Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές και αγωνίστριες του Μεταλλικού Κιλκίς

Δελτίο τύπου Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Στρατού Ελλάδας – Παραρτήματος Κιλκίς
Την Κυριακή 17 Ιούνη 2016 πραγματοποιήθηκε από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κιλκίς εκδήλωση τιμής και μνήμης για όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες του χωριού Μεταλλικού του Κιλκίς, που έδωσαν τη ζωή τους στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ου αιώνα, στο αλβανικό μέτωπο κατά τον ιταλοελληνικό πόλεμο, στην Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ κατά την κατοχή και με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας την περίοδο 1946-1949.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Κώστας Σαπρανίδης εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας και η Ρία Αλτιπαρμακίδου εκ μέρους του ΤΣ Κιλκίς της ΚΝΕ, ενώ στεφάνια κατέθεσαν το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κιλκίς, η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ και το ΤΣ Κιλκίς της ΚΝΕ καθώς και η ΚΟΒ Μεταλλικού του ΚΚΕ.

Την ομιλία της εκδήλωσης έκανε η Μαρία Αποστολίδου, η οποία αναφέρθηκε στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες όπου συμμετείχαν οι κάτοικοι του Μεταλλικού από το 1922 κιόλας που εγκαταστάθηκαν στο χωριό.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα γεγονότα της 16ης Ιούλη του 1944. Τότε μεγάλος αριθμός ΠΑΟτζήδων περικύκλωσε το χωριό και αφού μπήκε μέσα μάζεψε όλους τους άντρες από 16 έως 70 ετών και τους συγκέντρωσε στο σχολείο. Εκεί τους βασάνιζαν και τους ανέκριναν με σκοπό να καταδώσουν τα καταφύγια του ΕΑΜ και ονόματα των ανταρτών. 

Επειδή κανένας από τους κρατούμενους κατοίκους του χωριού δεν μαρτύρησε το παραμικρό εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των φασιστικών ομάδων της περιοχής ο Κ. Παπαδόπουλος για να συμμετέχει και ο ίδιος στα βασανιστήρια. Και αφού οι άντρες του χωριού συνέχιζαν να μένουν αλύγιστοι, οι ΠΑΟτζήδες προέβησαν σε 7 δολοφονίες, οι 6 από τις οποίες έγιναν μέσα στο χώρο του σχολείου. Αργότερα έφτασαν στο χωριό και οι Γερμανοί. Έγιναν συλλήψεις και όλοι ξανανακρίθηκαν στην αστυνομία Κιλκίς. Την επόμενη το πρωί οι νεότεροι στάλθηκαν σε αγγαρείες και από τους μεγαλύτερους οι πιο «επικίνδυνοι» στάλθηκαν στις φυλακές Παύλου Μελά και στο λατομείο Άρες για καταναγκαστική εργασία.

Από την παρουσίαση μιας σειράς στοιχείων για τα γεγονότα όχι μόνο εκείνης της ημέρας, αλλά και όλης της περιόδου της κατοχής, έγινε φανερό σε όλους τους παραβρισκόμενους η στάση της αστικής τάξης της χώρας η οποία είτε συνεργάστηκε με τους Γερμανούς κατακτητές είτε εγκατέλειψε τη χώρα, με μικρότερο μέρος να μένει στη χώρα, έγινε φανερή η στάση διάφορων φασιστικών ομάδων οι οποίες διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος λαϊκών ανθρώπων, ιδιαίτερα στα χωριά του νομού, χειρότερα και από τους κατακτητές. Φάνηκε, βέβαια, και το μεγαλείο της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, όπου αλύγιστος και ανυπόταχτος, με κάθε μέσο και τρόπο αντιστάθηκε στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, όπου συστρατευόμενος με το κίνημα της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης κατάφερε να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του και να απελευθερώσει την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.