Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Συστάσεις Κομισιόν προς την Ελλάδα για το προσφυγικό

Συστάσεις προς την Ελλάδα έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες με τις οποίες ζητά συγκεκριμένα μέτρα από τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η προσφυγική κρίση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα συστάσεις προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με τήρηση της συμφωνίας του Σένγκεν για την διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Παράλληλα, η Κομισιόν ενέκρινέ άλλες συστάσεις σχετικά με τα επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε η χώρα να είναι σύντομα σε θέση να παίρνει πίσω όλους τους αιτούντες άσυλο που έχοντας μπει στην ΕΕ από την Ελλάδα συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο σε άλλο κράτος μέλος. Πρόκειται για τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ.

Ειδικότερα, οι επίτροποι ενημερώθηκαν για την προετοιμασία του σχεδίου της απόφασης της Κομισιόν που αφορά τις συστάσεις που θα σταλούν στην Ελλάδα για το προσφυγικό με βάση την σχετική απόφαση της 2ας Φεβρουαρίου.

Άμεσα η δημιουργία των hotspot
Οι συστάσεις προς την Ελλάδα αφορούν την κατασκευή και λειτουργία των πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, τη δρομολόγηση διαδικασίας επιστροφής των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι δεν ζητούν άσυλο και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων με τη βοήθεια της Frontex και των συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων.

Αναφορικά με τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, η εφαρμογή της είχε ανασταλεί για την Ελλάδα από το Δεκέμβριο του 2011 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η Συνθήκη Δουβλίνου ΙΙ, προβλέπει ότι υπεύθυνο για την εξέταση ενός αιτήματος ασύλου είναι το πρώτο κράτος της ΕΕ στο οποίο εισήλθε ο υπήκοος τρίτης χώρας. Αυτό σημαίνει ότι αν συλληφθεί στη συνέχεια σε άλλο κράτος μέλος επανοπροωθείται στην πρώτη χώρα εισόδου. Το Δικαστήριο έκρινε το 2011 ότι η Ελλάδα λόγω μεγάλης συμφόρησης δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους υποψήφιους πρόσφυγες και ζήτησε από τα άλλα κράτη μέλη να μην τους επαναπροωθούν στην Ελλάδα.

Ο επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι στόχος της Κομισιόν δεν είναι να αυξηθεί η προσφυγική πίεση στην Ελλάδα, η οποία πιέζεται ήδη αρκετά. Άλλωστε, όπως είπε η Επιτροπή θα υποβάλει το Μάρτιο πρόταση για τροποποίηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της ΕΕ.

Deutsche Welle
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου