Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Δηλώσεις Βαγγέλη Αποστόλου μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των αγροτών

Με αντιπροσωπεία των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε τα εξής:

Υπουργός: Είχαμε μια συνάντηση σε καλό κλίμα με τις Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Κάθε πλευρά κατέθεσε τη δική της άποψη για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Θα έλεγα ότι σε αυτό το σημείο είχαμε σύγκλιση απόψεων.

Από εκεί και πέρα, η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να την ακολουθούμε, πόσο μάλλον εμείς που έχουμε φέρει και ψηφίσει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Σε πολλά σημεία υπήρχε θα έλεγα μια κατανόηση χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει και ταύτιση απόψεων όσον αφορά στην επίλυσή τους.

Εμείς όπως αναφέρθηκα και χθες στη Βουλή διεξοδικά θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας από τη μια μεριά της διαπραγμάτευσης για να απαλύνουμε όσο γίνεται τις επιπτώσεις ειδικά στα δυο ζητήματα το φορολογικό και το ασφαλιστικό και από εκεί και πέρα έχουμε ένα πρόγραμμα – ξεκινήσαμε ήδη την πρώτη φάση ανάδειξης και υλοποίησης τους με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει. Πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο αγροτικός χώρος όχι απλά θα ανασάνει αλλά θα μπει και σε μια νέα περίοδο.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι το καταλαβαίνουν αυτό οι αγρότες; Ήδη ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους.

Υπουργός: Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι ο αγροτικός κόσμος κατανοεί τις δυσκολίες αλλά και τις προσπάθειες που κάνουμε προς την κατεύθυνση στήριξής του. Είναι δικαίωμά τους - και δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να το αμφισβητήσω - να οργανώνονται, να κινητοποιούνται και μέσα από αυτόν τον τρόπο να αναδεικνύουν τις επιδιώξεις στην υπηρέτηση του χώρου. Από εκεί πέρα είμαστε εδώ, όποτε θέλουν, κάθε στιγμή να συζητήσουμε και από τη δική μας πλευρά με ειλικρινή τοποθέτηση θα αναδεικνύουμε όλα τα προβλήματά τους.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι οι αγρότες θα μπορέσουν να επιβιώσουν με όλα αυτά τα μέτρα που έρχονται, με τις περικοπές της ΚΑΠ κλπ. Πως θα πάρουν δηλαδή ανάσα οικονομικά;

Υπουργός: Βεβαίως είναι ζήτημα πώς μπορεί να επιβιώσει γενικά ο Έλληνας πολίτης με όλα αυτά, με την κρίση που βιώνουμε. Δεν είναι το αγροτικό ζήτημα κάτι ξεχωριστό, από αυτήν την άποψη. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε μια προσπάθεια γιατί είναι μονόδρομος το να ανασυγκροτηθούμε και ιδιαίτερα να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ύφεσης. Επιτέλους πρέπει να μπει η χώρα μας σε μια πορεία ανάπτυξης. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Δημοσιογράφος: Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης αυτές τις μέρες είναι οι πληρωμές στους αγρότες. Τι εικόνα έχετε, πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών, γιατί ακούμε και παράπονα.

Υπουργός: Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα χρήματα που δίνονται είναι το 90% της βασικής ενίσχυσης, ο Κανονισμός το προβλέπει αυτό. Το ποσό είναι συγκεκριμένο περίπου 1,1 δις ευρώ. Επιπλέον όμως της βασικής ενίσχυσης, εμείς περί τα μέσα του Δεκέμβρη θα κάνουμε και την πληρωμή άλλων περίπου 250 εκατ. ευρώ που αφορούν τις παλιές εκκρεμότητες ακόμα και από το 2008.

Από εκεί και πέρα δεν έχουμε δυνατότητα για περισσότερα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν επιτρέπεται από τον Κανονισμό. Επειδή μιλάμε για καινούργια δικαιώματα ενόψει της νέας ΚΑΠ, μιλάμε για άλλα δεδομένα. Μόνο και μόνο το ότι έχουμε πλέον τρεις περιφέρειες, αντιλαμβάνεστε ότι όλη αυτή η διαδικασία για να ταυτοποιηθεί, για να γίνει η κατανομή των αντίστοιχων δικαιωμάτων ήταν μια επίπονη εργασία. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ορισμένοι επιμένουν ότι αυτό μπορούσε να γίνει πολύ πιο μπροστά. Τα έχουμε εξηγήσει πολλές φορές.

Σήμερα το πρωί είχα ενημέρωση: ελάχιστες, δυο - τρεις χώρες έχουν καταβάλει την προκαταβολή το Νοέμβριο. Όλες οι υπόλοιπες χώρες ξεκινούν από το Δεκέμβριο και ίσως και αργότερα να δώσουν την προκαταβολή διότι έχουν και αυτές αντίστοιχο πρόβλημα ταυτοποίησης όλων των δικαιωμάτων.

Δημοσιογράφος: Η εξόφληση πότε θα γίνει κύριε υπουργέ;

Υπουργός: Υπάρχει ο καινούργιος Κανονισμός ο οποίος λέει ότι από την 1η του Δεκέμβρη γίνεται κανονικά η εκκαθάριση (αυτό δηλαδή που πληρώνουμε τώρα σε ποσοστό 90%), στη συνέχεια το 30% του πρασινίσματος το οποίο θα δοθεί στα μέσα του Φλεβάρη και βεβαίως η οριστική εκκαθάριση, ένα 10% περίπου της βασικής, που θα γίνει τέλος Ιουνίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.