Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

"Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου"

Γράφει ο Παναγιώτης Μαυρογενίδης*
Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους καθώς είναι μια συνηθισμένη πάθηση κυρίως στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και είναι συχνή αιτία πόνου στα κάτω άκρα. Οι περισσότερες κήλες δίσκου προκύπτουν ως αποτέλεσμα απότομου stress, λόγω ατυχήματος αλλά επίσης μπορεί να δημιουργηθούν σταδιακά όσο μεγαλώνουμε.
Οι παράγοντες κινδύνου για μια κήλη δίσκου είναι πολλοί όπως: η ηλικία ,οι δίσκοι αλλοιώνονται με το πέρασμα των χρόνων. Αυτό όμως που έχει περισσότερη σημασία και επιβαρύνει την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι η έλλειψη άσκησης, το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και η κακή στάση του σώματος. Σημαντικός παράγοντας για να πάθουμε κήλη είναι και η κακή εκτέλεση των ασκήσεων, ιδίως η άρσεις θανάτου(deadlift), τα καθίσματα (squats) και η υπερβολική χρήση ελεύθερων βαρών. Αν επιλέγουμε να κάνουμε αυτές τις ασκήσεις σωστό θα ήταν να γίνονται υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού.

Στόχος μας στο γυμναστήριο Kinesis– Gym είναι να αποτρέψουμε το πρόβλημα της κήλης εφαρμόζοντας κατάλληλες ασκήσεις στον ασθενή και με συστηματική προπόνηση και προσπάθεια να απαλλαγεί από τον πόνο. Όμως σε περιπτώσεις που πλέον το πρόβλημα είναι μη αναστρέψιμο απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Πολλές οι τεχνικές αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος όλα αυτά τα χρόνια ,αλλά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και γενικά της επιστήμης υπάρχει μια ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος. Ονομάζεται διατρηματική δισκεκτομή (TESSYS),η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, η διάρκεια είναι μόλις μισή ώρα και ο ασθενής μέσα σε μια ώρα επανέρχεται και είναι σε θέση να περπατήσει .Η έξοδος του από την κλινική πραγματοποιείται την επόμενη κιόλας μέρα και είναι σε θέση να εργαστεί αν η δουλειά του δεν είναι χειρονακτική .

Η μικρό-επέμβαση διενεργείται στο χειρουργείο ,ο ασθενής υποβάλλεται σε τομή 8 χιλιοστών και βρίσκεται σε πλάγια θέση ώστε να μην επηρεάζεται καθόλου το μυϊκό του σύστημα .Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός μπορούν όλοι όσοι ταλαιπωρούνται από κήλη ανεξαρτήτως ηλικίας να εφαρμόσουν αυτή την τεχνική ,ακόμα και αυτοί που πάσχουν από καρκίνο, νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια. Αφού περάσουν κάποιες μέρες και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού συνίσταται η γυμναστική για ενδυνάμωση κοιλιακών (εγκάρσιο, πλάγιους) και ραχιαίων μυών ούτος ώστε να ισχυροποιήσουμε την σπονδυλική στήλη.

Είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες είναι ότι πραγματοποιείται κάτω από τοπική αναισθησία ,με τον τρόπο αυτό το νεύρο ελέγχεται. Ο γιατρός την ώρα του χειρουργείου ζητάει από τον ασθενή να κουνήσει το πόδι και έχει το πλήρη έλεγχο. Η τεχνική TESSYS πραγματοποιείται διεθνώς με μεγάλη επιτυχία ,για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη έχουν αντιμετωπισθεί επιτυχώς 100 περιστατικά.

Στο γυμναστήριο μας Kinesis-Gym μπορείς να συμβουλευτείς τους πλέον εξειδικευμένους γυμναστές και με την βοήθεια της πλατφόρμας PSS power spine system να σου υποδείξουν κατάλληλο ασκησιολόγιο ανάλογα με το επίπεδο του προβλήματος που έχεις. To PSS είναι ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο επιστημονικά σύγχρονο σύστημα που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε όλο το κόσμο τώρα και στην Ελλάδα. Βασίζεται στην κινησιοθεραπεία με συνδυασμό ελεγχόμενης διάτασης (εκφόρτωση) της σποωδυλικής στήλης. Ταυτόχρονα γυμνάζονται και οι βαθείς μύες της πλάτης, ενώ ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτο-αποκατάστασης στις δομές της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να θεραπεύσουμε τις περισσότερες ασθένειες της σπονδυλικής στήλης .

Μην αμελείς τα θέματα που αφορούν την υγεία σου, βάλε την γυμναστική στην ζωή σου για να αποφύγεις σωματικά προβλήματα που θα σε ταλαιπωρήσουν στο μέλλον. Εμπιστέυσου μόνο τους ειδικούς για την καθημερινή σου άσκηση!

* Παναγιώτης ΜαυρογενίδηςΑπόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Μαζικός Αθλητισμός και δραστηριότητες κλειστού και ανοιχτού χώρου. Διεθνές αναγνωρισμένος TRX, Power Plate & Personal trainer. 

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής Les Mills, BODYPUMP & RPM instructor με πολλές συμμετοχές σε διεθνή σεμινάρια με αντικείμενο την μαζική και προσωπική άθληση (Group & personal training) Ιδρυτής και συνιδιοκτήτης του γυμναστηρίου Kinesis-Gym στο Κιλκίς και υπεύθυνος ομαδικών προγραμμάτων του γυμναστηρίου. Συνιδρυτής και ιδιοκτήτης της CrossTraining School και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων της σχολής.

Από τον Οκτώβριο του 2014 προσκεκλημένος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του ΑΠΘ στο μάθημα της ειδικότητας «Δραστηριότητες κλειστού χώρου» για σειρά διαλέξεων σε θεωρία και πράξη, με αντικείμενο την λειτουργική προπόνηση με ιμάντες αιώρησης, TRX suspension training.

Στο Kinesis-Gym κάνω τα ομαδικά προγράμματα αίθουσας, TRX, BODYPUMP,RPM, STEP​, CROSSFIT & ΟΡΘΟΣΩΜΙΚΗ, όπως επίσης ασχολούμαι με ειδικευμένες περιπτώσεις προσωπικής προπόνησης, (Pilates, Power Plate, TRX για αθλητές, για πρόληψη ή αποκατάσταση τραυματισμών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.