Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Του Γιάννη Λιναρδάκη*
Το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει μείωση των τελικών αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά κατά 2,8 δισ. ευρώ, καθώς καταργούνται 100 από τα 104 υφιστάμενα επιδόματα. 

Με το νέο μισθολόγιο αποσυνδέεται η σχέση του μισθού με το βαθμολόγιο και πλέον η μισθολογική εξέλιξη θα συναρτάται με τις ωριμάνσεις, που θα είναι κάθε δύο χρόνια για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ανά τριετία για τους υπόλοιπους.

Το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από την 01 Ιανουαρίου 2016 θα προβλέπει «ξεπάγωμα» των τριετιών (μισθολογικών ωριμάνσεων) που παραμένουν «παγωμένες» από το 2011 για 314.000 Δημοσίους υπαλλήλους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το «ξεπάγωμα» θα οδηγήσει σε αυξήσεις έως πενήντα (50) ευρώ μηνιαίως οι οποίες θα δοθούν σταδιακά.

Παραδείγματα:
- ένας υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εδώ και πέντε (5) χρόνια είχε «κολλήσει» στον εισαγωγικό μισθό των 858 ευρώ καθώς δεν μπορούσε να αλλάξει κλιμάκιο. Με το νέο μισθολόγιο ο μισθός του θα διαμορφωθεί στα 883 ευρώ, θα έχει δηλαδή μια αύξηση της τάξης των είκοσι πέντε (25) ευρώ τον μήνα.

- ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με «παγωμένες» αποδοχές 1.225 ευρώ με το νέο μισθολόγιο θα καταταγεί στο πρώτο κλιμάκιο και θα πάρει 1.124 ευρώ. Διατηρεί τα 101 ευρώ ως «προσωπική διαφορά» η οποία δεν θα χαθεί, αλλά θα μειώνεται σταδιακά έως ότου μηδενιστεί το 2021. Αυτό σημαίνει ότι τον 6ο χρόνο ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα έχει χάσει συνολικά 7.272 ευρώ αλλά και τις αυξήσεις που δικαιούνταν καθώς θα ανέβαινε κλιμάκια.

«Προσωπική διαφορά» σημαίνει ότι δεν θα μειωθεί ο μισθός που παίρνουν, αλλά με την επανακατάταξη δεν θα πάρουν τις αυξήσεις από τις ωριμάνσεις, αντιθέτως θα μείνει σταθερός ο μισθός τους ώστε μέχρι το 2021 να απομειωθεί η προσωπική διαφορά και όταν απομειωθεί θα ξαναρχίσουν να παίρνουν τις τριετίες, διετίες κανονικά.

Ένα μέρος των αυξήσεων που προσδοκούν οι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ θα απορροφηθούν με δύο τρόπους:

α) Από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα προκύψει από την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό.

β) Από την επιβράδυνση της μισθολογικής εξέλιξης σε σχέση με τους υπαλλήλους υψηλών προσόντων. Δηλαδή οι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ θα ανεβαίνουν κλιμάκιο ανά τριετία, ενώ οι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ανά διετία.

Δεν θα επιχειρηθεί άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας στους εισαγωγικούς μισθούς μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και των υπαλλήλων χαμηλών προσόντων παρά τις αντίθετες επιταγές των δανειστών και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Το κονδύλι για τις μικρές αυξήσεις στους χαμηλόμισθους (με δεδομένο ότι το ενιαίο μισθολόγιο πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο) θα εξοικονομηθεί από την περικοπή των επιδομάτων που εισπράττουν τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία θα αναμορφωθούν μέσα στο 2016, από τις οικονομίες κλίμακας, το νοικοκύρεμα των δαπανών και την αυστηρή πολιτική των προσλήψεων.

* M.Sc., Ιωάννης Κ. Λιναρδάκης,
Υπεύθυνος Γραφείου Καινοτόμων Σχολικών Δραστηριοτήτων,
Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, Αν. Αιρετός ΠΥΣΔΕ Κιλκίς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.