Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

"Να σταματήσει τώρα το κάψιμο των καλαμιών"

Δελτίο τύπου Αυτοδιοικητικής Κίνησης«Οικολογία-Αλληλεγγύη»
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ανεξέλεγκτη καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών δημιουργεί προβλήματα. Χτες, όμως, το νέφος από τη Χαλάστρα έως τα Κουφάλια προκάλεσε ασφυξία στη Δυτική Θεσσαλονίκη και ενδέχεται να προκάλεσε και θανατηφόρο τροχαίο στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Κατερίνης, κοντά στη Χαλάστρα, λόγω της χαμηλής ορατότητας .

Όλα αυτά γίνονται ενώ βρίσκεται σε ισχύ η Εγκύκλιος Πολλαπλής Συμμόρφωσης (αρ. πρωτ. 111318/04-08-2014) που απευθύνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις δηλώνοντας ρητά ότι απαγορεύεται η καύση τους. Η συγκεκριμένη πρακτική απαγορεύεται τελείως σε περιοχές Natura, ενώ εκτός αυτών των περιοχών επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άδεια από την οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παραμένουν, λοιπόν, τα ερωτηματικά:

- Δόθηκαν σχετικές άδειες από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και αν ναι για πόσα στρέμματα και ποια είναι η εξαιρετική περίπτωση που επικαλούνται;

- Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τον σχετικό έλεγχο και πού μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες όταν διαπιστώνουν καύση καλαμιάς;

Η καύση των αγροτικών υπολειμμάτων είναι αντίθετη με την ορθή γεωργική πρακτική και την οικολογία του αγρού που σύμφωνα με την παραπάνω οδηγία και ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, θα πρέπει να επιλέγεται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές:

- ενσωμάτωση στο έδαφος

βόσκηση της καλαμιάς

κοπή και κάλυψη του εδάφους με τα υπολείμματα (mulching) και ενσωμάτωσή τους στο έδαφος την επόμενη άνοιξη

διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωση της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της καύσης των αγροτικών υπολειμμάτων, το οποίο προκαλεί προβλήματα υγείας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Θα πρέπει να διερευνηθεί το θανατηφόρο τροχαίο που έγινε στη Χαλάστρα και να διαπιστωθεί εάν στα αίτια περιλαμβάνεται και η χαμηλή ορατότητα από την καύση των καλαμιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.