Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Συνάντηση δικτύωσης ΔΕΥΑ Κιλκίς με τον δήμο Dojran

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη πόλη Dojran της πΓΔΜ η τελευταία συνάντηση για την προώθηση της δικτύωσης των δύο εταίρων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου INTERREG με τίτλο “WWM-QUOL”. 
Στο έργο το οποίο ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2015, όπως είναι γνωστό συμμετέχουν η ΔΕΥA Κιλκίς και ο Δήμος Dojran της πΓΔΜ και έχει σαν αντικείμενο τη συνεργασία και την μεταφορά τεχνογνωσίας από την πλευρά της ΔΕΥΑΚ σε θέματα διαχείρισης νερού και την προστασία των υδάτινων πόρων στην λεκάνη απορροής της Λίμνης Δοϊράνης, την παρακολούθηση και έλεγχο των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Κιλκίς με την εγκατάσταση και λειτουργία ενός Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών, του γνωστού GIS.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το «IPA Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013», ξεκίνησε να υλοποιείται το 2013 και τον συντονισμό των ενεργειών είχε η Επιμορφωτική Κιλκίς Μον. ΕΠΕ.

Επικεφαλής της αποστολής της ΔΕΥΑ Κιλκίς στη συνάντηση ήταν ο Γενικός της Διευθυντής της κος Ηλίας Αβραμίδης, ενώ από την πλευρά του Δήμου Dojran συμμετείχε ο Δήμαρχος της πόλης κος Borce Stamov. Συμμετείχαν επίσης στελέχη της Επιμορφωτική Κιλκίς Μον. ΕΠΕ η οποία είχε την ευθύνη για το συντονισμό του όλου έργου.

Στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε ο θετικός αντίκτυπος από την υλοποίηση του έργου στις δύο περιοχές, κυρίως μέσα από τη ανακατασκευή της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στο Δήμο Dojran (με την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης από τη ΔΕΥΑΚ) και την εγκατάσταση και λειτουργία του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS) που σκοπό έχει να βελτιώσει τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ, με την εισαγωγή σημαντικών και χρήσιμων δεδομένων σε μία Γεωβάση (GeodataBase), κάνοντας χρήση εξειδικευμένων εφαρμογών του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και να οργανώσει σε ψηφιακή μορφή τα παραχθέντα δεδομένα με ένα μόνιμο και δυναμικό τρόπο. 

Με το Σύστημα GIS έχει γίνει πλέον η Τοπογραφική Αποτύπωση και η Ψηφιακή Χαρτογράφηση των Σημείων Υδροληψίας, των Γεωτρήσεων, των Πηγαδιών, των Πηγών, των Αντλιοστασίων, των Δεξαμενών και των Αγωγών στο ΣΥΝΟΛΟ του Δήμου Κιλκίς.

Επίσης, στη συνάντηση διαπιστώθηκε ο ευρύτερος αντίκτυπος της συνεργασίας μέσα από τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων που απευθύνονταν στους πολίτες ή/και στους μαθητές των δύο περιοχών, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο του έργου.

Με ικανοποίηση διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι πλέον η στάθμη της Λίμνης Δοϊράνης έχει ανέβει σημαντικά και προσεγγίζει τα ανώτερα επίπεδα. Οι δύο όμοροι Δήμοι θα πρέπει να αναζητήσουν από κοινού και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για κοινές δράσεις με επίκεντρο τη Λίμνη, την προστασία της και την βελτίωση της ζωής των κατοίκων γύρω από αυτήν. 

Ήδη, την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη το έργο “FACE” στο πλαίσιο του “IPA Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» 2007-2013 που στοχεύει στην συντήρηση και αναβάθμιση του Μουσείου της Λίμνης Δοϊράνης.

Τέλος, στη διάρκεια της συνάντησης δικτύωσης υπογράφηκε από το Δήμαρχο του Δήμου Dojran κ. Borce Stamov το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΥΑ Κιλκίς και του ίδιου του Δήμου Dojran στο οποίο περιγράφεται η βούληση των δύο πλευρών να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στα θέματα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, στην προστασία της Λίμνης, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών από την πλευρά της ΔΕΥΑΚ, αλλά και να επεκτείνουν αυτή τη συνεργασία και σε θέματα πολιτισμού και επικοινωνίας των κατοίκων που ζουν γύρω από τη Λίμνη Δοϊράνη.

Μετά τη λήξη της συνάντησης ο Δήμαρχος της Dojran παρέθεσε γεύμα στους συμμετέχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.