Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

"Αρνητική η συνάντηση ΟΛΜΕ με τον Υπουργό (Υ.ΠΟ.ΠΑΙ. Θρησκευτικών υποθέσεων)"

Του Γιάννη Λιναρδάκη*
Η συνάντηση του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. (26 Φεβρουαρίου 2015) με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (κ. Υπουργό Παιδείας, κύριο Μπαλτά και τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό κύριο Κουράκη) χαρακτηρίζεται ως αρνητική. 
Στα περισσότερα από τα ζητήματα που έθεσε η Ομοσπονδία, εισπράξαμε είτε
γενικόλογες παρατηρήσεις, είτε ξεκάθαρη αρνητική απάντηση.
Το κυβερνόν κόμμα πολύ γρήγορα ξέχασε τις θέσεις που είχε πάρει ως αντιπολίτευση για τα ζητήματα της παιδείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Δυστυχώς, σε ρόλο κυβερνητικού χειροκροτητή ο πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε. σε δήλωση του επιχείρησε να βαφτίσει το κρέας ψάρι και να παρουσιάσει μία εικονική πραγματικότητα στους συναδέλφους, η οποία δεν έχει σχέση με ότι συνέβη στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για την ενημέρωση των συναδέλφων η Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. εκθέτει το τι πραγματικά ελέχθη.

1. Καθηγητές σε διαθεσιμότητα ή προς απόλυση.

Ο κ. αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση τομέων και ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν.

Δε δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθουν όλες οι καταργηθείσες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. Είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσουμε μία νέα ειδικότητα, μπορεί να εκτιμήσουμε ότι δε χρειάζεται να επανέλθει κάποια ειδικότητα». Εάν συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι σε μία αποστροφή του λόγου του ο κ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου μίλησε για Ι.Ε.Κ. δεν πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα, κάποια ή κάποιες Ειδικότητες να μεταφερθούν στα Δημόσια Ι.Ε.Κ.

Επίσης ο Υπουργός ανέφερε ότι η επαναφορά των διαθεσίμων θα γίνει με την
κατάθεση πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, διότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην
καταθέτει τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια.

Θα χρειαστεί ένα διάστημα ενάμιση μήνα, έως ότου φτάσει το Πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ δεν αναφέρθηκε το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να περάσει από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Με δεδομένο ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δεκαπέντε μέρες για να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία στη Βουλή, το ελάχιστο διάστημα για να ξεκαθαρίσει το όλο ζήτημα, είναι οι δύο μήνες.

Είναι λοιπόν φανερό ότι με την παραμικρή καθυστέρηση κινδυνεύουν οι επανερχόμενες ειδικότητες στα ΕΠΑ.Λ. να μείνουν χωρίς μαθητές, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση οι μαθητές των Γυμνασίων δεν θα έχουν σαφή εικόνα και θα επιλέξουν άλλες ειδικότητες από αυτές που πραγματικά τους ενδιαφέρουν.

Ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι οι σε Διαθεσιμότητα Συνάδελφοι θα επιστρέψουν κάνοντας χρήση των 15.000 προϋπολογισθέντων διορισμών για το 2015, οι οποίοι θα περιοριστούν ισόποσα, έτσι ώστε να επανέλθουν οι εν λόγω Συνάδελφοι.

Επισημάνθηκε ότι οι παραπάνω πιστώσεις αφορούν Νεοδιόριστους Καθηγητές με το βασικό μισθό (629 ευρώ) και διατυπώθηκαν δύο ερωτήματα :


Α. Θα επανέλθουν οι Συνάδελφοι με το βασικό μισθό των 629 ευρώ και θα χαθούν
1.500 πιστώσεις για Νέους Διορισμούς;

Β. Θα επανέλθουν με το βαθμό και το κλιμάκιο που είχαν όταν τέθηκαν σε
Διαθεσιμότητα οι 1.500 και πλέον Συνάδελφοι;
Τότε θα χαθούν περίπου 2.500 πιστώσεις για Νέους Διορισμούς.

Είναι καταφανές ότι για τη επαναφορά των Συναδέλφων μας ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ

ΡΥΘΜΙΣΗ, που και τους Συναδέλφους μας θα ικανοποιεί πλήρως και τις πιστώσεις για Νέους Διορισμούς δεν θα θίγει.
Η προτεινόμενη ρύθμιση θα αφήσει τα σχολεία με τεράστια κενά εκπαιδευτικών.

Ο ίδιος ο κ. αναπληρωτής Υπουργός παραδέχτηκε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.500 κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Επίσης καμία μνεία δεν έγινε από την Κυβέρνηση για την αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών των Συναδέλφων σε Διαθεσιμότητα και αυτών προς Απόλυση.

2. Οικονομικά -Μισθολογικά

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ περιέγραψε τη τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει
χιλιάδες εκπαιδευτικοί, λόγω των συνεχών περικοπών και περιγράψαμε τα πάγια αιτήματα του κλάδου, τα οποία στήριζαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Ως πρώτο βήμα για την ανάκαμψη του κλάδου προτείναμε:

· Επανακατάταξη όλων των συναδέλφων σε βαθμούς και κλιμάκια, έτσι ώστε να
αρθεί η τετραετής καθήλωση.

· Ξεπάγωμα των μισθών και απόλυτη μισθολογική εξέλιξη.

· Να δοθούν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας όπως και στον
ιδιωτικό τομέα.

Στα προαναφερθέντα αιτήματα δεν πήραμε καμία απάντηση. Όταν επιμείναμε να
πληροφορηθούμε, πότε θα ξεπαγώσουν οι μισθολογικές μας αποδοχές ο κ. αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε άγνοια.

Είναι προφανές ότι καμία βελτίωση της υφιστάμενης οικονομικής μας κατάστασης δεν προβλέπεται από την πολιτική της κυβέρνησης.

3. Αξιολόγηση

Ο κ. αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι θα καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση. Ισχυρίστηκε ότι δε θα υπάρχει καμία μορφή αξιολόγησης.

Τόνισε όμως ότι την πολιτική ηγεσία την ενδιαφέρει η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας. Είναι προφανές ότι αυτό είναι ένα είδος αξιολόγησης που σκοπεύει η κυβέρνηση να εφαρμόσει και στη συνάντηση δεν μας το περιέγραψε.

Επίσης ετέθη από συνάδελφο το ζήτημα των θέσεων Βαρουφάκη (μέιλ Βαρουφάκη) προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο δηλώνει ότι θα υπάρχει σύνδεση μισθού και αποδοτικότητας.

Όταν ρωτήθηκε ο Υπουργός τι εννοεί η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο σημείο, ισχυρίστηκε ότι δε γνωρίζει αυτή τη θέση και απέφυγε να απαντήσει.

4. Ωράριο

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ απαίτησε τη μείωση του διδακτικού ωραρίου κατά δύο (2) ώρες, δηλαδή την κατάργηση της ρύθμισης του κ. Αρβανιτόπουλου που αύξησε το ωράριο μας. Επισημάνθηκε ότι το κυβερνόν κόμμα ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση.

Η απάντηση του κ. αναπληρωτή Υπουργό ήταν ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν προ διετίας ήταν εντελώς διαφορετικές σε σχέση με τις σημερινές.

Απέρριψε το αίτημα μας με τη λογική ότι απαιτούνται περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών και δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Είναι λοιπόν αντιληπτό ότι η νέα κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου

Παιδείας υπαναχωρούν από τις θέσεις που είχαν την τελευταία τετραετία για τα φλέγοντα ζητήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε όλους πλέον είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ασυνέπεια λόγων και πράξεων.

Είναι λοιπόν απορίας άξιο πώς ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. χωρίς να έχει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. προέβη σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα esos.gr με τις οποίες αλλοίωνε βάναυσα την πραγματικότητα και παραπληροφορούσε τον κλάδο.

Φαίνεται κάποιοι από πολύ νωρίς αποφάσισαν να προσχωρήσουν στον Κυβερνητικό Συνδικαλισμό και να γίνουν απολογητές των Κυβερνητικών Επιλογών.

Η παράταξη της Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. όπως και παλαιότερα θα μείνει συνεπής στις θέσεις της. Θα στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της Κυβερνητικής Πολιτικής, όποια και αν είναι αυτή.

* Ιωάννης Κ. Λιναρδάκης,
Υπεύθυνος Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων,
Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς,
Αν. Αιρετός ΠΥΣΔΕ Κιλκίς, Γενικός Γραμματέας Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. Κιλκίς,
Μ.Sc., Σχολική Ψυχολογία – Διαχείριση Κρίσεων στην Εκπαίδευση,
Μ.Sc., Διοίκηση των Σχολικών Μονάδων – MUNDIS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου