Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Πριν λαλήσει ο πετεινός

Της Ρένας Κουτσού
Η φετινή προεκλογική περίοδος της τοπικής Αυτοδιοίκησης φαίνεται πως παρουσίασε άφθονες εντάσεις, πολυάριθμους νέους υποψηφίους και ποικίλες απόπειρες επιρροής των δημοτών. Ο προσωποπαγής φανατισμός προς τους δύο επικρατούντες υποψήφιους Δημάρχους και το θάρρος της δημόσιας αποκάλυψής του,θύμιζε κάτι από το λεγόμενο "δαγκωτό" του 19ου αιώνα.

Δεν πέρασαν λίγοι μήνες και τα νερά έχουν κοπάσει για τα καλά. Οι πολίτες έχουν ξεχάσει τον φανατισμό τους και πολλοί φαίνεται να θέλουν να ξεχάσουν και τι ψηφίσανε. Άτυπη δημοσιογραφική έρευνα στην πόλη του Κιλκίς κατέδειξε πως το 60% έχει ψηφίσει για Δήμαρχο Κιλκίς τον Δημήτρη Σισμανίδη, ενώ το 30% επιθυμούσε να διατηρήσει το απόρρητο της ψήφου του, παρόλο που επιβεβαιώσαμε επανειλημμένα τη διατήρηση της ανωνυμίας των ερωτηθέντων. Από την άλλη, μόλις το 10% επιβεβαίωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Παύλο Τονικίδη, ποσοστά που αποκλίνουν σημαντικά από τα επίσημα αποτελέσματα του ΥΠΕΣ.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν στις επόμενες ερωτήσεις φαίνεται να δικαιολογούν την παραπάνω απόκλιση. Στην ερώτηση "Ποια ήταν τα κριτήρια που επιλέξατε να ψηφίσετε;" το 70% δήλωσε προσωπικό συμφέρον, το 20% με βάση τη μελέτη του προγράμματος και τη σύνθεση του Συμβουλίου, ενώ μέσα στο 10% των λοιπών απαντήσεων, εντύπωση προκάλεσε η λεκτική επίθεση μεσήλικα που θεώρησε πως το συγκεκριμένο γκάλοπ είναι στημένο από την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τέλος, στην ερώτηση "θεωρείτε πως απειλείστε με το να αποκαλύψετε δημόσια την προτίμησή σας;", μόλις δύο πολίτες το αρνήθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι απάντησαν με βεβαιότητα πως, ανέκαθεν, ο εν ενεργεία Δήμαρχος ευνοούσε τους ψηφοφόρους που τον προτίμησαν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός εκ του δείγματος, που δηλώνει πως η δουλειά του απειλήθηκε στο έσχατο από παλαιότερο Δήμαρχο, ο οποίος ήθελε να τον αντικαταστήσει με κάποιον της προτίμησής του, παρά την τραγική ειρωνεία πως ο απειλούμενος τον είχε, επίσης, ψηφίσει.

Αξιοσημείωτο μεν, αναμενόμενο δε, είναι το γεγονός πως αυτοί που απάντησαν χωρίς ιδιαίτερο δισταγμό είναι όσοι ανήκουν στις ηλικίες 20 εώς 35, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά το φαινόμενο της καχυποψίας ή του δισταγμού που άφησαν στις μεγαλύτερες γενεές η Χούντα των Συνταγματαρχών, η Μεταπολίτευση αλλά ακόμα και η περίοδος ύφεσης που διανύουμε.

Σύμφωνα με δηλώσεις της ψυχολόγου, Έλλης Φρεγγίδου, ερευνητικά προσωπικά δεδομένα αναδεικνύουν μία φυσική τάση του ατόμου για "πλειοψηφική συμμόρφωση". Το γεγονός αυτό υποδηλώνει την ανάγκη του καθενός μας να "ταιριάζει" και να "συμφωνεί" με το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η μαζικοποίηση, ενώ παράλληλα αποδυναμώνεται ο αντίλογος και η διαφορετικότητα του ατόμου.

Δυστυχώς, όλα αυτά μπορούν να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις, ενδυναμώνοντας το παρασιτικό φαινόμενο της ρουσφετοδοσίας και δίνοντας τροφή σε έναν φαύλο κύκλο πελατειακών σχέσεων που, ενώ ως μάρτυρές του όλοι τον χλευάζουν, δεν παύει σε στιγμές να τον θεωρούν μοναδική σανίδα σωτηρίας.

1 σχόλιο:

  1. Αληθινός τεκμηριωμένος άψογα λόγος από μια νέα δυναμική γυναίκα, η οποία απέχει έτη φωτός από την μνησικακία και τις τακτικές προσηλυτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.