Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Αγαθοπούλου: "Όχι στον ενταφιασμό των Επιμελητηρίων"

Την καθολική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την σχεδιαζόμενη κατάργηση της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια, εκφράζουν 41 βουλευτές του κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της βουλευτή Κιλκίς Ειρήνης Αγαθοπούλου, οι οποίοι και κατέθεσαν σχετική τροπολογία-προσθήκη στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος».
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, τονίζεται η ανάγκη αναθεώρησης της προαιρετικής εγγραφής, αφού έχει διαπιστωθεί από όλους ο σημαντικός ρόλος που παίζουν τα Επιμελητήρια στην οικονομική ζωή του τόπου και η βοήθεια, που προσφέρουν στην εκπόνηση οικονομικής πολιτικής, καθιστώντας τα αναγκαία συνθήκη της καθημερινής οικονομικής ζωής στην χώρα. 

Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε κινούνται οι αντίστοιχες αποφάσεις της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίες στηρίζουν την υποχρεωτικότητα εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια. Η σχετική οικονομική συνδρομή, λένε τα ευρωπαϊκά όργανα, δεν αποτελεί φόρο υπέρ τρίτων, ούτε εμπόδιο στην ελευθερία για την ίδρυση επιχειρήσεων στη χώρα και είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ συνιστά «ανταποδοτική εισφορά για το ρόλο που διαδραματίζουν τα επιμελητήρια στην οικονομική ζωή της χώρας, στις σχέσεις μεταξύ των οικονομικών παραγόντων και της κυβέρνησης, καθώς και για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στα μέλη τους».

Η ρύθμιση αυτή πρέπει να καταργηθεί γιατί δεν εξυπηρετεί το αληθινό συμφέρον του επιχειρηματία, ιδιαιτέρως του μικρομεσαίου. Άλλωστε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, δεν κινδυνεύουν από την αντικειμενικά μηδαμινή ετήσια επιβάρυνση υπέρ των Επιμελητηρίων, αλλά πλήττονται βάναυσα από τα μνημόνια, την ύφεση και τις κυβερνητικές πολιτικές για τον κλάδο. 

Τέλος, αποτελεί υποχρέωση όσων έχουν κατά καιρούς υπηρετήσει τους επιμελητηριακούς θεσμούς στον τόπο μας -και στο Κιλκίς-, να βγουν ευθαρσώς και να καταγγείλουν τον ενταφιασμό των Επιμελητηρίων που επιχειρεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, άσχετα εάν τώρα πλέον στηρίζουν τις αυτοδιοικητικές ή άλλες φιλοδοξίες τους στα κυβερνητικά κόμματα.

1 σχόλιο:

  1. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο "χρήσιμες" και "ανταποδοτικές" είναι οι υπηρεσίες που τους προσφέρουν τα επιμελητήρια. Και το αν είναι "μηδαμινή" η ετήσια επιβάρυνση θα το κρίνουν επίσης οι ίδιες. Ελευθερία έχουμε, ο καθένας μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει μόνος του αν αξίζει να πληρώσει και να λάβει τις υπηρεσίες κάποιου τρίτου. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με το ζόρι, πέρασαν αυτές οι εποχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.