Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Όταν η αυτοδιοίκηση από φορέας διαχείρισης γίνεται μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας

Τζούρτζος Αθανάσιος
Υπ. Δημοτικός Συμβουλος - «Παιονία_Ισχυρή»
Η μετεξέλιξη στη λειτουργία των δήμων όπως αυτή εφαρμόστηκε με τον γνωστό νόμο «Καποδίστρια» και στην συνέχεια με τη διοικητική διαίρεση της χώρας με το Σχέδιο «Καλλικράτης» είχε αναμφισβήτητα, αρκετά θετικά αλλά αντίστοιχα και αρνητικά στοιχεία τα οποία ωστόσο αποτύπωσαν στις τοπικές κοινωνίες ένα συγκεκριμένο στίγμα.
Στην ουσία οριοθέτησαν με θολό προσανατολισμό, κάθε μορφής δράση και πρωτοβουλία η οποία θα μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των δημοτών. Οι διοικήσεις που θα προκύψουν από τις εκλογές της 18ης Μαίου, καλούνται λοιπόν να αξιολογήσουν και να βελτιώσουν, κάθε τι που μπορεί να απελευθερώσει εκείνες τις δυνάμεις μέσα από την τοπική κοινωνία, που είναι ανταγωνιστικές, έχουν όραμα και σχέδιο, έχουν συγκεκριμένο στόχο και τεκμηριωμένη στρατηγική.

Σήμερα όπου ο παραγοντισμός και ο λαϊκισμός υποχωρούν μπροστά στην ανάγκη για καθαρότητα λόγου και πράξεων, σήμερα όπου η απραξία και η αδιαφάνεια ξεθωριάζει από τη διαύγεια και την αποφασιστικότητα, οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν αν ο τόπος τους θα ακολουθήσει μια πορεία προόδου η θα παραμείνει προσηλωμένος σε εκείνο το μοντέλο διοίκησης που ευθύνεται για τη συσσώρευση οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων καθώς και για την παντελή έλλειψη αναπτυξιακών και παραγωγικών δομών σε κάθε τομέα της αυτοδιοίκησης.

Η συγκυρία για τους δήμους μπορεί να καταστεί ευνοϊκή αν οι διοικήσεις της επόμενης πενταετίας ακολουθήσουν αυτό που υπαγορεύει ο κοινός νους και η σύγχρονη αυτοδιοικητική αντίληψη. Σχέδιο, συνεργασίες, προγραμματισμός, αλληλεγγύη, αξιοποίηση έμψυχου δυναμικού, αναζήτηση χρηματοδοτικών ευκαιριών και φυσικά σεβασμός στους δημότες. Η επόμενη περίοδος του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, τις περιφέρειες και τους δήμους και αυτό γιατί η διάθεση πόρων θα είναι σημαντική και σε στοχευμένες δράσεις.

Περιβάλλον, Καινοτομία, Νέες τεχνολογίες, Απασχόληση, είναι οι σημαντικότεροι τομείς πάνω στους οποίους οι δήμοι οφείλουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις αναγκαίες δράσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Όλα αυτά βέβαια προσαρμοσμένα στη λογική μιας πολύπλευρης ανάπτυξης που θα ξεκινά από μια συνεκτική και καλά οργανωμένη κοινωνία, θα βασίζεται στον σωστό και άρτιο σχεδιασμό και θα υλοποιείται μεθοδικά και με σταθερότητα.

Πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχει η διοίκηση κάθε δήμου, που στη λειτουργία και στη γενικότερη εικόνα της, αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη και η θέληση των ανθρώπων για δημιουργία και βήματα προόδου. Μια πρόοδος που δεν θα αναγορεύει σε κυρίαρχο ζητούμενο τα επιχειρηματικά – οικονομικά οφέλη για τους λίγους, αλλά μια πρόοδος που θα ακουμπά και θα στηρίζει ολόκληρη την κοινωνία. Γιατί η βάση της αυτοδιοίκησης είναι οι άνθρωποι που την συγκροτούν και συμμετέχουν ενεργά η όχι σε αυτή. Σχολεία, γήπεδα, παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, γραφεία ενημέρωσης και εξυπηρέτησης, κοινωφελή έργα και μια σειρά από αντίστοιχές δομές και υποδομές είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους οφείλει να στηριχτεί ένα προγραμματικό σχέδιο για την τοπική ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορεί για το μικρό και καθημερινό πρόβλημα αναλώνοντας χρόνο και δυνάμεις για το μεγάλο και διαχρονικό. Καμία διοίκηση άλλωστε δεν μπορεί να πετύχει στοχεύοντας μόνο σε ένα από αυτά.

Στις 18 Μαΐου έχουμε την ευκαιρία να ορίσουμε το μέλλον του τόπου μας. Μπορούμε να καθορίσουμε το αύριο για τη γειτονιά μας, το χωριό μας το δήμο μας, όπως το θέλουμε και όπως το ονειρευόμαστε και σίγουρα η επιλογή των ικανών και των άξιων μπορεί να συμβάλλει σε αυτό.

Η ευθύνη λοιπόν του πολίτη είναι μεγάλη, όπως αντίστοιχα μεγάλη πρέπει να είναι και η ανταπόκριση στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, από όσους και όσες εκλεγούν.

Μπροστά μας έχουμε την ευκαιρία. Ας μη τη χάσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.