Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Υλοποίηση επιδοτούμενου προγράμματος κατάρτισης ανέργων από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Γουμένισσας

Ο ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ με στόχο την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα συμβάλλουν στην καλύτερη τοποθέτηση των ανέργων στην τοπική αγορά εργασίας για την άμεση ανταπόκρισή τους στις απαιτήσεις των τοπικών επιχειρήσεων, υλοποίησε Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Κατάρτισης ανέργων της Δράσης 19 «Πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων για την απόκτηση οριζόντιων επαγγελματικών προσόντων στον τομέα του εμπορίου (τεχνικοοικονομικά στελέχη)» στο πλαίσιο της Πράξης «Συν-ενεργείν τοπικά για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς», η οποία υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Συν-ενεργείν για την Απασχόληση», η οποία έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης 7 «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1 «Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 3 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην Απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» του ΕΣΠΑ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Συντονιστής εταίρος του έργου ήταν η ΕΤΕΑΚ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία του Επιμελητηρίου Κιλκίς.

Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Γουμένισσας ανέθεσε στην ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ (Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης με πολυετή εμπειρία στον τομέα της εκπαίδευσης-έτος ίδρυσης 1995) την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Η θεωρητική κατάρτιση των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε στο Παράρτημα της Επιμορφωτικής στο Πολύκαστρο, με αποτέλεσμα την εύκολη και συνάμα οικονομική μετάβαση των ανέργων. 

Το εκπαιδευτικό επίδομα [επιταγή κατάρτισης] για κάθε άνεργο που συμμετείχε επιτυχώς στο πρόγραμμα αντιστοιχούσε σε 450€.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 25 άνεργοι από την περιοχή της Παιονίας παρακολουθώντας 54 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και υλοποιώντας 36 ώρες πρακτικής άσκησης σε τοπικές επιχειρήσεις. 

Οι άνεργοι απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες θα συμβάλλουν στην καλύτερη τοποθέτησή τους σε τοπικές επιχειρήσεις με σκοπό να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις εργασίας και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Εκπαιδευτές στο πρόγραμμα ήταν οι κκ Μιχαήλ Αρκούδας και Παναγιώτης Παραδέλης.

Το θεωρητικό περιεχόμενο του προγράμματος αφορούσε τα εξής θεματικά πεδία:

· Ανάπτυξη δεξιοτήτων πωλήσεων-οργάνωση και τεχνικές εξυπηρέτησης

· Αξιοποίηση ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων με τους πελάτες-διαχείριση εμπιστευτικότητας και ειδικών συμπεριφορών πελατών

· Οικονομικός προγραμματισμός επιχείρησης

· Διαχείριση ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης-μεθοδολογία σχεδιασμού πωλήσεων, κόστους αγορών και πωληθέντων

· Τεχνικές τιμολόγησης-αναστροφής ζημιογόνων οικονομικών χρήσεων

· Σύγχρονη διαχείριση προμηθειών καταστήματος με ηλεκτρονικές εφαρμογές

· Δημιουργία και διαχείριση ιστοσελίδας εμπορικού καταστήματος

· Υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο εργασίας-προστασία περιβάλλοντος

Όπως προαναφέρθηκε, οι συμμετέχοντες του προγράμματος μετά την θεωρητική κατάρτιση εφάρμοσαν όσα διδάχθηκαν μέσω της υλοποίησης πρακτικής άσκησης σε αξιόλογες (και μακροχρόνιες ως επί το πλείστον) τοπικές επιχειρήσεις των περιοχών Γουμένισσας, Στάθη και Πενταλόφου.

Τις Βεβαιώσεις Παρακολούθησης παρέδωσαν οι κκ Αθανάσιος Τραχανίδης (Πρόεδρος Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γουμένισσας), Μιχαήλ Αρκούδας (Εκπαιδευτής Προγράμματος) και Παναγιώτης Αμοιρίδης (Διευθυντής της Επιμορφωτικής). Στην απονομή Βεβαιώσεων παρέστησαν οι κυρίες Μαρία Παλάνη (Αντιδήμαρχος Απασχόλησης Δήμου Παιονίας) και Μαρία Καλογερίδου (Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κιλκίς).

Κατά τη διάρκεια της απονομής τα στελέχη της Επιμορφωτικής ενημέρωσαν τους ανέργους για το πολυσυζητημένο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων VOUCHER (Επιταγή Κατάρτισης) που αφορά νέους ηλικίας 18-29 ετών αλλά και για εκείνο που επίσης αναμένεται και απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 30-66 ετών. Οι πολλαπλές ερωτήσεις των συμμετεχόντων απέδειξαν για άλλη μια φορά το έντονο πρόβλημα της ανεργίας αλλά και την ανάγκη υποστήριξης εκπαιδευτικών ενεργειών.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.