Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Το Βιβλίο Αλλιώς στη Θεσσαλονίκη

Η Parallaxi και η δράση της "Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς", συμπληρώνοντας 4 χρόνια συνεχών παρεμβάσεων, με περισσότερα από 30 project στη Θεσσαλονίκη και τη Γερμανία, εστιάζουν εκ νέου στον πολιτισμό και το βιβλίο.

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, η "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" βλέπει ξανά το "Βιβλίο Αλλιώς", όπως και το 2011, και υποδέχεται την 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην πόλη.

Τρία χρόνια μετά την πρώτη ομώνυμη επιτυχημένη διοργάνωση που ανέδειξε τη σχέση του βιβλίου με το δημόσιο χώρο, η ομάδα της Parallaxi επιχειρεί μέσα από μία ευρεία συνέργεια να φέρει το βιβλίο σε απροσδόκητα σημεία. Ένα διήμερο δράσεων αφιερωμένων στο βιβλίο με στόχο τη δημιουργική ένταξή του στην καθημερινότητα της πόλης. Δυο απογεύματα αφιερωμένα στο βιβλίο και την Διεθνή Έκθεση, την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Μαΐου.

Το κινούμενο κιόσκι του βιβλίου
Ένα μικρό κινούμενο-περίπτερο βιβλίου σε μορφή φορτηγού αντίκας σταματά σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης και προωθεί την έννοια του bookcrossing. Οι άνθρωποι του Θεσσαλονίκη Αλλιώς αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να δώσουν τη δυνατότητα σε εκατοντάδες βιβλία να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι προς τους νέους τους αναγνώστες. Παράλληλα θα μοιράζεται στον κόσμο ενημερωτικό υλικό για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Φέρτε τα παλιά βιβλία που δεν χρειάζεστε πια και πάρτε ένα άλλο που δεν έχετε διαβάσει.

Τρίτη, 6/5/2014
18:00 "Πάρκο με τις ρόδες", συμβολή οδού Αγίων Πάντων με Λαγκαδά

19:30 Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας


Με όχημα τη λογοτεχνία
Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με πλούσια λογοτεχνική ιστορία. Η δημοσιογράφος Εύη Καρκίτη επιχειρεί δυο θεματικές περιδιαβάσεις, δυο περιπατητικές διαδρομές στο κέντρο της πόλης σε ιστορικά σημεία. Τόποι και περιγραφές μέσα από το μεταπολεμικό έργο Ελλήνων και όχι μόνο πεζογράφων. Ένας περίπατος με στάση στα σημεία αναφοράς, επισημάνσεις για τον εκάστοτε συγγραφέα και το έργο του και ανάγνωση των χαρακτηριστικών αποσπασμάτων. Η πόλη μέσα από τα μάτια των πεζογράφων.


Τρίτη, 6/5/2014
Τετάρτη, 7/5/2014

18:30 Αφετηρία: Εκκλησία Αγίας Σοφίας


*Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαιτείται η δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά στη διεύθυνση thessalonikiallios@gmail.com


Βιβλία στην αυλή


Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πια ελάχιστες όμορφες αυλές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Επιλέγουμε 4 από αυτές για να υποδεχτούν συγγραφείς και τους αναγνώστες τους σε μία συνάντηση με το βιβλίο. Ξεναγούμε τους αναγνώστες στην ιστορία των αυλών και των κτιρίων τους και κατόπιν οι συγγραφείς διαβάζουν αποσπάσματα των βιβλίων τους. Η αυλή της παλαιάς Γερμανικής Σχολής στη Β. Όλγας και νυν Ινστιτούτο Γκαίτε, η αυλή της σχολής Τυφλών, η αυλή Αγιορείτικης Εστίας, η αυλή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε τόπους δημόσιων αναγνώσεων.


Τρίτη, 6/5/2014
19:00 Κυριάκος Γιαλένιος, Ινστιτούτο Γκαίτε, Βασ. 'Ολγας 66

20:00 Κατερίνα Καριζώνη, Σχολή Τυφλών, Βασ. Όλγας 32


Τετάρτη, 7/5/2014
19:00 Ισίδωρος Ζουργός, Αγιορείτικη Εστία, Εγνατία 109

20:00 Θωμάς Κοροβίνης, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Φράγκων 15,


Τα παιδιά και τα βιβλία
Σε δύο από τις future libraries της πόλης η Σοφία Σούπαρη στήνει ένα πρωτότυπο παιχνίδι γνώσης, αγάπης και δημιουργίας για το βιβλίο και γνώσης για τη Διεθνή Έκθεση. Σε κάθε βιβλιοθήκη τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν σε φυσικό μέγεθος μια οικογένεια (πατέρας μητέρα αγόρι κορίτσι σε μακετόχαρτο) όπου στα μαλλιά ρούχα κλπ θα είναι γραμμένοι λόγοι για τους οποίους θα ήθελαν να επισκεφτούν μια έκθεση βιβλίου αφού θα έχει προηγηθεί ένα πρόλογος για το τι είναι η έκθεση βιβλίου και γιατί γίνεται. Μετά τα ομοιώματα θα μεταφερθούν την μέρα της έναρξης της έκθεσης στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ.


Τρίτη, 6/5/2014
18:00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης, Γρηγορίου Κολωνιάρη 23, Τηλ. 2310 514780


Τετάρτη, 7/5/2014

18:00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Δελφών), Ορέστου 33& Χαλκιδικής, Τηλ. 2310 852384


Ένα ταξίδι στον κόσμο του Καβάφη
Μια παρουσίαση της εγκατάστασης για την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Μια διαφορετική ξενάγηση από τους Nana, τους δημιουργούς της πρωτότυπης αρχιτεκτονικής εγκατάστασης βασισμένης στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη που θα φιλοξενηθεί στο χώρο της Στοάς της Αγίου Μηνά που ανήκει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων μαζί με μια παρουσίαση του ποιητή. Η εγκατάσταση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Μαΐου 2014.

Για τα εγκαίνια του αφιερώματος στον Καβάφη θα γίνει συγχρόνως ειδική προβολή στην στοά του Αγίου Μηνά αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή από το μουσείο φωτογραφίας.


Τετάρτη, 7/5/2014
21:00 Στοά Αγίου Μηνά, Αγίου Μηνά 11


Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου