Του Δημήτρη Μάρδα,
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, πρώην στελέχους της Γενικής Διεύθυνσης της Εσωτερικής Αγοράς της Επιτροπής της ΕΕ
Ένα βιβλίο για την Ενωμένη Ευρώπη!.
Αρχίζει αναφερόμενο στις πρώτες προσπάθειες για την ενοποίηση του Ευρωπαϊκού χώρου. Κατόπιν συνεχίζει με την πρόσφατη ιστορία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αρχίζοντας, από την «Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη», που άνοιξε το δρόμο στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων, αναβαθμίζοντας παράλληλα το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακολουθεί η «Συνθήκη του Μάαστριχτ», που οδήγησε το ευρώ, η «Συνθήκη του Άμστερνταμ», που άνοιξε το δρόμο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, η «Συνθήκη της Νίκαιας», που οδήγησε στην αναθεώρηση της δομής και του τρόπου λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και η «Συνθήκη της Λισσαβόνας», που είναι ένα υποκατάστατο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
Το βιβλίο αναφέρεται επίσης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, (Επιτροπή, Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ.λπ) στη δομή και στον τρόπο της λειτουργία τους, όπως και σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, που διακρίνονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες.
Το βιβλίο αναφέρεται επίσης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, (Επιτροπή, Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ.λπ) στη δομή και στον τρόπο της λειτουργία τους, όπως και σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, που διακρίνονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες.
Στις γνωστές, παραδοσιακές (όπως στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, Περιφερειακή, Κοινωνική, Νομισματική πολιτική κ.λπ) και στις σύγχρονες-μοντέρνες (όπως στην Πολιτική Περιβάλλοντος, τα Ανθρώπινα δικαιώματα, την Εκπαίδευση-κατάρτιση, τη Λαθρομετανάστευση, το Οργανωμένο έγκλημα κ.λπ).
(Θεσσαλονίκη, εκδόσεις Ζυγός, 2006, 1η έκδοση, 2008 2η έκδοση και 2013 3η έκδοση, σελίδες 925, τηλ 2310271043).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.