Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Αφιέρωμα στον Κριστόφ Κισλόφσκι από την Κινηματογραφική Λέσχη Solaris

Η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris συνεχίζει τις προβολές της με το αφιέρωμα στον Κριστόφ Κισλόφσκι. Στο Café Bazaar, Παπαμάρκου 34, ακριβώς πίσω από την πλατεία Άθωνος, τελειώνουμε την τριλογία που βάζει τα ανθρώπινα πάθη μέσα στην αφήγηση του κινηματογράφου. Μετά την «Λευκή», την Τρίτη 14/1/2014 θα συνεχίσουμε με τη «Κόκκινη ταινία», την τρίτη κατά σειρά χρονολογίας παραγωγής και το τελευταίο χρώμα της γαλλικής σημαίας.

Η «Κόκκινη» είναι μια περίπλοκα δομημένη παραβολή για την ανάγκη της σύνδεσης και της πολυπλοκότητας της μοίρας. Η Βαλεντίν είναι ένα μοντέλο που το κενό της ύπαρξής της διαλύεται όταν χτυπά με το αυτοκίνητό της ένα σκυλί, γερμανικό ποιμενικό. Συναντά τον ιδιοκτήτη του και σιγά-σιγά το γνωρίζει καλύτερα, για να αισθανθεί κάποια στιγμή πολύ κοντά σε αυτόν. 


Είναι δικαστής και κατηγορείται για τηλεφωνικές υποκλοπές. Είναι μισάνθρωπος, αλλά πιο πολύ μισεί τον ίδιο τον εαυτό του. Αυτοί οι δύο είναι οι κεντρικοί χαρακτήρες που μας οδηγούν σε ένα αφηγηματικό τοπίο όπου χωρούν οι χαρές, ο έρωτας, τα μίση, τα πάθη και η ανάγκη για την κοινωνική ένωση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε μια ιστορία αγάπης, αν δούμε τον έρωτα σα μια εγκεφαλική διαδικασία, πρωτίστως.

Η επαφή των σωμάτων είναι η ελάχιστη, η ερωτική επαφή και η ηδονή υπονοούνται, φτάνει όμως στο αποκορύφωμά της όταν αυτός ο δικαστής βλέπει το ρεπορτάζ στην τηλεόραση, από το ναυάγιο στη Μάγχη. 

Σε αυτό το σημείο, η ταινία συνδέεται με τις υπόλοιπες δύο της τριλογίας και δένει όλη η αφήγησή τους. Μπορούμε πλέον να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με την παρακαταθήκη του Κισλόφσκι, με την πνευματική του κληρονομιά που ήθελε να αφήσει στην παγκόσμια κινηματογραφική -και όχι μόνο- κοινότητα. Λες και είχε υπολογίσει ότι θα έφευγε από αυτό τον κόσμο και αυτή η τριλογία του θα ήταν η τελευταία του… 

Με αυτή τη γεύση θα επιστρέψουμε στην αρχή, στις ταινίες μικρού μήκους του Κριστόφ Κισλόφσκι,, στην επόμενη προβολή μας, την Τρίτη 21/2/2014, πριν ξεκινήσει τις παραγωγές του, ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, οι οποίες δείχνουν την πορεία αυτού του κινηματογραφιστή και τη διαδρομή του που είχε ήδη προδιαγραφθεί, από τις σπουδές του στην κινηματογραφική σχολή του Λοτζ. 

Κλείνουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο της παγκόσμιας κινηματογραφίας, αφήνοντας όμως μια εκκρεμότητα, την οποία θα τη δούμε στο μέλλον, το «Δεκάλογο», του Κισλόφσκι, για να δούμε την ηθογραφία που προτείνει αυτός ο δημιουργός, με αφορμή την πολωνική κοινωνία.

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014, στις 8.00 μ.μ., στο Café Bazaar, Παπαμάρκου 34, πίσω από την πλατεία Άθωνος, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, συνδυάζουμε τον καφέ ή το ποτό μας με την προβολή της ταινίας, αλλά και την κουβέντα που ακολουθεί με το κοινό. Την κουβέντα συντονίζει ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου. Παρακαλούμε το κοινό να έρθει στην ώρα του για να μην ενοχλεί την προβολή το πέρασμα του σερβιρίσματος.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 2310274567, 6974123481, στο email: ioanisfragoulis@gmail.com, url: www.filmandtheater.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.