Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Γράψε… λάθος, Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014


Γράφει ο Σπύρος Καρτσώνης
● Είναι από αυτά που εσύ δε θα έλεγες, γι’ αυτό και δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι το άκουσες: «Τις αποχαιρετίζονται με δάκρυα στα μάτια και ξεκινούν για το δύσκολο ταξίδι». Απο - χαιρετίζομαι. Δεν ‘‘κάθεται’’ καλά στο αφτί σας, ε; Δεν ικανοποιείται το γλωσσικό σας αίσθημα; Χαιρετίσματα λοιπόν σ’ αυτόν που το είπε. Χαιρετίσματα και στην ανοησία! Κατά τα άλλα -κι εγώ- σας… χαιρετίζομαι και… αρχίζομαι με το εβδομαδιαίο ‘‘Γράψε… λάθος’’!

    ☺ «Ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε το μυστικό του υγρού πυρ».
Παρακαλώ, όχι πυρά ομαδόν. Μπορεί να γίνατε πυρ και μανία, αλλά κάνετε λίγη υπομονή. Σίγουρα θα ακούσουμε κι άλλα: στην πρώτη γραμμή του πυρ, το βάφτισμα του πυρ, συμφώνησαν για την κατάπαυση του πυρ! Οπότε μπορούμε να τιμωρήσουμε το ‘‘δράστη’’ μια και καλή: να τον στείλουμε στη Γη του… Πυρ, για να ησυχάσουμε μια για πάντα!
Γελάτε, ε; Η αλήθεια είναι ότι με αυτά που ακούμε δεν ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε. Εκείνο που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι πρέπει να προστατεύσουμε τη γλώσσα μας με κάθε τρόπο. Ακόμα και… ‘‘δια πυρός και σιδήρου’’!
«Οι περικοπές δεν αφορούν τις συντάξεις των πολύτεκνων μητερών».
Μπορεί οι πολύτεκνες μητερές να ησύχασαν, αλλά ένα ‘‘καυτό’’ ερώτημα πλανάται στα χείλη όλων ημών των υπολοίπων: τι θα γίνει με τις συντάξεις των πολύτεκνων πατερών; Πόσο μεγάλες θα είναι οι περικοπές; Όποιος ξέρει, ας μας πει. Για να ησυχάσουμε κι εμείς, να ησυχάσει και ο κάθε πολύτεκνος πατεράς…
«Η κατάσταση στην περιοχή του Αιγαίου είναι ψύχραιμη».
Μόνο ψύχραιμη; Και νηφάλια είναι και συγκρατημένη. Όχι σαν κάτι άλλες περιοχές που δοκιμάζονται, αφού η κατάσταση σ’ αυτές είναι θερμόαιμη και ευέξαπτη!
Πώς είπατε; Ψύχραιμος μπορεί είναι ένας άνθρωπος και όχι μια κατάσταση; Εντάξει, εντάξει, η κατάσταση είναι ήρεμη και όχι ψύχραιμη, αλλά κι εσείς τι τα σκαλίζετε τώρα; Θέλετε να σας ακούσει η κατάσταση, να χάσει την ψυχραιμία της, συγγνώμη, την ηρεμία της ήθελα να πω, και όλα στο Αιγαίο να αλλάξουν; Ψύχραιμα λοιπόν, γιατί όπως πάμε θα μείνουμε όλοι στο τέλος… ‘‘ταπί και ψύχραιμοι’’!

«Κατά την έξοδο της Πρωτοχρονιάς είχαμε και πάλι πολλά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα».
Είχαμε αυτοκινητικά δυστυχήματα. Λέγονται αυτοκινητικά και όχι αυτοκινητιστικά, γιατί πρόκειται για δυστυχήματα (ή ατυχήματα) που προκαλούνται από αυτοκίνητα ή αναφέρονται σε αυτοκίνητα· δεν αναφέρονται (αναγκαστικά) στον οδηγό του αυτοκινήτου. Άλλωστε αυτοκινητιστής δεν είναι ο κάθε οδηγός αυτοκινήτου, αλλά -κυρίως- ο ασχολούμενος επαγγελματικά με το αυτοκίνητο. Γι’ αυτό και τους αγώνες μεταξύ αυτοκινητιστών τους λέμε αυτοκινητιστικούς αγώνες και όχι αυτοκινητικούς.
Δηλαδή: ο σχετικός με το αυτοκίνητο λέγεται αυτοκινητικός και ο σχετικός με τους αυτοκινητιστές λέγεται αυτοκινητιστικός.

Αθανάσιος - Θανάσης
Αθανάσιος: Βαφτιστικό όνομα που σημαίνει αθάνατος, αιώνιος.
Θανάσης: Το ίδιο όνομα, από το οποίο αφαιρέθηκε το στερητικό -α- (λόγω δημώδους εκφοράς), αλλά με εντελώς αντίθετη -τώρα- σημασία: Ο αθάνατος Αθανάσιος έγινε ο θνητός Θανάσης.
Η παραφθορά των ονομάτων και η συνήθεια να χρησιμοποιούμε χαϊδευτικά ονόματα μας οδηγούν σε αποτελέσματα αναπάντεχα, όπως το παραπάνω. Κάτι περισσότερο φαίνεται ήξεραν οι πρόγονοί μας που εξέφεραν τα ονόματα ολόκληρα.

Αντώνιος - Αντώνης
Ο γνωστός χριστιανός ασκητής από την Αίγυπτο που ονομάστηκε Μέγας. Το όνομα προέρχεται από το λατινικό Antonius (αρκετά δημοφιλές στην Αίγυπτο) και σημαίνει: ο άξιος επαίνου, ο ανεκτίμητος, ο εκλεκτός.
Το όνομα Αντώνιος ο λαός το έκανε Αντώνης. Επειδή η ορθογραφία μιας γλώσσας εικονίζει, ως έναν τουλάχιστον βαθμό, την ιστορία κάθε λέξης, λέγεται ότι υπήρξε στο παρελθόν πρόταση το Αντώνης να γράφεται με -ι-, για να μαρτυρείται η προέλευσή του από το Αντώνιος (όπως υπήρξε, επίσης, πρόταση να γράφεται το Βασίλης με -ει-, για να δηλώνεται ότι η λέξη προέρχεται από το Βασίλειος).
Προς τι όμως -ω- στον Αντώνιο, αφού η λέξη είναι λατινική; Σύμφωνα με μία εκδοχή, αυτό έγινε κατόπιν απαιτήσεως των πατέρων της Εκκλησίας, για να απολατινιστεί το όνομα (κάτι που έγινε και με το όνομα Κωνσταντίνος).


kartswnhs@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.