Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Διατροφική αντιμετώπιση για ασθενείς με ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) -Που απαιτείται να πάρουν βάρος

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Απαιτείται ένα διατροφικό πλάνο με το οποίο το άτομο θα διατηρήσει μια επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, ώστε να διατηρήσει την ευεξία του, να αποφύγει τις μολύνσεις και να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ενεργητικότητά του. Εάν το άτομο έχει χάσει βάρος κρίνεται αναγκαία η επανάκτηση του σωματικού βάρους που χάθηκε, προκειμένου να διατηρήσει τις δυνάμεις του και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Συγκεκριμένα :
· Αύξηση της χρησιμοποίησης λιπών : οι γαρνιτούρες της σαλάτας, το ελαιόλαδο για το μαγείρεμα, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, οι σάλτσες, οι ζωμοί κρέατος και οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ καλές πηγές λιπών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε βούτυρο ή μαργαρίνη σε ζεστά φαγητά, όπως είναι οι σούπες, τα λαχανικά, ο πουρές, το ρύζι.

Ένας άλλος καλός τρόπος είναι να χρησιμοποιείτε ζεστό ψωμί, γιατί έτσι καταναλώνετε περισσότερο βούτυρο όταν αυτό λιώνει μέσα στο ψωμί. Μια άλλη τροφή πολύ πλούσια σε λιπαρά είναι το φυστικοβούτυρο, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί πάνω στο ψωμί, σε κρακεράκια, σε κομμάτια μήλου ή αχλαδιού, σε μπανάνες ή σε σέλινο. 
· Να τρώτε μικρά γεύματα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

· Να έχετε πάντοτε διαθέσιμα σνακ, πλούσια σε θερμίδες. Τέτοια είναι: οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, τα κουλουράκια ή τα μάφιν, τα μπισκότα, τα κράκερ με τυρί, το παγωτό ή το παγωτό γιαούρτι, οι γρανίτες και οι πουτίγκες .


· Παρασκευάστε τα φαγητά με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι όσο πιο πλούσια σε θερμίδες γίνεται π.χ. οι σούπες, το κακάο, οι πουτίγκες μπορούν να παρασκευαστούν με πλήρες γάλα ή με μισό γάλα και μισή κρέμα γάλακτος, παρά με νερό. Σάλτσες μπορούν να προστεθούν σε μαγειρεμένα λαχανικά και μακαρόνια. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται η κρέμα γάλακτος στις σάλτσες κι όχι τόσο η σάλτσα ντομάτας. 

3. Η κατανάλωση των αναψυκτικών καλό είναι να καθυστερεί για μετά τα γεύματα, παρά πριν ή κατά τη διάρκεια αυτών. Τα χαμηλά σε θερμίδες ή τα χωρίς καθόλου θερμίδες αναψυκτικά ή ροφήματα (ποτά με υποκατάστατα ζάχαρης, σκέτος καφές ή τσάι, νερό) θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

4. Ολιγοσακχαρίτες της γλυκόζης μπορούν να προστεθούν στο τσάι, στον καφέ ή στους χυμούς.

5. Σαλάτες και ωμά λαχανικά θα πρέπει να σερβίρονται μόνο στο τέλος του γεύματος ή θα πρέπει να προστίθενται σε αυτά και άλλα τρόφιμα με πιο πολλές θερμίδες όπως τυρί, αυγά, κοτόπουλο, κρέας, φασόλια κι άλλες  γαρνιτούρες.


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΧΝΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ.

Παρακάτω παραθέτονται διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ΧΑΠ, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

1.ΠΡΩΪΜΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΟΡΕΣΜΟΥ : Τρώτε πρώτα τροφές με υψηλές θερμίδες και στη συνέχεια, στο τέλος του γεύματος ή μεταξύ των γευμάτων μπορείτε να καταναλώσετε τις τροφές με χαμηλές θερμίδες (αναψυκτικά, ωμά λαχανικά)

2.ΦΟΥΣΚΩΜΑΤΑ : Τρώτε μικρά γεύματα, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Να μασάτε καλά την τροφή σας, χωρίς βιασύνη, διότι έτσι μειώνετε την κατάποση του αέρα.

3. ΑΝΟΡΕΞΙΑ : Nα τρώτε πρώτα τις πλούσιες σε θερμίδες τροφές.
Να έχετε πάντα εύκολα διαθέσιμα τα αγαπημένα σας τρόφιμα ή φαγητά.
Χρησιμοποιείτε λιπαρές τροφές, οι οποίες έχουν περισσότερες θερμίδες.

4. ΔΥΣΠΝΟΙΑ : Ξεκουραστείτε πριν από τα γεύματα.
Χρησιμοποιείστε βρογχοδιασταλτικά φάρμακα πριν από τα γεύματα .
Τρώτε αργά.
Αποφύγετε την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεϊνών οποίες αυξάνουν την αναπνευστική λειτουργία.
Αποφύγετε τους πολλούς υδατάνθρακες στη δίαιτά σας.

5. ΕΞΑΝΛΗΣΗ : Ξεκουραστείτε πριν από τα γεύματα.
Τρώτε τα μεγάλα γεύματα το πρωί ή όταν νιώθετε ξεκούραστοι.
Να έχετε τροφές εύκολα διαθέσιμες για τις ώρες που νιώθετε εξάντληση.


* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.