Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Τοποθέτηση "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς για τον προϋπολογισμό 2014

"Θέλουμε και φέτος ως "Λαϊκή Συσπείρωση" να τονίσουμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός- και γενικότερα οι προϋπολογισμοί των δήμων και των περιφερειών - όχι μόνο έχουν μια άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, που πολιτικά έχει συνδιαμορφωθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά εντάσσεται πλήρως και στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στήριξης μέχρι το 2016 και στις ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν την Τοπική Διοίκηση σε βάθος τριετίας, οι οποίες επιταχύνουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και, ταυτόχρονα, με τη μεγάλη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει για όσους τελικά έχουν απομείνει.

Η χρηματοδότηση, λοιπόν, δήμων και περιφερειών, όπως καταγράφεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, συνολικά δηλαδή της Τοπικής Διοίκησης, όχι μόνο εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελεί κι ένα βασικό κατά τη γνώμη μας κρατικό εργαλείο για την προώθηση όλης αυτής της βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, και αναδεικνύεται η ορθότητα της εκτίμησης του ΚΚΕ, όπως επίσης και της "Λαϊκής Συσπείρωσης", μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του "Καλλικράτη" ότι η Τοπική Διοίκηση, ως αναπόσπαστο κρατικό όργανο του αστικού κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, έχει αποστολή αυτή την ενίσχυση της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα.

Το σκέλος των αναπτυξιακών προγραμμάτων στους δήμους και στις Περιφέρειες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ουσιαστικά παγωμένο και όσον αφορά την 5η προγραμματική περίοδο (απ' το 2014 έως το 2020), στη συνέχεια του ΕΣΠΑ, πρόκειται για έργα και δράσεις που ιεραρχούνται από την αντιδραστική στρατηγική "Ευρώπη 2020" και εξειδικεύονται από το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το Σύμφωνο Ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα της Τοπικής Διοίκησης, ενώ το 2011 ήταν 10 δισ. ευρώ, το 2012 ήταν 6,5 δισ. ευρώ για όλη την Τοπική Διοίκηση, πέρυσι ενώ προϋπολογίστηκαν 5,7 δισ. ευρώ, τελικά δόθηκαν 5,1 δισ. Άρα για φέτος δόθηκε ακριβώς το μισό ποσό από αυτό που δόθηκε το 2011.

Το φετινό προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, προβλέπει κόψιμο κατά 50% της ΣΑΤΑ που ως πόροι αποτελούν τα 2/3 του συνολικού προϋπολογισμού των δήμων. Επομένως για το 2014 έχουμε νέα ελάττωση εσόδων κατά 20%. Για τους επενδυτικούς ΚΑΠ, προβλέπεται νέα μείωση πάνω από 50% σε σχέση με τα περσινά και κατά σχεδόν 30% από τα περσινά βεβαιωθέντα.

Και φέτος θα αρκεστείτε λοιπόν ως διοίκηση στο "ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός προϋπολογισμός", αυτό που εισηγητικά είπατε ίσως ο μικρότερος προϋπολογισμός τα τελευταία χρόνια. Εμείς επαναλαμβάνουμε τον εθνικό μας ποιητή: "Ο καθείς και τα έργα του".

Ο "Καλλικράτης", λοιπόν, είναι συνέχεια μιας εικοσαετίας αντιδραστικών αλλαγών στη διοικητική δομή της χώρας. Ισχυρίζεστε -γιατί σας βολεύει- ότι ο "Καλλικράτης" ατύχησε γιατί συνέπεσε με την κρίση και δεν προχωράει εύκολα, όταν έχουμε τη μείωση των πόρων, γιατί κινδυνεύει η πτώχευση της χώρας.

Για μας αυτό πρόκειται για μια πολιτική απάτη, αφού επιδιώκετε να θολώσετε τα νερά, να καλύψετε το κύριο, ότι δηλαδή περιφερειάρχες και δήμαρχοι συμμετέχουν στον πόλεμο στηρίζοντας το σύστημα που έχει εξαπολύσει πόλεμο σε βάρος της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, η κυβέρνηση και γενικά οι μηχανισμοί απέναντι σε εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους.

Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, η "Λαϊκή Συσπείρωση", η παράταξη που στήριξε και στηρίζει το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση, μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στο λαό και να αποκαλύπτουμε αυτή την πολιτική και θα παλέψουμε για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και περιορισμό δαπανών, κατάργηση δαπανών για το ΝΑΤΟ, την κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων (περίπου 10 δισ.).

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση", κύριε Πρόεδρε, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.

Κλείνοντας κάποια σχόλια. Ως δημοτική αρχή πολλές φορές έχετε δείξει ιδιαίτερη σπουδή στην εφαρμογή των νόμων και σήμερα ουκ ολίγες φορές το χρησιμοποιήσατε ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσετε θέματα.

Σύμφωνα με το νόμο καλείτε τον ναζιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής σε εθνικές και τοπικές επετείους! Σε ότι όμως αφορά τα παρανόμως παρακρατηθέντα σύμφωνα και με δικαστική απόφαση δεν προβήκατε σε καμία ενέργεια επί της ουσίας για την επιστροφή τους παραβαίνοντας έτσι το νόμο.

Το συμπέρασμα προφανές. Η πολιτική ουσία όμως, έχει να κάνει ότι πίσω από φανφάρες περί ανεξάρτητων υποψηφίων, αδέσμευτων αιρετών και ανταρτών δημάρχων βρίσκεται η πλήρης σύμπλευση με τις επιλογές των κομμάτων σας και η εφαρμογή της στρατηγικής τους από την μεριά σας από όποιο πόστο βρεθείτε.

Προσπερνώντας παρεμβάσεις του τύπου «δεν συμφωνώ με την υπερψήφιση ενός θέματος αλλά δεν μπορώ να αιτιολογήσω» που αναδεικνύουν όχι την σύγχυση των συμβούλων αλλά την στράτευση στην εφαρμογή όλων των εις βάρος του λαού αναδιαρθρώσεων, διαβλέπουμε μια αντικειμενική αδυναμία να τοποθετηθείτε απέναντι στη συνολική κριτική που σας γίνεται από εμάς.

Έτσι προσφεύγετε άλλοτε σε αποσπασματική παράθεση των θέσεων μας, άλλοτε σε διαστρέβλωση και άλλοτε σε συνειδητή συκοφαντία. Εκεί πατάνε οι θέσεις σας για στείρα άρνηση και έλλειψη προτάσεων. Επιστρατεύετε μάλιστα και εκβιαστικά διλήμματα του πιο αισχρού τύπου προκειμένου αφενός να διατηρείτε έναν αισχρό σκυλοκαβγά παλαιού τύπου και αφετέρου να υποτάξετε τις προσδοκίες των λαϊκών στρωμάτων του τόπου στο εφικτό.

Οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από ένα ενιαίο καθολικό σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, Παιδείας, Άθλησης, Πολιτισμού, Προστασίας Περιβάλλοντος. Έτσι, λοιπόν, πρέπει και απαιτούνται πολιτικές προϋποθέσεις γι' αυτό, δεν έχουμε αυταπάτες, αρκεί να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμή του και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και κυρίως την εξουσία για τον εαυτό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.