Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

"Ανθρωπόμορφα κτήνη έκαψαν τα ηρωικά παλληκάρια του χωριού μέσα στην εκκλησία"

Επιστολή Συλλόγου Κιλκισιωτών Αθήνας και Περιχώρων προς τους εκπαιδευτικούς του νομού Κιλκίς
"Στις 25 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 72 χρόνια από το ολοκαύτωμα των τριών ορεινών χωριών των Κρουσίων, Κλειστού, Κυδωνιάς και Αμπελόφυτου. Ήταν το 1941 όταν η αγάπη για την Πατρίδα αποτέλεσε κινητήρια δύναμη των κατοίκων του νομού μας να αντισταθούν στον κατακτητή και να δώσουν ακόμα και την ζωή τους για την πανάκριβη την λευτεριά.

Αυτή η αγάπη πληρώθηκε πολύ ακριβά για τους κατοίκους των Κρουσοχωρίων. Το τίμημα ήταν βαρύ. Με θάνατο και πένθος, με όλεθρο και φρίκη, με ισοπέδωση των τριών χωριών και με την εκτέλεση 96 πατριωτών, όλου του ανδρικού πληθυσμού από 16 ετών και άνω, που βρίσκονταν την ημέρα αυτή στα τρία χωριά.

Το επίσημο κράτος μέχρι και σήμερα τα αγνοεί, ποτέ δεν τίμησε την θυσία τους. Και όχι μόνο αυτό, αντί να μεριμνήσει να ξανακατοικηθούν οι οικισμοί από τους εναπομείναντες κατοίκους αποφάσισε με νόμο στις 7/4/1951 να τα καταργήσει. 


Και δεν έφτανε μόνο αυτό, στη θέση των ερειπίων των τριών αυτών χωριών, που θα έπρεπε να ήταν τόπος προσκυνήματος, φρόντισε να τα δενδροφυτεύσει, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι δασώδεις έκταση και τίποτα να μην θυμίζει την ύπαρξη και την ιστορία τους. 

 Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Κλειστό, που τα ανθρωπόμορφα κτήνη κάψανε μέσα τα ηρωικά παλληκάρια του χωριού, χάνεται μέσα στο χρόνο και την αδιαφορία και δεν αποτελεί ιστορικό μνημείο.

Είμαστε ο μοναδικός νομός στη χώρα μας που υπάρχει ακόμα τέτοια εκκρεμότητα.

Επειδή η ιστορική μνήμη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξελεγκτική μας πορεία ως λαού και η θυσία αυτών των ηρωικών μας συμπατριωτών πρέπει να βρει τη θέση της στην ιστορία της χώρα μας, σαν ένα από τα πρώτα ολοκαυτώματα και επειδή «λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον» αποτελεί χρέος μας να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και τον χαρακτηρισμό τους σαν μαρτυρικούς τόπους, όπως και πραγματικά είναι.

Επειδή τα τρία αυτά χωριά ανήκουν στην επικράτεια του νομού μας, θεωρούμε χρέος όλων των φορέων να αναδείξουν και να πληροφορήσουν την τοπική κοινωνία. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό τέτοια ιστορικά γεγονότα να μην αποσιωπούνται και να διδάσκονται στα σχολεία μας.

Ο πολιτισμός και οι παραδόσεις ενός λαού αποτελούν κύρια και διαχρονικά στοιχεία της ύπαρξής του ως Έθνους. Είναι χρέος ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, με επικεφαλής τους εκπαιδευτικούς, να συμπεριληφθεί το ιστορικό αυτό γεγονός στη διδακτέα ύλη.

Σας προτείνουμε σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές συμπατριώτες μας την ημέρα αυτή να γίνει μνεία σε όλα τα σχολεία του νομού μας και να ενημερωθούν οι μαθητές, έστω και μετά από 72 χρόνια.

Ποτέ δεν είναι αργά, λέει ο λαός μας με σοφία.

Ευελπιστούμε πως θα ανταποκριθείτε στο παιδαγωγικό σας χρέος."

Με εκτίμηση
Β. Κωνσταντινίδης
Πρόεδρος του Δ.Σ.
Τηλ. Επικοινωνίας: 6946 990325

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.