Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Σκουπιδο…τέχνη!

Της Χαρούλας Καραμπίδου
Trash art, τέχνη από σκουπίδια. Μεταμοντέρνα τέχνη; Σύγχρονη τέχνη; Ανακύκλωση τέχνης ή ανακύκλωση με τέχνη; Άχρηστα υλικά για τους περισσότερους, πηγή έμπνευσης για άλλους που τελικά βρίσκουν νέα χρήση και μετατρέπονται σε πρώτη ύλη για πίνακες, γλυπτά, κολάζ, συνθέσεις εικαστικές. Αντικείμενα που θα κατέληγαν στον κάδο αποριμμάτων ή στην καλύτερη περίπτωση στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, ξαναζωντανεύουν με φαντασία και δημιουργικότητα σε έργα τέχνης κάποια περισσότερο ευφάνταστα και πρωτότυπα και άλλα λιγότερο.


Τα έργα που εκτίθενται στο φουαγιέ του συνεδριακού κέντρου του δήμου Κιλκίς συμμετείχαν στον εθνικό διαγωνισμό "Πολυτέλεια και τέχνη που γεννιέται από τα σκουπίδια" στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο "Exchange of approaches and strategies for development of eco-awareness". 

Έργα φτιαγμένα από μικρά κομμάτια σκουπιδιών, κουτάκια αναψυκτικών, πλαστικά μπουκάλια, χαρτί, μέταλλο, καπάκια, καλώδια, ηλεκτρολογικό υλικό, απομεινάρια χρηστικών αντικειμένων και υπολλείματα οικιακών συσκευών και μηχανημάτων είναι κάποια από τα υλικά που ανακυκλώθηκαν, αξιοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν κατασκευές από σκουπίδια όπως άλλωστε δηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης που θα είναι ανοικτή στο κοινό κατά τις απογευματινές ώρες έως και τις 10 Νοεμβρίου.

Το έργο "Προς το φως" της Παναγιώτας Καρβουνιάρη, που παραπέμπει στο μύθο του Σίσυφου, είναι αυτό που απέσπασε το πρώτο βραβείο ενώ ειδική μνεία απενεμήθει στη δημιουργία του Βαίτση Τριαντάφυλλου με τίτλο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" και στο "Ταξίδι στη μετάλλαξη" του Ισχόπουλου Χάρη. Στην έκθεση συμμετέχει και το σωματείο τέχνης "Μορφογένεσις" από τη Θεσσαλονίκη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.