Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

«Επίσκεψη εκπροσώπων συμμετεχουσών χωρών στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση/Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtvig, του ΚΠΕ Κιλκίς»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση/Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtvig και ανταλλαγής επισκέψεων των εκπροσώπων των φορέων των χωρών, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Λεμεσό της Κύπρου από τις 27 Αυγούστου έως τις 31 Αυγούστου 2013. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μέλη καθώς και εθελοντές του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς. 
Το θέμα του προγράμματος είναι: ‘Just more than e-stories’ («Η Αφήγηση Ιστοριών ως εργαλείο για την Εκπαίδευση Ενηλίκων»). Η έναρξη του ήταν τον Αύγουστο του 2012 και η διάρκεια του είναι δυο έτη με επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή των χωρών: Πολωνία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Κύπρος, Ελλάδα.

Στόχος του προγράμματος είναι να βρεθεί ένας τρόπος προσφοράς νέων μαθησιακών ευκαιριών μεταξύ πολιτών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός είναι η ενεργητική συμμετοχή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σε θέματα ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών και η ευαισθητοποίηση τους σε θέματα σχετικά με περιβάλλον και την αειφορική διαχείριση μέσα από εκπαιδευτικές επισκέψεις μεταξύ των χωρών που συνεργάζονται στο ίδιο project.

Η πόλη της Λεμεσού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και η νοτιότερη της Ευρώπης. Γνωστή ανάμεσα στις πόλεις τις Κύπρου για την πλούσια νυχτερινή ζωή της και την πολιτιστική της παράδοση, η Λεμεσός είναι επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, ένα μείγμα επιδράσεων από τα αρχαία και τα βυζαντινά χρόνια.

Ο πυρήνας του ιστορικού κέντρου είναι το Κάστρο της Λεμεσού, σήμα κατατεθέν της πόλης, στο παρεκκλήσι του οποίου λέγεται ότι παντρεύτηκε ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος. Στο κάστρο της Λεμεσού στεγάζεται το Παγκύπριο Μεσαιωνικό Μουσείο το οποίο φιλοξενεί εκθέματα από όλη την Κύπρο. Παραδοσιακό και σύγχρονο μέρος συνυπάρχουν αρμονικά.

Κατά την εβδομάδα επίσκεψης των συμμετεχόντων χωρών στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις που περιλάμβαναν: 

- Οργανωμένες επισκέψεις στα παραδοσιακά κυπριακά χωριά:

- Όμοδος: ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου, χτισμένο στην πλαγιά του βουνού με τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα παραδοσιακά σπίτια, γνωστό για τα εκλεκτά του σταφύλια και τα εύγεστα κρασιά του. Ένα χωριό που διατηρεί ανόθευτη την παλιά ομορφιά του και τον απόλυτα κυπριακό χαρακτήρα του.

- Επισκοπή: Η Επισκοπή είναι κτισμένη στους πρόποδες του αρχαίου Κουρίου με ένα εύφορο κάμπο να ξεδιπλώνεται προς τα νότια, σε υψόμετρο 60 μέτρων κοντά στη δυτική όχθη του ποταμού Κούρη και δεσπόζει του κόλπου του Κουρίου.

- Κούριο: είναι ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Κύπρο. Το αρχαίο θέατρο Κουρίου βρίσκεται δυτικά της πόλης της Λεμεσού στην περιοχή της Επισκοπής. Είναι κτισμένο σε ύψωμα και έχει θέα προς τη θάλασσα. Είναι ρωμαϊκού τύπου και κτίστηκε τον 1ον αιώνα μ. Χ. Το θέατρο διατηρείται σε άριστη κατάσταση και διοργανώνονται εκεί διάφορες εκδηλώσεις, όπως αρχαίες τραγωδίες, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.α. 

- Παρουσίαση των τοπικών πολιτισμικών στοιχείων της Κύπρου και ανάδειξη της κυπριακής φιλοξενίας με προσφορά παραδοσιακών τοπικών εδεσμάτων εκ μέρους της Κύπρου καθώς και των χωρών συμμετοχής. 

Συμμετοχή των χωρών:

 - στο Ευρωπαϊκό Bazaar,

 - στο Φεστιβάλ Κρασιού της Λεμεσού(εμπνευσμένο από τις αρχαίες γιορτές προς τιμή του Θεού Διόνυσου μια μακρά παράδοση παραγωγής κρασιού στην Κύπρο, η οποία διενεργείται στο Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού από το 1961 και διαρκεί 12 ημέρες),

 - στο κυπριακό Οινομουσείο «Ερήμη» (φωτογραφικό υλικό, οπτικοακουστικές παρουσιάσεις, καθώς και αρχαία πιθάρια και κιούπια, μεσαιωνικά δοχεία, παλιά έγγραφα και όργανα)
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου-TEPAC
Βιωματική περιήγηση στην ‘Ωκεανίδα’, στην ‘Πέτρα του Ρωμιού’

Η επόμενη επίσκεψη του προγράμματος αφορά τη χώρα συμμετοχής στην Πορτογαλία στις 10 -14 Μαρτίου 2014.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.