Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Όλοι οι Έλληνες είναι ηλίθιοι… εκτός από μένα!

Στέλιος Σταυρίδης
Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής
Όλοι οι Έλληνες είναι ηλίθιοι… εκτός από μένα!- Η τυπική ελληνική νοοτροπία και στην συνέντευξη Σταυρίδη
Είναι ένα παράδοξο κλισέ και ένας ιδιαίτερος τρόπος σκέψης της "ελληνικής κοσμοθεωρίας", κάποιος Έλληνας να θεωρεί όλους τους άλλους Έλληνες ως πολίτες (και κυρίως Ευρωπαίους) β Κατηγορίας -αγράμματους, απολίτιστους, χαμηλής νοημοσύνης κτλ- αλλά να μην συμπεριλαμβάνει σε αυτούς τον εαυτό του. Ένας από αυτούς είναι μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης.
Σε συνέντευξή του σε Νορβηγίδα δημοσιογράφο όταν ακόμα ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ- πριν δηλαδή αποπεμφθεί λόγω των φωτογραφιών του μέσα στο αεροσκάφος του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη- ο κύριος Σταυρίδης χαρακτήρισε τους Έλληνες ως πολίτες με νοημοσύνη κάτω του μετρίου.

«Αν οι Έλληνες είχαν έστω μέτρια νοημοσύνη, ο Πειραιάς θα ήταν μεγαλύτερο λιμάνι κι απ' το Αμβούργο, εδώ και 10 χρόνια.» Δεν ξέρουμε αν μέσα στους Έλληνες με την κάτω του μετρίου νοημοσύνη, τους οποίους ο κύριος Σταυρίδης κλήθηκε να υπηρετήσει σε ένα τόσο κρίσιμο πόστο, συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό του. Στο κάτω- κάτω κι αυτός Έλληνας είναι.

Μάλλον όχι όμως. Βέβαια, όπως φαίνεται από αυτά που λέει, θα προτιμούσε να είναι Νορβηγός. «Μακάρι να ζούσα στη Νορβηγία. Ή μακάρι να είχα γύρω μου Νορβηγούς και να ζω στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτά βέβαια τα λένε πολλοί στην χώρα μας. Πάρα πολλά χρόνια διάφοροι δηλώνουν θαυμαστές της πειθαρχίας λαών της Σκανδιναβίας ή της Κεντρικής Ευρώπης, που θεωρούν ότι τους καθιστούν πολύ ανώτερους από τους Έλληνες. Μόνο που συνήθως οι ίδιοι άνθρωποι σου δίνουν την αίσθηση ότι δεν διαθέτουν το παραμικρό στοιχείο της πειθαρχίας που θαυμάζουν.

Κι οι δηλώσεις του κύριου Σταυρίδη, τόσο αυτές, όσο και οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί του στην ίδια συνέντευξη για όσους αντιδρούν στις αποκρατικοποιήσεις, δείχνουν ότι δεν διαθέτει την πειθαρχία στον λόγο, αν μη τι άλλο, που απαιτείται σε μια τέτοια θέση.

Διότι δεν μπορείς να είσαι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο κομμάτι της πώλησης κρατικής περιουσίας και να βρίζεις τους κατοίκους της χώρας σου και μάλιστα σε μια ξένη εφημερίδα.

Ο Στέλιος Σταυρίδης είναι ένας από τους πολλούς Έλληνες που θεωρεί την χώρα του και τους πολίτες της υποδεέστερους. Όλοι κατά καιρούς δηλώνουμε ότι χαραμιζόμαστε σε αυτήν την χώρα, που «τρώει τα παιδιά της», που έγινε «Ευρωπαία με τα τσαρούχια», που είναι Ελλαδιστάν, ψωροκώσταινα κτλ.

Κι από την άλλη, βέβαια, εμείς οι ίδιοι μπορεί να εκστομίζουμε με την ίδια ευκολία εθνικιστικές κωρώνες, του τύπου «Η Ελλάδα είναι το παν», στην «Ελλάδα φτιάχτηκαν όλα» κτλ. Είναι μια παράξενη αμφιθυμία, που δείχνει τελικά ότι η άποψή μας για την χώρα μας είναι θέμα της διάθεσης της στιγμής, παρά μια εδραιωμένη άποψη.

Αλλά το να το κάνει ο εκπρόσωπος μιας χώρας σε ένα τόσο επίσημο επίπεδο και να λέει ότι οι συμπατριώτες του έχουν νοημοσύνη κάτω του μετρίου κι ότι προτιμά τους Νορβηγούς (επειδή έδινε συνέντευξη στους Νορβηγούς), δείχνει ότι αυτή η νοοτροπία είναι τόσο βαθιά ριζωμένη, που ο άλλος την αμολά χωρίς να σκέφτεται καθόλου τι λέει, σε ποιόν το λέει και ποιές θα είναι οι συνέπειες των λεγομένων του.

Πηγή:www.monopoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.