Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

«Μνημονιακός ζόφος και καθαρτήρια επιταγή»

Κοινή δήλωση Θεόδωρου Παραστατίδη, Πάρι Μουτσινά και Οδυσσέα Βουδούρη
"Δεν περνά ούτε μια μέρα πια χωρίς κακά νέα για την ζωή των πολιτών και την κατάσταση της χώρας.
Αυτή την περίοδο το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων ζει με το φόβο και την αγωνία της κινητικότητας, που οδηγεί σε απολύσεις ή στην καλύτερη περίπτωση, στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών δεδομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική και οικογενειακή ζωή του κάθε υπαλλήλου.


Μόλις πριν λίγες ημέρες έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει άλλες 30 έως 40 χιλιάδες λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό όσων θα κλείσουν το 2013 στις 90.000.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες παιδιά που πέτυχαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά την ανακοίνωση των βάσεων, δεν θα φοιτήσουν στις σχολές εκτός περιοχής της οικογενειακής τους κατοικίας, γιατί οι οικογένειές τους αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος διαβίωσης σε άλλη περιοχή.

Όσον αφορά το κορυφαίο ζήτημα του δημοσίου χρέους, η νέα του εκτόξευση στα 321 δις ευρώ, υπενθυμίζει με δραματικό τρόπο την αδιέξοδη και ατελέσφορη πολιτική που ακολουθούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία 3 χρόνια. 


Η προσπάθεια να δικαιολογηθεί αυτή η αύξηση ως λογιστικό αποτέλεσμα της μεταφοράς δανειακών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μόνο ως πρόκληση για το κοινό αίσθημα μπορεί να εκληφθεί. 

Οι τράπεζες, υπεύθυνες ούτως ή άλλως και αυτές για τη δημιουργία του χρέους, εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά από τη λογική της χρηματοδότησης της ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος.

Αυτό το οικονομικό περιβάλλον και αυτή η κυβερνητική πολιτική της διάλυσης των πάντων και της κατατρομοκράτησης των πολιτών, η οποία οδήγησε γερμανούς αξιωματούχους να απαιτούν την μεταφορά της εθνικής περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ στον ΕΜΣ και την απαλλοτρίωση εθνικών δικαιωμάτων, μπορούν να αποδοθούν χαρακτηριστικά με τη λέξη ζόφος.

Είναι πλέον μονόδρομος για την κοινωνία η οργάνωση της απαλλαγής από το κολαστήριο. Οι πολίτες ξεπερνώντας το σοκ, πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους καλές ειδήσεις και μια άλλη διακυβέρνηση να δώσει λύσεις και διέξοδο.

Μια διακυβέρνηση – καθαρτήριο που θα διαχειρισθεί το ζήτημα του χρέους πρώτα από όλα με άλλη στρατηγική η οποία θα έχει σε προτεραιότητα και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η μόνη λύση ήταν και είναι η μεταφορά των ποσών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ε.Κ.Τ., η επέκταση της διάρκειας όλων των άλλων δανείων στα 50 έτη με επιτόκιο της Ε.Κ.Τ. και περίοδο χάρης τρία ως πέντε έτη στην διάρκεια των οποίων θα προωθηθούν αποφασιστικά όλες οι αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και στο πολιτικό σύστημα.

Έτσι θα υπάρξουν δυνατότητες για την ανάπτυξη, για την ανασυγκρότηση του διαλυμένου κοινωνικού κράτους και για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο με την κοινωνία όρθια και με μια οικονομική διαχείριση που κάθε της έκφραση θα έχει ως προϋπόθεση συγκεκριμένους όρους κοινωνικής ωφέλειας. Αυτή είναι η μόνη επιθυμητή προοπτική για την κοινωνία και τη χώρα και γι’ αυτή εμείς θα αγωνισθούμε με όλες μας τις δυνάμεις."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.