Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του Πολυνομοσχεδίου

Γράφει ο Βασίλης Κωνσταντινίδης
Οικονομολόγος
Κατατέθηκε στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής με 153 ψήφους.

Το πολυνομοσχέδιο-σκούπα περιλαμβάνει 109 άρθρα και μεταξύ άλλων ρυθμίζει τις απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο και τους δήμους, το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, τον φόρο στα ακίνητα, τον νέο τρόπο καταβολής του ΦΠΑ, τις αλλαγές στο φορολογικό κώδικα κλπ.

Είναι τουλάχιστον παράδοξο και παράλογο η κυβέρνηση που κόπτεται για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας κάθε φορά που ψηφίζει έναν νέο νόμο να κάνει πιο δύσκολη την ζωή του εργαζόμενου λαού. Και με αυτό το πολυνομοσχέδιο στέλνει χιλιάδες πολίτες στη «σορό» των ανέργων, τους βυθίζει στην φτώχεια και την ανέχεια, αποδιοργανώνει τις δημόσιες υπηρεσίες, που έτσι κι’ αλλιώς είχαν πρόβλημα και να τις κάνει αναποτελεσματικές και μη φιλικές στους Έλληνες πολίτες.

Στο άρθρο μας αυτό δεν θα ασχοληθούμε με τις «ανθρωποθυσίες», που είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο αυτής, όσο και των προηγούμενων στο όνομα πάντα της ανάπτυξης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του Ελληνικού λαού κλπ, αλλά με τις φορολογικές ρυθμίσεις.

Φορολογούμενους πολλών ταχυτήτων δημιουργεί ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, στον οποίο ενσωματώνονται οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου 4110/2013.
Σύμφωνα με την «Ημερησία», ο νέος Κώδικας αλλάζει το τοπίο στη φορολογία εισοδήματος, ενώ οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου φέρνουν φοροεπιβαρύνσεις ιδιαίτερα στα χαμηλά εισοδήματα.

Το πολυνομοσχέδιο, που είναι συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας, θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα με νέους φόρους και θα αποτελέσει μια νέα φοροκαταιγίδα. Ιδιαίτερα σφοδρή είναι η επίθεση που εξαπολύεται ενάντια στους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς ΕΒΕ, ενώ με άλλες ρυθμίσεις του νομοθετήματος διευρύνονται τα προνόμια και οι φοροεκπτώσεις για τις επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο.

Λεηλατούν μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι
Με τις ρυθμίσεις για το φόρο εισοδήματος η συγκυβέρνηση καθιερώνει τρία φορολογικά κλιμάκια για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι για τα φετινά τους εισοδήματα θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος:

- 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ

- 32% για το εισόδημα 25.001-42.000 ευρώ

- 42% για τα επιπλέον ποσά.

-Καταργεί κάθε αφορολόγητο όριο, καθιερώνοντας την καταβολή φόρου από το πρώτο ευρώ, κάτι που δεν ίσχυε ποτέ και πουθενά! Δεν ισχύει σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Καταργεί τις εκπτώσεις για τα παιδιά, δηλαδή τη μείωση του φόρου που ίσχυε ανέκαθεν για τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς επιλογής θα είναι νέα επιβάρυνση 270 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, 540 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά και 2.550 για όσες οικογένειες έχουν τρία παιδιά.

- Η κλοπή των λαϊκών οικογενειών δε σταματάει στις επιβαρύνσεις που φέρνει η νέα φορολογική κλίμακα. Ο φόρος εισοδήματος που θα πληρώνουμε στο εξής θα είναι ακόμα πιο αυξημένος, αφού η κυβέρνηση καταργεί φορολογικές «εκπτώσεις» που ισχύουν για στοιχειώδεις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών. Έτσι, δεν θα ισχύει πλέον:

Η έκπτωση φόρου λόγω πληρωμής ενοικίου.

Η αφαίρεση εισοδήματος για την πληρωμή τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

Η έκπτωση φόρου για έξοδα φροντιστηρίων για τα παιδιά.

Οι διατάξεις αυτές αναμένεται να εκτινάξουν στα ύψη τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν το 2014, για τα φετινά τους εισοδήματα, εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που βαρύνονται με 1 ή περισσότερα παιδιά.

2. Αυτοαπασχολούμενοι
Επιβάλλεται φορολογική κλίμακα-καταστροφή, για τους αυτοαπασχολούμενους. Η νέα φορολογική κλίμακα που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση έχει δύο μόλις κλιμάκια και προβλέπει:

- Συντελεστή 26% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ

- Συντελεστή 33% για μεγαλύτερα εισοδήματα

Να σημειώσουμε ότι από φέτος οι αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να πληρώσουν αυξημένο «τέλος επιτηδεύματος» το οποίο φτάνει ήδη τα 650 ευρώ, ενώ κάθε μήνα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον το 20% του εισοδήματός τους για εισφορές προς το ασφαλιστικό τους ταμείο.

3. Εισοδήματα από ενοίκια
Κάθε φορολογούμενος που εισπράττει φέτος ενοίκια θα επιβαρυνθεί το 2014 με φόρο 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του συνολικού ετήσιου ποσού των ενοικίων και με φόρο 33% για τυχόν επιπλέον εισπραχθέντα ποσά ενοικίων πέραν του ετησίου ορίου των 12.000 ευρώ.
Για τα ενοίκια του έτους 2014 και κάθε επομένου έτους, ο φόρος που θα επιβάλλεται στα πρώτα 12.000 ευρώ θα είναι αυξημένος από το 10% στο 11%, ενώ παράλληλα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% ο οποίος αυξάνεται σε 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση. Με την αύξηση του συντελεστή στο 11% οι φορολογούμενοι που αποκτούν από το 2014 εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα πληρώνουν περισσότερο φόρο. Αντίθετα φορολογικές ελαφρύνσεις θα διαπιστώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγαλύτερα εισοδήματα από ενοίκια

4. Εισοδήματα από γεωργικές δραστηριότητες

Όποιος φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα, θα φορολογείται για το εισόδημα αυτό με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Το ίδιο θα ισχύσει ενδεχομένως και για κάθε φορολογούμενο που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης που αποκτά και εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα. Δηλαδή ένας μισθωτός ή συνταξιούχος που αποκτά και εισόδημα από κάποια κτήματα, τα οποία έχει, θα φορολογείται για τον μισθό ή τη σύνταξή του με το σύστημα της νέας κλίμακας των μισθωτών και των συνταξιούχων και για τα γεωργικά του εισοδήματα με 13% από το πρώτο ευρώ. Η σημαντική αυτή αλλαγή θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος επέρχονται ακόμη οι εξής αλλαγές:
- Πρόσθετους φόρους θα αναγκαστούν να πληρώσουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, λόγω των νέων αυξημένων τεκμηρίων διαβίωσης που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες εισάγουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση στους φόρους που πληρώνουν οι επιχειρηματίες, αφού:

- «Ρίχνουν» κατά 15 ολόκληρες μονάδες το συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων. Μέχρι σήμερα ο φόρος που πλήρωναν οι μερισματούχοι υπολογιζόταν με συντελεστή 25%. Τώρα θα υπολογίζεται με 10%! Με αυτόν τον τρόπο οι φόροι που πληρώνουν οι μεγαλομέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων μειώνονται κατά 60%!!! Η περίπτωση μιλάει από μόνη της.

- Οι τόκοι από τραπεζικές καταθέσεις και ρέπος θα έχουν συντελεστή φορολόγησης επίσης 15%

- Οι μεταβιβάσεις επιχειρήσεων θα φορολογούνται με τον εξευτελιστικό συντελεστή του 15%

- Κάθε υπεραξία που προκύπτει από πώληση ακινήτου θα φορολογείται από την 1.1.2014 με 15%, εκτός εάν είναι χαμηλότερη του ποσού των 25.000 ευρώ και το ακίνητο βρισκόταν στην κατοχή του πωλητή για πάνω από 5 έτη, οπότε θα απαλλάσσεται από τον φόρο. Για φέτος προβλέπεται η επιβολή φόρου 20% στην υπεραξία από την πώληση ακινήτων, υπό την προϋπόθεση ότι ο πωλητής έχει αποκτήσει το ακίνητο από την 1.1.2013 και μετά.
- Κάθε υπεραξία που προκύπτει από την πώληση μετοχών θα φορολογείται με 15%. Η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μετοχές αναβάλλεται για την 1η Ιανουαρίου 2014. - Αυξάνεται από 2 τοις χιλίοις σε 3,5% τοις χιλίοις ο φόρος στις πωλήσεις μετοχών στο χρηματιστήριο από την 1η Αυγούστου 2013.

- Φορολογούμενοι με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα και την ίδια οικογενειακή κατάσταση θα πληρώνουν πλέον φόρους διαφορετικού ύψους, καθώς θα φορολογούνται με διαφορετική κλίμακα

Νέες φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και τραπεζίτες
Νέες φοροαπαλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο στις εφοπλιστικές εταιρείες, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται σε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.) και τις εταιρείες αγοράς ακινήτων.

Ειδικότερα, στο άρθρο 46 του πολυνομοσχεδίου με τίτλο «Απαλλασσόμενα νομικά πρόσωπα», προβλέπεται η απαλλαγή από φόρο εισοδήματος των ακόλουθων περιπτώσεων: Οι εταιρείες ή οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις τους για τα κέρδη που αποκτούν από την εκμετάλλευση πλοίων με ελληνική σημαία, ή με σημαία κράτους - μέλους της ΕΕ ή κράτους ΕΟΧ... Το ακόμα προκλητικότερο είναι, ότι φορολογικής απαλλαγής τυγχάνουν και τα μερίσματα που διανέμουν οι συγκεκριμένες εταιρείες στους μετόχους τους. Προσθήκη που κατατέθηκε τις τελευταίες ώρες, απαλλάσσει από το φόρο εισοδήματος και τις ατομικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης πλοίων.

Κλείνουμε με ένα σχόλιο. Την στιγμή που ένας μισθωτός ή συνταξιούχος πληρώνει φόρο μέχρι και 42%, χωρίς καμία έκπτωση, ο συντελεστής μερισμάτων από το 1914 μειώνεται κατά 60% δηλαδή από 25% γίνεται 10%. Να αναλογισθεί κανείς μια εταιρία αφαιρεί όλα τα έξοδα από τα έσοδα της, ακόμα και προβλέψεις κόστους μπορεί να συμπεριλάβει στα έξοδα της.

Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβουμε γιατί είδους κυβέρνηση μιλάμε, που σε τελευταία ανάλυση εμείς την εκλέγουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.