Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ορεινή ποδηλασία: Εναλλακτική πρόταση προπόνησης ή μόδα της εποχής για τους φανατικούς του fitness;

Του Παναγιώτη Μαυρογενίδη*
Εκφράζοντας πάντα την προσωπική μου άποψη και με γνώμονα την άσκηση για την υγεία και την ευεξία των αθλουμένων πιστεύω ότι η ορεινή ποδηλασία αποτελεί μια εναλλακτική και πολύ σοβαρή πρόταση προπόνησης. Τι καλύτερο από το να αφιερώσεις ένα Κυριακάτικο πρωινό παίρνοντας τους φίλους σου ή και τον σύντροφό σου και κάνοντας μία βόλτα στην φύση; Η αφορμή για να γράψω αυτό άρθρο μού βγήκε αυθόρμητα μιας και είμαι και εγώ fan της ορεινής ποδηλασίας και σε συνδυασμό με το μαγευτικό τοπίο και τη διαδρομή που έχει φτιάξει ο σύλλογος φίλων ποδηλάτου Κιλκίς, που είναι μια πραγματική πρόκληση για τον καθένα για να την δει, να την περπατήσει, να ζήσει την εμπειρία….! 

Πάμε τώρα να απαντήσουμε σε τυχόν απορίες που μπορεί να έχουν αυτοί που ενδεχομένως σκέφτονται να επιχειρήσουν την πρώτη τους βόλτα στο βουνό.

Μπορούν να κάνουν όλοι;
Αδιαμφισβήτητα ναι, αρκεί να ξέρουν ποδήλατο και να έχουν κάποιον μαζί τους που να ξέρει την διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Παιδιά από 5-6 ετών μέχρι άτομα της τρίτης ηλικίας, άντρες και γυναίκες ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Η επιλογή της διαδρομής καθορίζει και το επίπεδο έντασης της προπόνησης, μπορεί να ξεκινήσει από ένα απλό περίπατο στον αναδασωμένο λόφο της πόλης μας, πίσω από το στρατόπεδο ΄΄Καμπάνη΄΄ ή για τους πιο τολμηρούς, στα μονοπάτια της πίστας.

Τι εξοπλισμό θα χρειαστώ: κοστίζει;
Καταρχήν ένα mountain bike το οποίο μπορούμε να το βρούμε από 250,0€ έως και 800,0€.Αυτά τα λεφτά είναι αρκετά για ένα ποδήλατο το οποίο θα μας προσφέρει της πρώτες μας συγκινήσεις, αν φυσικά θέλουμε κάτι ποιο εξειδικευμένο θα πρέπει να απευθυνθούμε στους ειδικούς. Σίγουρα θα χρειαστούμε ειδικό κράνος και γάντια. Στα απαραίτητα θα βάζαμε και ένα μπουκαλάκι νερό μια σαμπρέλα και μία τρόμπα, όλα αυτά μαζί δεν ξεπερνούν τα 100,0€ και μιλάμε για έναν εξοπλισμό που θα μας μείνει για μία ζωή. (εκτός από το νερό και την σαμπρέλα ;-) )

Τι γυμνάζω με την ορεινή ποδηλασία;
Καταρχάς το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα. Με χαλαρό τέμπο και με σφυγμούς από 120 έως 140 κάνουμε το σώμα μας να γίνεται μία μηχανή καύσεως λίπους, για να έρθουν όμως τα επιθήματα αποτελέσματα θα πρέπει η προπόνηση να έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 45΄ και η συχνότητα να είναι 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Επίσης γυμνάζουμε αρκετά και το μυϊκό μας σύστημα, τόσο τα πόδια όσο και τους κοιλιακούς- ραχιαίους μας.

Τι θα πρέπει να προσέχω;
Όπως σε όλες τις μορφές γυμναστικής, την υπερβολή…

Θα πρέπει να μπορείς να τιθασεύσεις τον εγωισμό σου και να τηρείς τους βασικούς κανόνες ασφαλείας. (κράνος, γάντια κ.τ.λ.)

Να βγαίνεις βόλτα πάντα με παρέα, για παν ενδεχόμενο, ένας φίλος πάντα βοηθάει από το να σου δίνει κουράγιο στην ανηφόρα μέχρι να σε βοηθήσει να αλλάξεις λάστιχο αν χρειαστεί.

Εν κατακλείδι αν τηρήσουμε όλα τα παραπάνω δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε την εμπειρία. Πιστεύω να κατάφερα να σας δώσω το ερέθισμα να ξεκινήσετε τις πρώτες βόλτες στο βουνό.


*Παναγιώτης Μαυρογενίδης
Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α, του Α.Π.Θ.
Με ειδικότητα Μαζικός Αθλητισμός
Personal-Pilates-TRX & Power Plate Trainer.

10 σχόλια:

  1. Σωστός! Ότι πρέπει είναι να πάρουμε τα βουνά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραίο το άρθρο...αλλά την μπιχτή για την Εύη τι την ήθελες???

    Εκανε ένα λάθος το κορίτσι....την επόμενη φορά θα γράψει κάτι δικό της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΕΜΕΝΟ ΤΟΝ ΓΑΙΔΑΡΟ ΤΟΥ ΣΥΧΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ.

      Διαγραφή
  3. Βρε κομπλεξικέ ζηλιάρη, την αλαζονεία που την είδες από το παλικάρι, τον ξέρεις προσωπικά;
    Η ζήλια να ταν ψώρα….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι αλαζονεία ρε παιδιά!!Το παληκάρι στέκεται συνεχώς στο ύψος του(κάτι λίγο παραπάνω από ύψος σκύλου)....εκτός τις φορές που είναι στο επιβλητικό τζιπ και μας κοιτάει από ψηλά....εκείνες τις στιγμές δικαιολογείται η αλαζονεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α γεια σου, το αυτοκίνητο του ζήλεψες τελικά! Και εγώ το ποδήλατο του….

      Διαγραφή
    2. τιποτα γιατι ειναι ενας μαιντανος γλυφτης και βλημα ο ανθρωπος σαν της μαιμους τον κολο ειναι το παιζει και γοης ο κοπανος

      Διαγραφή
  5. λίγα λόγια για το φιλαράκι μου τον Παναγιώτη..άντε να μη σας πάρει και σας σηκώσει όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το παραξενο σε ολη την υποθεση ειναι το οτι δεν εβαλε καμια κουκλιτσα topless στο ποδηλατο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.