Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΣΕΓΑΣ στα Αθλητικά Σωματεία

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΓΑΣ οι εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας εξέδωσαν ανακοίνωση προς τα σωματεία στην οποία αναφέρουν:
«ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Αγαπητοί/ες φίλοι/ες,
Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση προχώρησε σε δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ουσιαστικά καταστρατηγώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άθληση της ελληνικής κοινωνίας. Είναι επίσης γνωστό ότι η μείωση έγινε κατ΄εντολή της τρόικας, η οποία μάλιστα ζήτησε την κατάργηση της ΓΓΑ και των Αθλητικών Ομοσπονδιών. Μετά από κινητοποίηση των εργαζομένων των Αθλητικών Ομοσπονδιών και κατόπιν συνδυασμένων πιέσεων, η κυβέρνηση δια στόματος του κ. Ιωαννίδη υπαναχώρησε σε μικρότερη από την αρχική μείωση. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει…

Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας! Δύο δρόμοι ανοίγονται για τους ανθρώπους πουαποτελούν την οικογένεια του Κλασικού Αθλητισμού στη χώρα μας:

- Ή θα αποδεχτούμε μοιρολατρικά τη διάλυση του Στίβου, θα αντιπαρατεθούμε για τα ψίχουλα που μας πετάει η τρόικα, θα υιοθετήσουμε τον παραλογισμό του «κοινωνικού αυτοματισμού» και θα απαιτούμε να εφαρμόσει η τρόικα το σχέδιο της διάλυσης,

- Ή θα ενωθούμε όλοι οι φορείς του Στίβου και θα αποτρέψουμε τη διάλυση του αθλήματός μας.

Αν όμως ο αθλητισμός παραμένει ακόμα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, τότε πρέπει η πολιτεία να τον εγγυηθεί έμπρακτα, παίρνοντας πίσω τη μείωση στην κρατική επιχορήγηση, και διασφαλίζοντας ίσες ευκαρίες και δυνατότητες στους αθλούμενους, ιδιαίτερα σε αυτούς που δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να αθληθούν. Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης συρρικνώνει τον ΣΕΓΑΣ, και τα αθλητικά σωματεία μετακυλύουν το κόστος στους αθλητές τους. Είναι χρέος όλων μας να αποτρέψουμε την καθιέρωση ενός αθλητισμού για τους έχοντες!

Προβάλλει το ερώτημα: Ποιος θα διαμεσολαβεί τον στίβο στην ελληνική κοινωνία, αν όχι η Ομοσπονδία των αθλητικών σωματείων της χώρας;

Μέχρι σήμερα, η Ομοσπονδία μας σχεδιάζει και υλοποιεί την ανάπτυξη του αθλήματος σε εθνική κλίμακα, διοργανώνει αγώνες εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, χρηματοδοτεί- στο βαθμό που της επιτρέπει η Πολιτεία- τα αθλητικά σωματεία, στηρίζει τους πρωταθλητές. Επιτελεί λειτουργίες που αντικειμενικά δεν μπορούν (και δεν πρέπει) να αναληφθούν από την αγορά, τους δήμους, τα σχολεία, κ.α. Είναι με άλα λόγια, ένα ενιαίο οικοδόμημα, οργανωμένο συνολικά σε παραγωγική κατεύθυνση, αποτελούμενο από τους αθλητές, τους προπονητές, τους παράγοντες, τα σωματεία, τους φορείς, τους εργαζόμενους. Είναι αυτονόητο ότι σε έναν τέτοιου τύπου εθνικό φορέα, καθένας στηρίζει τον άλλον και όλοι μαζί αρθρώνουν τον ιστό του ελληνικού Κλασικού Αθλητισμού.

Οπότε, οι λαϊκισμοί περί διάκρισης σε «παραγωγικό» και «λειτουργικό» κομμάτι στερούνται σοβαρότητας και υποκρύπτουν ιδιοτελή συμφέροντα…

Σήμερα, η τεράστια μείωση της κρατικής επιχορήγησης στον ΣΕΓΑΣ δυναμιτίζει το ενιαίο οικοδόμημα του Στίβου. Η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολτική του «διαίρει και βασίλευε» και βρίσκει πρόθυμους «λαγούς».

- Όποιος ζητάει να μοιραστούμε τα ψίχουλα που δίνει φέτος η ΓΓΑ, αντί να παλέψουμε ώστε να σταματήσουν οι περικοπές, αποδέχεται μοιρολατρικά τις επιταγές της τρόικας, παίζει το παιχνίδι της συρρίκνωσης του ΣΕΓΑΣ και πρέπει να κηρυχτεί persona non grata στον χώρο του Στίβου.

- Όποιος ισχυρίζεται ότι κάθε επιπλέον μείωση στους μισθούς των εργαζομένων του ΣΕΓΑΣ θα καλύψει τις ανάγκες αθλητών των σωματείων, ας αναλογιστεί ότι η μεγάλη μείωση των μισθών των εργαζομένων (40% τα τρία τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι) δεν κατευθύνθηκε στην κάλυψη των αναγκών των αθλητών και των σωματείων, αλλά στην αποπληρωμή του ληστρικού χρέους.

Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζουν τους εργαζόμενους του ΣΕΓΑΣ.

- Γνωρίζουν ότι στηρίζουμε με την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας την ανάπτυξη του αθλήματος, τους αθλητές, τους τεχνικούς, τα σωματεία.

- Γνωρίζουν ότι φέρουμε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία αθλητικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών με συμμετοχή άνω των 20.000 αθλούμενων, τα οποία αναδεικνύουν το πρόσωπο της Ομοσπονδίας στο εξωτερικό.

- Γνωρίζουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων του ΣΕΓΑΣ έχει μειωθεί στο 70% εκείνων που υπηρετούσαν την Ομοσπονδία κατά την δεκαετία του 1990.

- Γνωρίζουν ότι οι διεκδικήσεις των εργαζομένων του ΣΕΓΑΣ αφορούν συνολικά τους αθλητές, τους τεχνικούς, τα σωματεία και τους εργαζομένους. Διότι εμείς απαιτούμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, προς όφελος όλων των συντελεστών του αθλήματος.

- Γνωρίζουν ότι για το σήμερα και το αύριο της αρχαιότερης Αθλητικής Ομοσπονδίας αποδεχτήκαμε επώδυνες ρυθμίσεις, ακριβώς διότι ο ΣΕΓΑΣ δεν είναι εταιρία, αλλά αθλητικός, κοινωνικός και πολιτιστικός οργανισμός.

Ωστόσο, θεωρούμε καθήκον και δικαίωμά μας να μην αποδεχτούμε εργασιακές σχέσεις Κίνας στον ΣΕΓΑΣ και συνολικά στις Αθλητικές Ομοσπονδίες. Όχι μόνο για λόγους σεβασμού στους αγώνες προηγούμενων γενιών που επέβαλλαν σε εργοδότες και κυβερνήσεις ένα μίνιμουμ αξιοπρέπειας για τον κόσμο της εργασίας, αλλά διότι η αθλητική κοινωνική υπεραξία που παράγουν οι εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας μας, δεν μπορεί να παραχθεί σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Διότι μόνον σε μια συρρικνωμένη, «αυτοχρηματοδοτούμενη», αναποτελεσματική Ομοσπονδία για λίγους αθλητές αντιστοιχούν «απασχολήσιμοι» χωρίς εργασιακά δικαιώματα, δηλαδή σύγχρονοι δούλοι.

Καλούμε όλους όσοι αγαπούν τον Κλασικό Αθλητισμό σε συμπόρευση και αγώνα:

- Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στον ΣΕΓΑΣ και τις Αθλητικές Ομοσπονδίες. Λεφτά για τις ανάγκες των αθλητών και των σωματείων. Έξω η τρόικα από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό!

- Όχι στον «κοινωνικό αυτοματισμό»! Όλοι οι άνθρωποι του στίβου όρθιοι και αξιοπρεπείς!

Οι εργαζόμενοι του ΣΕΓΑΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.