Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα στην Π.Ε. Κιλκίς

Ευρεία σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. 
Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα εκτελούμενα καθώς και τα προς ένταξη έργα μέσα από το ΕΣΠΑ και τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας συνόδευαν τα στελέχη της Περιφέρειας Αγγ. Ωραιοπούλου επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής για το ΕΣΠΑ, και Αλ. Μήλιος Δ/ντης των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Τους μετέχοντες στη σύσκεψη καλωσόρισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Γκουντενούδης ο οποίος ζήτησε συστράτευση όλων των παραγόντων για την επίτευξη θετικού αποτελέσματος στις διεκδικήσεις έργων και δράσεων.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η κ. Ωραιοπούλου η οποία, με τη βοήθεια οπτικών μέσων, παρουσίασε το ΕΣΠΑ και τις δράσεις που μπορούν να επιλεγούν και να περιληφθούν στις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Η εισηγήτρια παρουσίασε τους 11 στόχους του πλαισίου το οποίο θα πρέπει να διασυνδεθεί και να εναρμονισθεί με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων.

Τόσο η κ. Ωραιοπούλου όσο και ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας ζήτησαν ενιαία δράση ώστε να αποφευχθεί η διασπορά πόρων. Οι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν σε μεγάλα έργα που θα ανακουφίσουν μεγάλα σύνολα του πληθυσμού. Σήμερα η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έχει καταγραφεί ως μια από τις λιγότερο αναπτυγμένες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό και οι επιδοτήσεις φθάνουν σε πολύ υψηλά ποσοστά.

Από τα βασικότερα ζητήματα που τέθηκαν στη σύσκεψη ήταν αυτό της κατασκευής του τμήματος Ν. Σάντας - Άσσηρος της Εθνικής Οδού Κιλκίς – Θεσσαλονίκης. Το σημαντικό αυτό έργο παρ’ ότι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με διασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθυστερεί κυρίως λόγω του ζητήματος των απαλλοτριώσεων. Στο θέμα αυτό παρενέβη ο βουλευτής κ. Γ. Γεωργαντάς ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο που ισχύει για τις απαλλοτριώσεις καθιστώντας τη διαδικασία πολύ ταχύτερη.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για το Έργο του Δήμου Κιλκίς Δη. Τσαντάκης έθεσε το θέμα της Ενεργειακής αυτονομίας των Δημόσιων Κτιρίων, στα οποία σήμερα σπαταλώνται τεράστια ποσά για τη θέρμανση τους.

Ο δήμαρχος Παιονίας κ. Αθ. Λαπόρδας έθεσε τα ζητήματα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ του δήμου και την ύδρευση του π. δήμου Πολυκάστρου από το Πάικο. Στο σημείο αυτό, παρεμβαίνοντας ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το έργο σημαντικής αξίας και προτεραιότητας, το οποίο και θα πρέπει να δρομολογηθεί σύντομα. Υψηλής προτεραιότητας θεωρήθηκε και η προταθείσα από τον κ. Λαπόρδα γενική διευθέτηση της κοίτης του Αξιού.

Στο έργο της Μητρόπολης Γουμένισσας, Γέφυρας, Αξιούπολης και Πολυκάστρου αναφέρθηκε ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ. Δημητρίου. Ο π Χριστόδουλος ζήτησε την ανάδειξη του έργου που έχει επιτελεσθεί στον ιστορικό Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας.

Ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κιλκίς κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε στην αναπαλαίωση και λειτουργία ως Εκκλησιαστικού Κέντρου του Επισκοπείου της Μητρόπολης Κιλκίς. Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δυο Μητροπόλεων αναφέρθηκαν στο διαρκώς αυξανόμενο φιλανθρωπικό έργο της τοπικής εκκλησίας.

Ο Γενικός Δ/ντης της ΑΝ.ΚΙ αναφέρθηκε επιγραμματικά στο έργο της Εταιρείας και κατέθεσε την πρόταση για επέκταση του έργου έρευνας και καινοτομίας σε όλη την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο κ. Απ. Τζιτζικώστας έκανε σύντομη αναφορά στο νέο μοντέλο δράσης της Περιφέρειας που αφορά στην εφαρμογή πολιτικών πλέον σε επίπεδο συνολικά της Περιφέρειας και όχι κατά Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Στη σύσκεψη επίσης συμμετείχαν με παρεμβάσεις στη συζήτηση, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Π. Θωμαϊδης, Ανδ. Βεργίδης και Χρ. Ανθρακίδης, ο αναπληρωτής δημάρχου Κιλκίς Περ. Κολότσιος, ο αντιδήμαρχος Παιονίας Δημ. Κουλίνας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφερειακή Ενότητα και τους δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.