Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Μικρά και μεγάλα λαμόγια

Της Μέμας Τεμεκενίδου
Προχθές, όπως κάθε Σαββάτο (σχεδόν), βγήκα στη λαϊκή για ψώνια αλλά και για βόλτα. Με άλλη όμως διάθεση. Είχε προηγηθεί μια κουβεντούλα, μ' ένα φίλο «αγανακτισμένο», με τη νέα φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι άδικη, εξοντωτική κτλ, κτλ, . Ήμουνα λοιπόν σ επιφυλακή, να δω πόσο δίκιο είχε ο φίλος, που υποστήριζε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες «έχουν ξεζουμιστεί και δεν αντέχουν άλλο» και πρέπει να ελαφρύνουν τα βάρη τους, γιατί σύντομα θα καταρρεύσουν. 
Παρατήρηση 1η: στους 10 πάγκους που ψώνισα, μόνο 2 πωλητές μου έδωσαν απόδειξη…. χωρίς να τη ζητήσω, δηλαδή το 20% ήταν οι νόμιμοι.
Παρατήρηση 2η: σχεδόν όλοι κουβεντιάζανε για το πόσο άδικα είναι τα μέτρα, που θα τους φορολογούν από το 1ο ευρώ (το δηλωμένο εννοείται!).
Παρατήρηση 3η: την ίδια μέρα μπήκα σε 4 μαγαζιά και από περιέργεια είπα να μη ζητήσω πρώτη εγώ απόδειξη (χούι που δεν κόβεται εύκολα), αλλά να δω αν θα μου τη δώσουν ως όφειλαν. Σε δύο περιπτώσεις μου έδωσαν χωρίς να καθυστερήσουν, στις άλλες ….κοιτούσαν από δω, κοιτούσαν από κει…… στο τέλος τη ζήτησα εγώ, αλλά μου ζήτησαν κι αυτοί …………. συγνώμη που ξεχάστηκαν και δεν την έκοψαν, δηλαδή το 50% φοροφυγάδες.
Σκεφτόμουν λοιπόν, ότι αν όλοι οι μισθωτοί έστω, ζητούσαμε αποδείξεις για όλες τις συναλλαγές μας, μπορεί να μη μας είχαν γδάρει ζωντανούς (φορολογικά), αλλά θα πληρώνανε κι οι άλλοι, ένα κομματάκι κάπως μεγαλύτερο, για να βγούμε απ τη στενωπό (αν ο στόχος αυτών που μας έβαλαν ετσιθελικά, είναι να μας βγάλουν κι όλας κι όχι να μας μπουντρουμιάσουν ες αεί ).
Και μετά, μου ήρθαν στο μυαλό οι ατελείωτες φορές που έχω έρθει ………..στη δύσκολη θέση να ζητήσω, (πάντα όμως πλην 2-3- εξαιρέσεων) αποδείξεις από τους γιατρούς στους οποίος πηγαίνω την αφεντιά μου ή αγαπημένους μου ανθρώπους, γιατί οι κυρ- επιστήμονες……. είναι όλοι ξεχασιάρηδες!!! Κι είναι αλήθεια ότι συχνά αναρωτιέμαι…… πως γίνεται και το Αλτζχάϊμερ χτυπάει τους γιατρούς, μόνο την ώρα των αποδείξεων και όχι την ώρα της διάγνωσης (ελπίζω) ή της αμοιβής; Επαναλαμβάνω ότι δεν τους τσουβαλιάζω όλους, αλλά την πλειοψηφία τους!
Αυτό δε που είναι καταπληκτικό, είναι η αντίδραση των γύρω μου, όταν αποθρασύνομαι και την απαιτώ!! Στην πρώτη μάλιστα τιμή που μου λένε και όχι στην «άμα θέλετε απόδειξη…. Θα πληρώσετε και το ΦΠΑ, γιατί ξέρετε…. Μας έχουν εξοντώσει στους φόρους». Από τη μάνα μου που είναι συνταξιούχος των 330 ευρώ, μέχρι τους πλούσιους των 700 ή 1000 ευρώ, όλοι- ες ανεξαιρέτως μ επιπλήττουν που τολμάω να ζητήσω απόδειξη από τον – την «επιστήμονα άνθρωπο». Και ακόμη δεν έχω καταλάβει, 50 φεύγα χρονών γυναίκα, «ΓΙΑΤΙ οι επιστήμονες (και όχι μόνο!!) δε σέβονται τον εαυτό τους και την επιστήμη τους», αν όχι εμένα και τους λοιπούς ασθενείς – πελάτες τους και ξεφτιλίζονται στα μάτια μου;
Κι από πού προκύπτει ότι εγώ, ο μισθωτός, συνταξιούχος ή μεροκαματιάρης, είμαι ¨ο αίρων τις αμαρτίες του κόσμου¨ και πρέπει να πληρώνω και να αισθάνομαι και ντροπή να απαιτήσω το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ;   Νισάφι πια!

Και ναι! Τα παραπάνω τα γράφω γιατί κυκλοφορώ και ψωνίζω ακόμη τα αναγκαία, πλησιάζουν δε και τα ραντεβού μου σε μερικούς επιστήμονες και λέω ν' αποφύγω τη σύγχυση, γιατί είμαι και σ επικίνδυνη ηλικία!

2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ και επαυξάνω, Μέμα μου! Τα ίδια (όλως παραδόξως) μου συμβαίνουν κι εμένα όπου και να ψωνίζω. Αναρωτιέμαι κάθε φορά, γιατί έχω μια αμηχανία την ώρα που ΑΝΑΓΚΆΖΟΜΑΙ... να ζητήσω απόδειξη; Αφού οι άλλοι με (και μας) κλέβουν!!! Αλλά έχουν και τους υποστηρικτές τους, που μας βάζουν στη θέση. Ή κάτι άλλοι που συμφωνούν μαζί μας αλλά τις αποδείξεις δε ζητάνε, γιατί τους βγαίνει πιο φτηνά. Τί άλλο να πω;;; Κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάστε και ένα ακόμη τρελλό, από συντοπίτη μας επαγγελματία της εστίασης (ταβερνιάρη δηλαδή): ο λογαριασμός ήταν 240 ευρώ (ένα επετειακό τραπέζι κάναμε, κι αυτό "μετά κόπων και βασάνων"...) και ετοιμάζεται να κόψει απόδειξη. Δεν θέλω του λέω απόδειξη, αλλά τιμολόγιο (να το δικαιολογήσω στα έξοδα). Εντάξει μου λέει, αλλά θα πληρώσεις το ΦΠΑ, δηλ. 295 ευρώ (λες και η απόδειξη δεν περιελάμβανε ΦΠΑ) ή (είχε και εναλλακτική λύση) μου δίνεις 170 ευρώ χωρίς απόδειξη/τιμολόγιο και είμαστε εντάξει !!!
    Τρελλές συναλλαγές...της κρίσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.