Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

«Βαϊμάρη θυμίζει το πρόγραμμα λιτότητας»

Εσφαλμένη χαρακτηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ την «θεραπεία» που έχει επιλέξει η Τρόικα για την Ελλάδα. Για τις ολέθριες συνέπειες ενδεχόμενης χρεοκοπίας προειδοποιούν οι Πράσινοι.

Μιλώντας στην εφημερίδα Weser-Kurier, το μέλος του συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική λιτότητας που ακολουθούν οι χώρες της ευρωζώνης, συγκρίνοντάς την μάλιστα με την ολέθρια πολιτική που ακολουθήθηκε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
«Η πολιτική που ασκείται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, είναι η πολιτική του καγκελαρίου Μπρούνινγκ», τονίζει ο επιφανής γερμανός οικονομολόγος, παραπέμποντας στην στρατηγική των περικοπών στο κοινωνικό κράτος, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του '30 οδήγησε σε εκτίναξη της ανεργίας και του πληθωρισμού.
Τέτοιου είδους περικοπές δεν έχουν κανένα νόημα σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, επισήμανε ο κ. Μπόφινγκερ, διευκρινίζοντας: «Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται μεταξύ άλλων στην "οικονομική θεραπεία σοκ“ που ακολουθείται». Σύμφωνα με το μέλος του «συμβουλίου των σοφών» της γερμανικής οικονομίας, «υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν την τύχη της Ελλάδας».

Ολέθρια ενδεχόμενη χρεοκοπία της ΕλλάδαςΓια τις ολέθριες συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας προειδοποιεί ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων (Grüne) Γιούργκεν Τριτίν. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Tagesspiegel, ο πράσινος πολιτικός υπογράμμισε: «Κατ' αρχήν θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της Τρόικα, αλλά ήδη σήμερα γνωρίζουμε ότι η πολιτική της λιτότητας έχει επηρεάσει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα». Ο Γιούργκεν Τριτίν πρόσθεσε ότι είναι απαγορευτική για τη Γερμανία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Deutsche Welle
Σταμάτης Ασημένιος, dapd
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.