Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ανησυχία για Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία

Η διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη κυριάρχησε στην κοινή συνέντευξη τύπου της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και του κινέζου πρωθυπουργού Ζιαμπάο στο Πεκίνο.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Γουέν Ζιαμπάο δήλωσε ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, χωρίς όμως να εξηγήσει ποιες είναι αυτές. Την ίδια ώρα πάντως ο κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε στην Ά. Μέρκελ την έντονη ανησυχία του για την κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη. Μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τον ίδιο, όπως είπε, είναι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και ενδεχόμενη υπαγωγή της Ισπανίας και της Ιταλίας στους μηχανισμούς στήριξης. Υπογράμμισε δε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης θα εξαρτηθεί και από την βούληση και την αποφασιστικότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ τόνισε ότι Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε τον συνομιλητή της ότι έχουν δρομολογηθεί ήδη πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, που απαιτούν πολλές θυσίες από τους πολίτες, όπως είπε, και ότι υπάρχει απόλυτη πολιτική βούληση για να γίνει το ευρώ και πάλι ένα ισχυρό νόμισμα.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η καγκελάριος είπε ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και πως θα πρέπει καταρχήν να περιμένουμε την έκθεση της Τρόικας. Αναφερόμενη σε Ιταλία και Ισπανία, ανέφερε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και δήλωσε πεπεισμένη ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων αρχίζει να αποφέρει καρπούς.

Συμφωνίες δισεκατομμυρίωνΝωρίτερα και παρουσία της Α. Μέρκελ και του Γ. Ζιαμπάο, η ευρωπαϊκή Airbus υπέγραψε συμφωνία ύψους 1,6 δις δολαρίων για την παράταση της τελικής συναρμολόγησης αεροσκαφών Airbus στο Τιαντζίν και πέραν του 2016. H Airbus διασφάλισε και συμφωνία για την πώληση 50 νέων αεροσκαφών, συνολικής αξίας 3,5 δις δολαρίων.
Η δεύτερη συμφωνία ύψους 1,3 δις με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό ZTE, αφορά στην επέκταση ευρυζωνικών δικτύων. Οι υπόλοιπες δυο αφορούν ένα νέο εργοστάσιο της Volkswagen, καθώς και την τελική συναρμολόγηση του ευρωπαϊκού ελικοπτέρου Eurocopter.
Την ίδια ώρα Κίνα και Γερμανία προχωρούν σε εμβάθυνση της συνεργασίας τους στους τομείς της ενέργειας, της ιατρικής, της έρευνας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος με την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών και συμβάσεων.
Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Ζιαμπάο, η Κίνα εξαίρει «το ρόλο της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και τα εκτεταμένα μέτρα που έλαβαν οι χώρες της ΕΕ». Στον αντίποδα, η Γερμανία χαιρετίζει την εποικοδομητική στάση της Κίνας, την συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και την προθυμία της να συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή εμβάθυνση.

Με 7 υπουργούς η Μέρκελ στο ΠεκίνοΗ Α. Μέρκελ συνοδεύεται από το μισό της υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ των οποίων οι υπ. Οικονομικών και Οικονομίας Σόιμπλε και Ρέσλερ, αλλά και ο υπ. Εξωτερικών Βεστερβέλλε, υφυπουργoί και εκπροσώποι της γερμανικής οικονομίας. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων πρόκειται για τη μεγαλύτερη γερμανική αντιπροσωπεία που έχει επισκεφθεί ποτέ το Πεκίνο.
Οι πρώτες γερμανοκινεζικές διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα πέρσι στο Βερολίνο. Μαζί με τις Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ινδία και Ρωσία, η Κίνα ανήκει στον κύκλο των λίγων χωρών με τις οποίες το Βερολίνο διατηρεί τακτικές διαβουλεύσεις. Οι γερμανοκινεζικές διαβουλεύσεις επρόκειτο να γίνουν το 2013, ωστόσο μετατέθηκαν τελικά νωρίτερα έπειτα από την παράκληση του Γ. Ζιαμπάο, λόγω αλλαγών στην κινεζική πολιτική ηγεσία.

Πηγή: Deutsche Welle
dpa, rtrd, dapd, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.