Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Χειρουργεία ανθρωπιάς σε καρκινοπαθείς

Ολοένα και περισσότεροι γιατροί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, προσφέροντας εθελοντικά τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε ανασφάλιστους άνεργους ασθενείς, που δεν έχουν ιατρική κάλυψη. Η επιστολή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χειρουργού Αθανάσιου Γιαννόπουλου, πρώην υφυπουργού Υγείας, προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη είναι μια ακόμη απόδειξη του ηθικού καθήκοντος, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας που πάντα δείχνουν οι Ελληνες στις κρίσιμες εποχές, όπως είναι αυτή που ζούμε σήμερα.
Ο πρώην υφυπουργός στην επιστολή του γνωστοποιεί ότι οι χειρουργοί και οι ογκολόγοι συνάδελφοι του είναι έτοιμοι να αναλάβουν δωρεάν τους ανασφάλιστους ασθενείς που χρειάζονται να υποβληθούν σε διάφορες επεμβάσεις, αρκεί το υπουργείο Υγείας να αναλάβει την κάλυψη των νοσηλίων τους. Οπως είπε στη «δημοκρατία» ο κ. Γιαννόπουλος, «οι χειρουργοί και οι ογκολόγοι μπορούμε να αναλάβουμε κυρίως τους καρκινοπαθείς που έχουν άμεση ανάγκη να χειρουργηθούν, γιατί ο καρκίνος στον μαστό, στο στομάχι ή στον εγκέφαλο δεν περιμένει! Αρκεί όμως το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τα νοσήλια αυτών των ασθενών, δηλαδή την κάλυψη ιατροτεχνολογικών βοηθημάτων, τα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία τους. Το υπουργείο μπορεί να εκδώσει μια εγκύκλιο γι' αυτούς τους ασθενείς και να τη στείλει στον ΕΟΠΥΥ και από εκεί σε όλα τα νοσοκομεία, και εμείς θα τους χειρουργήσουμε χωρίς οι ασθενείς να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Πατούλη, «στο κάλεσμα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής ήδη ανταποκρίνονται με ζέση χειρουργοί ογκολόγοι, μέλη του ΙΣΑ, των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων πανεπιστημιακών κλινικών, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο καθηγητής Χειρουργικής Αθανάσιος Γιαννόπουλος».
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστόλης, που λειτουργεί από φέτος τον Φεβρουάριο, στα έξι παραρτήματά του (Μητρόπολη, Δήμος Περιστερίου, Δήμος Ιλίου, Δήμος Νέου Ηρακλείου, Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Δήμος Ηλιούπολης) οι εθελοντές γιατροί έχουν προσφέρει πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 3.800 ανασφάλιστους ασθενείς. Ανάμεσά τους είναι και 100 καρκινοπαθείς, οι οποίοι χρειάζονται άμεσα χειρουργική επέμβαση.
Ομως το ιατρείο του ΙΣΑ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών που πρέπει να αντιμετωπιστούν χειρουργικά ή χρήζουν ειδικής νοσηλείας, σε επίπεδο δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης. Γι' αυτό καλούν τους συνάδελφους τους να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Εως σήμερα έχουν θέσει τις κλινικές τους σε διαθεσιμότητα των ανασφάλιστων ασθενών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής η Ογκολογική Μονάδα του νοσοκομείου «Η Σωτηρία», το νοσοκομείο «Η Ελπίς» και η Μονάδα Θεραπείας Πόνου του ΓΝΑ «ΠΑΤΗΣΙΩΝ» και, όπως όλα δείχνουν, το δίκτυο ανθρωπιάς των Ελλήνων εθελοντών γιατρών ολοένα και εξαπλώνεται.

Ρίτα Μελά
http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.