Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Μόνο ο Λόρδος Έλγιν απουσίαζε από το Ολυμπιακό υπερθέαμα

Γράφει ο Απόστολος Παπαγιαννόπουλος
Στην εντυπωσιακή χθεσινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, όπου οι ΄Αγγλοι προσέφεραν σε ολόκληρο τον κόσμο σε εποχή κρίσης ένα πανάκριβο και πολύχρωμο πολυθέαμα, διαπιστώθηκε μία παράλειψη την οποία επισήμαναν όλοι όσοι αναζητούν την ουσία πίσω απο τα φαντασμαγορικά ανούσια θεάματα, τις τελετές και τις παράτες.
΄Ολα τα είδαμε χθές βράδυ: την αγροτική ζωή στην Αγγλία, τη βιομηχανική τους Επανάσταση, την αστικοποίηση της υπαίθρου, τα εργατικά κινήματα και την φεμινιστική εξέγερση ως και τους Μπήτλς και τον Χάρυ Πότερ, αλλά ξεχάστηκε ή σκοπίμως παραλείφθηκε ένα κορυφαίο γεγονός που συνδέει αυτή τη χώρα με τον "Πολιτισμό" : την κλοπή απο τον λόρδο ΄Ελγιν το 1803 των ελληνικών γλυπτών από μετώπες και αετώματα αρχαίων ναών της Ακρόπολης και του Παρθενώνα τα οποία απο το 1816 είναι φυλακισμένα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Υπάρχει μάλιστα η εκτίμηση πως όλα αυτά που μας παρουσίασαν με κρυφή έπαρση χθες οι ΄Αγγλοι ωχριούν κυριολεκτικά μπρος στο αίσχος της κλοπής των αιώνων που πραγματοποίησε ο λόρδος Ελγιν στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα.΄Ηταν συνεπώς μεγάλη τους παράλειψη που δεν μας το έδειξαν για να απολαύσουμε και μείς οι μεταγενέστεροι την πολιτιστική δραστηριότητα των ΄Αγγλων ανά τους αιώνες ... Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου με αυτό το προηγούμενο στίγμα στον Πολιτισμό, παραβιάζει ανοικτά και προκλητικά το Ολυμπιακό Πνεύμα και η Ελλάδα είχε υποχρέωση αυτό να το αναδείξει και να το καταγγείλει παγκοσμίως απαιτώντας να γυρίσουν πίσω άμεσα τα κλεμμένα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.