Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Νεκροί και ερείπια από νέο ισχυρό σεισμό 5,8 βαθμών στη βόρεια Ιταλία

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών έπληξε για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα ημέρες την περιοχή Μόντενα στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια της Ιταλίας. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 15 σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρχουν κι άλλα θύματα, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους σε κτίρια της ευρύτερης περιοχής. Αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι οι αγνοούμενοι είναι δώδεκα... Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη βόρεια Ιταλία σπέρνοντας φόβο από το Βένετο έως τη Λομβαρδία. Ακολούθησε σειρά μετασεισμών έως και 5,4 βαθμών που έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη τη βόρεια Ιταλία, περιλαμβανομένων των πόλεων Μόντενα, Μπρέσια και Μιλάνο.
Οι νεκροί έχουν φθάσει τους 15, βάσει των όσων μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η Repubblica. Νεκροί είναι κάτοικοι και εργάτες σε τοπικές βιομηχανίες, καθώς και ένας καθολικός ιερέας, που καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια στις περιοχές Μεντόλα, Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο και Μιράντολα. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών, εκτιμάται όμως πως είναι υψηλός.
Κτίρια, εκκλησίες και εργοστάσια κατέρρευσαν, και ο δήμαρχος του Σαν Φελίτσε δηλώνει με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση ότι πιθανώς θα υπάρξουν και άλλα θύματα.
Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται, με κύρια έμφαση σε βιομηχανική μονάδα της Μεντόλα, όπου έχασε τη ζωή του ένας εργάτης και άλλοι τρεις αγνοούνται. Οι εργάτες είχαν επιστρέψει στην δουλειά μόλις χθες Δευτέρα, μετά από διαβεβαίωση των ειδικών ότι δεν υπήρχε κίνδυνος νέων καταρρεύσεων. Ιταλοί πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να τους απεγκλωβίσουν.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 9.06 τοπική ώρα Ιταλίας, μόλις μία εβδομάδα μετά το σεισμό που χτύπησε την ίδια περιφέρεια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να προκληθούν ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια.
Η νέα δόνηση δυσκολεύει σε τραγικό βαθμό την οικονομική αναδιοργάνωση της περιοχής, διότι πολλές παραγωγικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, είχαν ήδη πληγεί από το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 20 Μαΐου.
Στο χωριό Φινάλε Εμίλια κατέρρευσε ο πύργος που είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από την σεισμική δόνηση της 20ής Μαΐου, ενώ στο χωριό Μιράντολα, κατέρρευσε η κεντρική εκκλησία.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το νέο αυτό χτύπημα του Εγκέλαδου, μπορεί να προκλήθηκε από ένα νέο ρήγμα, διαφορετικό από εκείνο του σεισμού της 20ής Μαΐου.
Σε όλη την βόρειο Ιταλία έχουν εκκενωθεί τα σχολεία, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι, σε πολλές περιπτώσεις, εκτός λειτουργίας. Οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο, με την λειτουργία Wi Fi.
Εν τω μεταξύ, όλο και μεγαλύτερη διάσταση προσλαμβάνουν οι πολεμικές σχετικά με το αν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που επαναλειτούργησαν μετά την πρώτη, φονική δόνηση της 20ής Μαΐου, πληρούσαν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλείας.
Στη βιομηχανία Μeta, που παράγει μηχανήματα υψηλής ακρίβειας, στον Σαν Φελίτσε, κατέρρευσε μέρος της εγκατάστασης και έχασαν την ζωή τους δυο βορειοαφρικανοί εργάτες και ένας Ιταλός μηχανολόγος που είχε κληθεί να ελέγξει την ασφάλεια των χώρων εργασίας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων και συγγενών των θυμάτων που προβάλλονται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης «οι δυο εργάτες δεν ήθελαν να επιστρέψουν στην δουλειά, διότι φοβούνταν νέους, ισχυρούς σεισμούς, αλλά πιέστηκαν από τον ιδιοκτήτη της βιομηχανίας».
«Από εδώ και πέρα δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εργάτη να μπει σε κτήρια που υπέστησαν ζημιές, έστω και όχι ιδιαίτερα εμφανείς» δηλώνει ο επικεφαλής των καραμπινιέρων της περιοχής, Σαλβατόρε Ιανιτσότο.
Η εισαγγελία της Μόντενα θα κληθεί να εξακριβώσει εάν θα πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι και ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Ερράνι, τόνισαν ότι «το ιταλικό κράτος κινητοποιήθηκε άμεσα και οι κάτοικοι δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να μείνουν αβοήθητοι».
«Οι κρατικοί θεσμοί θα κάνουν άμεσα ότι μπορούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, για να βοηθηθούν οι πολίτες» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Τη στιγμή που ξαναχτύπησε ο Εγκέλαδος, ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε την συνεδρίαση στο κυβερνητικό μέγαρο, για την παροχή βοήθειας σε όσους είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό της 20ής Μαΐου» επισήμανε ο Μάντι.
Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Φραντσέσκο Προφούμο ανέφερε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως την Πέμπτη, για να μπορέσουν να εξακριβωθούν όλες οι ζημιές στα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής. Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε ειδικές ομάδες ψυχολόγων προς στήριξη των κατοίκων και ιδίως των παιδιών.
* Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε με ανακοίνωσή του την «αλληλεγγύη» και τη «φιλία» της Γαλλίας προς την Ιταλία, επισημαίνοντας πως η Γαλλία είναι στη διάθεση των ιταλικών Αρχών να τους προσφέρει κάθε ανθρώπινη και υλικοτεχνική βοήθεια που θα μπορούσε να τους είναι χρήσιμη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.