Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έτους 2011

Ομιλία του Θεοδόση Κωνσταντινίδη
Μέλους του Π.Γ. της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ και Περιφερειακού συμβούλου της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» στην Π.Κ.Μ.
"Η Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας συμπίπτει με την πιο σφοδρή αντεργατική επίθεση των τελευταίων δεκαετιών κατά των λαϊκών δικαιωμάτων. Πρόκειται για προσχεδιασμένη και αποφασισμένη στρατηγική, που υλοποιείται διαχρονικά από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και εξυπηρετεί την εξουσία του κεφαλαίου.  Σε συνθήκες βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης επιταχύνεται και κορυφώνεται η αντεργατική επιδρομή διαρκείας σε όποια δικαιώματα είχαν απομείνει.
H συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση – και τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, εφαρμόζει ένα σκληρό αντεργατικό-αντιλαϊκό πρόγραμμα με πρόσχημα τη δήθεν «σωτηρία της χώρας»!
Στην πραγματικότητα η ίδια η ζωή το αποδεικνύει ότι το «σχέδιο σωτηρίας» αφορά την κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και την διάσωση του αστικού πολιτικού συστήματος.
Η χρεοκοπία του λαού, το να γίνει ακόμα πιο φτηνή η τιμή της εργατικής δύναμης, είναι όρος για την «ανάκαμψη» της καπιταλιστικής οικονομίας από την κρίση.
Ήδη τα λαϊκά στρώματα στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας βιώνουν οδυνηρά στο πετσί τους τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης.
Βιομηχανικοί και βιοτεχνικοί χώροι έχουν ερημώσει και έπεται συνέχεια.
Η ανεργία στην περιοχή μας ανέρχεται στο 24% του ενεργά οικονομικού πληθυσμού.
Στους νέους η ανεργία ξεπέρασε το 52%, ενώ μία στις τρεις γυναίκες είναι χωρίς δουλειά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Νάουσας, όπου οι άνεργοι ξεπερνούν το 50%.
Την ίδια ώρα η Διοίκηση της Περιφέρειας ΚΜ προωθεί και στηρίζει τους άξονες αυτής της πολιτικής και σε αγαστή συμφωνία με την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ απαντά με τα «περίφημα» προγράμματα αναδιανομής της φτώχειας και εξευτελιστικούς μισθούς - επιδόματα των 300 και των 500 ευρώ, τάζοντας μια θέση εργασίας των δύο ή των 5 μηνών.
Αναφερόμαστε στα περιβόητα Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης και τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες, που σε συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ, παίζουν με τον πόνο χιλιάδων ανέργων και των οικογενειών τους συμβάλλοντας έτσι στην κεντρική κατεύθυνση που λέει την κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και όχι το μεγάλο κεφάλαιο.
Ταυτόχρονα οι αυτοαπασχολούμενοι (έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες) υπερχρεωμένοι οδηγούνται με γρήγορους ρυθμούς στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.
Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, που έχει σαν αποτέλεσμα την ένταση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών-κτηνοτρόφων, τα ελλείμματα, τη διατροφική εξάρτηση, την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της αγροτικής γης, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του δασικού πλούτου.
Τα προβλήματα αυτά θα πολλαπλασιαστούν με το νέο πλαίσιο της ΚΑΠ 2014-2020, το μητρώο αγροτών, την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, την προώθηση του κυβερνητικού αγροτικού συνδικαλισμού.
Τα αγροτικά καλάθια του κ. Σκανδαλίδη, που με τόση θέρμη χαιρέτησε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ μαζί με την Διοίκηση της ΠΚΜ, αποδείχθηκε ότι ήταν, όπως άλλωστε καταγγέλθηκε από την «Λαϊκή Συσπείρωση», μια καλοστημένη προπαγανδιστική φιέστα με στόχευση την ενίσχυση της μεγάλης αγροτικής καλλιέργειας και το χτύπημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που πασχίζει να κρατηθεί στο χωράφι χωρίς καμιά βοήθεια.
Αν δεν σταματήσουμε αυτήν την εξέλιξη η μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής μας με πιο γρήγορους ρυθμούς θα οδηγηθεί στο ξεκλήρισμα.
Υπάρχει βέβαια και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 («Αλέξανδρος Μπαλτατζής») που διαχειρίζεται η ΠΚΜ (ανάμεσα και στις άλλες Περιφέρειες).
Ωστόσο δεν αποτελεί διέξοδο για τη μικρομεσαία αγροτιά.
Οι πόροι του πηγαίνουν εκεί που πήγαν και τα προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, όπου το 90% κατέληξαν στις μεγάλες επιχειρήσεις τυποποίησης και μεταποίησης.
Καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τις αντιλαϊκές συνέπειες της, εφόσον το κουμάντο το έχει η εξουσία των μονοπωλίων.
Η νέα διοικητική δομή, οξύνει την ανισότητα των περιφερειών της χώρας εντείνει την ερήμωση της υπαίθρου. Οδηγεί στη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και των αναγνωρισμένων οφειλών προς την Τοπική Διοίκηση.
Πιστεύουμε ότι είχαμε δίκιο ως ΚΚΕ για το ρόλο και το χαρακτήρα του «Καλλικράτη», όταν λέγαμε ότι η νέα διοικητική δομή εντάσσεται στα πλαίσια της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης που έχει ως αποστολή την προώθηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση.
Ένας χρόνος ζωής είναι αρκετός, η πρόβλεψη έγινε διαπίστωση.
Στην πραγματικότητα το σύνολο των αποφάσεων της Π.Κ.Μ.- ανεξάρτητα από προθέσεις – διευκολύνει και ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε τομείς, όπως: ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), Τουρισμός, Διαχείριση Απορριμμάτων.
Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η διαχείριση του ΕΣΠΑ, αλλά και άλλων ανάλογων προγραμμάτων, όπως ΑΚΣΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ κλπ.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο επί της ουσίας είναι ένα όργανο που «υποχρεώνεται» στο να διεκπεραιώνει κατευθύνσεις και προειλημμένες αποφάσεις.
Καμιά ιεράρχηση- καμιά πρωτοβουλία για σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. (διαχείριση υδάτινων πόρων-λίμνες, ολοκληρωμένη διαχείριση στερών και βιομηχανικών αποβλήτων, κλπ)
Καμιά συζήτηση για έργα υποδομής που είναι αναγκαία για τον τόπο και τις λαϊκές ανάγκες, όπως η αντιπλημμυρική προστασία, η κατασκευή αρδευτικών έργων και φραγμάτων, η αντισεισμική θωράκιση, η πυρασφάλεια, λαϊκή στέγη, έργα και υποδομές για δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία και κοινωνική πρόνοια, κ.ά..
Επί της ουσίας με την πλασματική πλειοψηφία που υπάρχει στο περιφερειακό Συμβούλιο, ελέω καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, ενισχύεται η λογική της ανταποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και έργων, της ανατροπής και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.
Σε αυτό συμβάλει και ο αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας του ΠΣ, που από κοινού συμφώνησαν σε κεντρικό επίπεδο οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με αποτέλεσμα να φιμώνονται οι φωνές και ο έλεγχος από την μειοψηφία.
Οι όποιες χλιαρές αντιδράσεις της Διοίκησης της ΠΚΜ αλλά και η ομολογία που καταγράφεται στον Απολογισμό των Πεπραγμένων, ότι το εγχείρημα του Καλλικράτη «δυσκολεύεται» γιατί συνέπεσε με μνημόνια, κρίση κλπ, ή ότι «το σημερινό σύστημα δεν αφήνει την "Αυτοδιοίκηση" να αναπνεύσει, την κρατά δέσμια, και τη "μεταφέρει" όπου θέλει, κρύβουν ότι οι αναδιαρθρώσεις στην περιφερειακή οργάνωση και δομή της χώρας έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ (Καποδίστριας 1 κλπ.) και υπάρχει συγκεκριμένη εμπειρία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άλλωστε «αναβαθμισμένο» ρόλο στην υλοποίηση των κεντρικών επιλογών του κράτους υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, διεκδικούν για λογαριασμό της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης οι περιφερειάρχες της χώρας, ανάμεσα τους και η Διοίκηση της ΠΚΜ και μάλιστα με το «υψηλό» πατρονάρισμα της ΕΕ.
Αναφερόμαστε στην πρόσφατη υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας, ανάμεσα στην ΕΝ.Π.Ε., το υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ και την Ομάδα Δράσης της ΕΕ («Task Force»).
Το πρωτόκολλο αποτελεί εργαλείο υλοποίησης των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης.
Αυτό προκύπτει μέσα από τις κατευθύνσεις:
- για την Χωροταξία και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι κατευθύνσεις της αλλαγής χρήσεων γης, της συγκέντρωσής της και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
- για την Κοινωνική πολιτική, με στόχο την αποτελεσματικότερη υλοποίηση της πολιτικής της μεταφοράς των ευθυνών κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους και τις περιφέρειες.
- για τη Διαχείριση της περιουσίας της τοπικής διοίκησης, ώστε να εξυπηρετηθούν οι «αναπτυξιακές» ανάγκες και όχι οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε πράσινο και ελεύθερο χώρο.
- για την εκποίηση, της δημόσιας περιουσίας, προκρίνεται η μέθοδος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Συμμετοχή της τοπικής διοίκησης στην εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος.
Προσαρμογή της δομής της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης στις ανάγκες της επιχειρηματικής δραστηριότητας, και προώθηση προγραμμάτων αξιολόγησης των εργαζομένων σε αυτή.
Τελικά όλο αυτό θα εξυπηρετεί την ενδυνάμωση του ρόλου της Τοπικής Διοίκησης στην υλοποίηση των κεντρικών επιλογών του αστικού κράτους.
Η δικιά μας αντίληψη, η αντίληψη του ΚΚΕ για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό – περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει τη βάση της στο λαϊκό δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στην εργατική – λαϊκή εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό και έχει κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Στη βάση αυτής της αντίληψης προβάλλουμε και διεκδικούμε πλαίσιο άμεσων στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που απαντούν στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας.
Διεκδικούμε με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα:
Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων.
Την πλήρη επιστροφή του συνόλου των παρακρατηθέντων.
Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών
Λέμε όχι στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων κα την επέκταση της εφαρμογής των λεγόμενων «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» στους ΟΤΑ.
Διεκδικούμε έργα, υποδομές και πόρους για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων - μεταναστών - προσφύγων.
Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Έμμεση εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου με δυνατότητα ανάκλησης μέσω των συμβουλίων που τους εκλέγουν. Κατάργηση των απαράδεκτων ρυθμίσεων που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα και νοθεύουν τη λαϊκή ψήφο.
Κατάργηση των αποζημιώσεων των αιρετών (περιφέρεια, δήμος) για τη συμμετοχή τους στα συμβούλια, τις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα. Να υπάρξει ασυμβίβαστο στη μισθοδοσία αιρετών (π.χ. αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, προέδρων συμβουλίων και νομικών προσώπων κλπ) στην περίπτωση που μισθοδοτούνται ή δουλεύουν συγχρόνως και στον επαγγελματικό τους χώρο (δημόσιο, ιδιωτικό, ελεύθερο επάγγελμα). Να καταργηθεί με αναδρομική ισχύ η συνταξιοδότηση αιρετών (Δημάρχων, πρώην Νομαρχών) εφ’ όσον έχουν σύνταξη από άλλο ταμείο επαγγελματικού φορέα.
Ζητάμε την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία και την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών.
Διαγραφή των χρεών από τόκους.
Μείωση κατά 50% όλων των δανείων.
Αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Μείωση κατά 30% των χρεών των ΕΒΕ προς τις τράπεζες.
Μείωση κατά 30% των αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους ψαράδες.
Πάγωμα των δανείων για όσο διαρκεί η κρίση με παράλληλη διαγραφή τόκων και πανωτοκίων.
Δηλώνουμε, ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε να εμποδιστούν τα βάρβαρα μέτρα, για να έρθει πιο κοντά η ώρα της ανατροπής, η ώρα της λαϊκής νίκης.
Ήρθε η ώρα να πούμε τέλος στις θυσίες για την καπιταλιστική κρίση, τέλος στις θυσίες για την κερδοφορία της πλουτοκρατίας.
Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ στις Περιφέρειες και τους Δήμους, θα συμβάλλουν στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, στην παρεμπόδιση της αντιλαϊκής λαίλαπας στη δημιουργία πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας που ενώνει την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, την φτωχή αγροτιά, που θα θέλει και θα μπορεί να νικήσει, διεκδικώντας τον πλούτο που παράγει και την εξουσία για τον εαυτό της.
Λύση υπάρχει!
Διαγραφή του χρέους - Έξοδος από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.
Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Είναι καιρός να γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Με ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένο λαό θα ανοίξει ο δρόμος της διεξόδου.
Στις ερχόμενες όσο πιο αδύναμα βγουν τα κόμματα που έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο λαός."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.