Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Καλημέρα»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έρευνα ΣΔΟΕ στο Στρατό για τα νοθευμένα καύσιμα. Αν έφτασε και η νοθεία καυσίμων στο στράτευμα, αλλοίμονο μας. Τον ξύπνησα από τις 5 το πρωί τον Δημήτρη τον Αβραμόπουλο. Είναι στην τηλεφωνική γραμμή. Καλημέρα σας κ. Αβραμόπουλε.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κ. Αυτιά, Καλημέρα και στην συντροφιά σας και σε όσους μας ακούνε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κάνετε; Καλά είστε;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είμαι μια χαρά. Τα θέματα που κυλάνε γύρω μας, μας προβληματίζουν. Έμαθα και για αυτό για το οποίο με αναζητήσατε. Είναι ένα παλιό θέμα, προέκυψε περίπου πριν δύο-τρία χρόνια. Με ενημερώσανε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού μόλις ανέλαβα τα καθήκοντα μου και βέβαια εμείς υποστηρίζουμε κυρίως και βοηθάμε το ΣΔΟΕ στην έρευνά του, που αφορά όχι μόνο μονάχα στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας. Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο είναι το πόρισμα.
Ένα πράγμα πρέπει να σας πω. Ότι από όλη αυτή την ιστορία δυστυχώς θύμα είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η έρευνα συνεχίζεται, έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες προς πάσα κατεύθυνση και βέβαια δεν χρειάζεται να σας πω ότι μετά από το όποιο πόρισμα του ΣΔΟΕ θα αποδοθούν και οι ευθύνες.
Πρέπει να τελειώνουμε κάποτε με αυτά στην Ελλάδα. Είναι ένα ακόμα φαινόμενο από τα σημεία σήψης που συνοδεύουν το μεταπολιτευτικό, πολιτικό μας βίο και που βεβαίως πρέπει όλοι μας και κυρίως οι κυβερνήσεις ανεξαρτήτως κομμάτων μπροστά σ’ αυτά τα φαινόμενα να είμαστε άτεγκτοι και αυστηροί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εδώ το δημοσίευμα της Καθημερινής λέει ότι στη Βέροια, στην Πάτρα οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει ιδιωτικά αυτοκίνητα που γυρίζουν τα πρατήρια και προσφέρουν φορτία σε τιμές που κυμαίνονται στο 60% της τιμής του λίτρου, δηλαδή μιλάμε για μία κατάσταση την οποία, πρέπει να προλάβετε πάση θυσία.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να σας πω κ. Αυτιά, ότι αυτά αφορούν στο παρελθόν. Εδώ και αρκετό καιρό δεν γίνονται πια αυτά. Όλα όσα περιγράφετε αποτελούν μέρος της έρευνας που γίνεται και έχουν να κάνουν με δύο, τρία χρόνια πριν. Πρέπει όμως να σας διαβεβαιώσω ότι αφότου έγιναν αυτές οι καταγγελίες πριν από ένα χρόνο, ελέγχονται πλήρως οι σταθμοί διανομής των καυσίμων και έχουν μπει και ειδικοί μετρητές. Είναι κάτι που αφορά στο παρελθόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως χαίρομαι που επιβεβαιώνετε το ρεπορτάζ.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μα είχατε καμία αμφιβολία ότι ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τέτοια θέματα, όχι μονάχα θα το αποκαλύπταμε άλλα και θα στηρίζαμε τις έρευνες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιβεβαιώνετε πλήρως το ρεπορτάζ της Καθημερινής. Σας ευχαριστώ γι’ αυτό.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορώ να σας πω πλήρως, γιατί αυτό αφορά σε πτυχές της έρευνας που είναι σε εξέλιξη. Τι θα δώσει το πόρισμα θα το ξέρουμε και εμείς και θα το ξέρουν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Σας είπα πρωτύτερα ότι αυτό δεν αφορά μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφορά και τα σώματα Ασφαλείας. Να σημειώσουμε δε, όταν ήμουν δήμαρχος Αθηναίων είχαμε εντοπίσει πριν από δέκα χρόνια, ένα παρόμοιο θέμα στο Δήμο. Και βεβαίως είχαν κοπεί κεφάλια. Αυτά φαίνεται γίνονταν. Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα τελειώσουν, όποτε θα βάλουμε το τόπο στα ίσια και στο σωστό δρόμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι κυριακάτικες εφημερίδες έρχονται σε εμάς νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Το απόγευμα λοιπόν εχθές παίρνω το ΒΗΜΑ και βλέπω εσάς σε υπέροχο σκίτσο και ακριβώς επάνω, σας πάει και η στολή βέβαια από ότι βλέπω.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Ξανακάνω την θητεία μου;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπω κυβέρνηση συνεργασίας ακόμα και εάν έχουμε αυτοδυναμία. Εδώ ο Σαμαράς βγάζει σπυράκια με τη δήλωση αυτή.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι εννοείτε εσείς. Ξέρω όμως τι έχω πει εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είπατε εσείς;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που διαβάσατε στην εφημερίδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εάν η Νέα Δημοκρατία πάρει 151-152 δεν μπορείτε μόνοι σας;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν κ. Αυτιά να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Η συνεννόηση και η συνεργασία είναι το βαθύτερο νόημα και η μεγάλη αξία της ίδιας της δημοκρατίας.
Άλλο όμως συγκυβέρνηση και άλλο συνεργασία. Δεν μιλάει κανείς για συγκυβέρνηση. Διαβάστε καλά τη συνέντευξή μου. Είναι ξεκάθαρη από κάθε πλευρά. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Σε ό, τι με αφορά εδώ και χρόνια αποτελεί αξία της δικής μου πολιτικής άποψης και πολλών Ελλήνων. Ότι θα πρέπει να συνεννοούμεθα και να συνεργαζόμαστε μπροστά στα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Η δημοκρατία είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης.
Μπροστά στην κρισιμότητα των περιστάσεων η Νέα Δημοκρατία το έχει ξεκάθαρα πει, ότι θα ανοιχτούμε την επόμενη μέρα με πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, ώστε να ορθώσουμε ένα εθνικό μέτωπο μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Άλλο όμως συγκυβέρνηση και άλλο συνεργασία.
Πώς γίνεται αυτό στην πράξη. Καταθέτεις μια ολοκληρωμένη πρόταση και μια εθνική ατζέντα και καλείς όλους να συνεργαστούν μαζί σου για να επιτύχει το πρόγραμμα. Εάν αυτό που λέμε εμείς τώρα το είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ πριν δύο χρόνια, θα ήταν διαφορετική η τύχη της χώρας. Κάποιοι τότε νόμιζαν ότι κρατούσαν το μαγικό ραβδί και ότι θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα αφήνοντας στην άκρη τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η κουλτούρα της συνεννόησης είναι η υπέρτατη αξία της Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λοιπόν, μιλάτε για συνεργασία και όχι για συγκυβέρνηση.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μα βέβαια είναι ξεκάθαρο. Δεν έχετε παρά να διαβάσετε το κείμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πουθενά δεν αναφέρεται αυτός ο όρος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Είστε υπέρ μιας ενωμένης κεντροδεξιάς κ. Αβραμόπουλε, ώστε να φύγει μπρός; Διότι η ΝΔ είναι 3 μονάδες κάτω μετά τα τελευταία γεγονότα.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε τις δημοσκοπήσεις, τον τελευταίο καιρό δυστυχούν οι δημοσκόποι. Δείτε τι έγινε με τις τελευταίες εκλογές. Άλλα μας έλεγαν, άλλα βγήκαν. Τα πράγματα έχουν εντελώς αλλάξει. Δεν είναι οι δημοσκοπήσεις που θα μας κατευθύνουν. Είναι οι αντιλήψεις, οι αρχές, τα προγράμματα και οι στόχοι μας.
Όσον αφορά τώρα την ερώτηση που μου κάνατε. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη παράταξη, δεν είναι απλά ένα κόμμα. Είναι παράταξη που εκτείνεται, όπως την είχε ορίσει με σαφήνεια ο ιδρυτής της, εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, από τις παρυφές της δημοκρατική δεξιάς μέχρι τα όρια της δημοκρατικής αριστεράς. Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ενωμένη Νέα Δημοκρατία. Είναι ενωμένη η Νέα Δημοκρατία. Είναι συνεκτική, είναι οργανωμένη, έχει ένα αξιόμαχο δυναμικό.
Αυτό τον καιρό έχει ανοίξει τις πόρτες της και ένα ρεύμα νέων ανθρώπων εισέρχεται στις τάξεις της για να την εμπλουτίσει σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε ιδέες. Η Νέα Δημοκρατία είναι ανοικτή. Όποιος αποδέχεται, προσυπογράφει, ενστερνίζεται το αξιακό της πλαίσιο, το πρόγραμμα της και τις θέσεις της, μπορεί να κτυπήσει την πόρτα της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτημα. Όσοι διαγράφησαν για τον άλφα ή βήτα λόγο γιατί η άποψη του βουλευτή είναι άποψη αυτή είναι και η έννοια του βουλευτή. Αυτό το οποίο εγώ εκτιμώ, αυτό θα κάνω χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση. Ερώτημα. Πρέπει να επιστρέψουν οι διαγραφέντες ώστε να τραβήξετε μπροστά με μεγαλύτερη δύναμη;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Αυτιά και εγώ βουλευτής ήμουν, δεν είμαι πια όπως ξέρετε έχω παραιτηθεί. Ως βουλευτής είχα και έχω την άποψη μου. Την διατυπώνω μέσα στο κόμμα μου, την διατυπώνω μέσα στα συλλογικά όργανα, συμβάλω στην γονιμοποίηση του ενιαίου κοινού πολιτικού λόγου. Από την ώρα που η Νέα Δημοκρατία με ξεκάθαρο τρόπο δήλωσε δια του αρχηγού της τη θέση της εκείνη τη στιγμή, ο καθένας κρίθηκε από τη στάση που τελικά επέλεξε. Τώρα από εκεί και πέρα το τι πρόκειται να γίνει οι καιροί θα δείξουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω σήμερα στην Ισοτιμία παρέμβαση Καραμανλή υπέρ Σαμαρά. Θα καλέσει τον κόσμο να ψηφίσει ως επιλογή σταθερότητας. Έχετε πληροφορηθεί κάτι τέτοιο; Ότι ο Καραμανλής θα καλέσει σε πανστρατιά τον κόσμο της κεντροδεξιάς.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καραμανλής δεν ανήκει σε άλλο κόμμα. Τι μου λέτε τώρα; Όλα τα στελέχη της παράταξης αυτό το αυτονόητο πράττουν. Δεν το κατάλαβα αυτό το ερώτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μπερδευτεί τώρα ποιοι είναι με ποιον και τι κάνουν με ποιον.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μα είναι δυνατόν να συζητάμε τέτοια πράγματα; Είναι σαν να βγείτε αύριο το πρωί και να πείτε: «ο Αβραμόπουλος στηρίζει τη ΝΔ».
Ας είμαστε σοβαροί σ’ αυτόν τόπο. Όλοι εμείς είμαστε συντεταγμένοι σε μία γραμμή μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας. Συνεπώς, δεν χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία τέτοιες δηλώσεις και τοποθετήσεις γιατί είναι το αυτονόητο από όλους μας. Όλα τα στελέχη εάν μας ρωτήσετε αυτή τη στιγμή θα σας πούμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι σωστό και όπως είπα αυτονόητο για την παράταξη. Ενωμένοι, στην πρώτη γραμμή. Μεγάλη η συνεισφορά της προηγουμένης ηγεσίας και των προηγούμενων και των τωρινών στελεχών. Η παράταξη δεν ορίζεται μονάχα από τους εν ενεργεία πολιτικούς άλλα από όλους εκείνους που διαχρονικά και ιστορικά έχουν συνεισφέρει στο να στηθεί, να χτιστεί, να κυβερνήσει και αύριο το πρωί όλοι μαζί ως παράταξη, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής μας βάσεως, διεκδικούμε την μεγάλη ευθύνη στις δύσκολες αυτές στιγμές, να πάρουμε στα χέρια μας την διακυβέρνηση της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σαφής.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πνεύμα πάντα που αναφερθήκαμε στο προηγούμενο σκέλος της κουβέντας που κάναμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σαφής, σας ευχαριστώ κ. Αβραμόπουλε.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ για την κουβέντα που κάναμε και ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμή που μου κάνατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.