Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Κατάσχεση ελληνικής περιουσίας ζητούν ξένοι ομολογιούχοι

Προσφυγές στη Δικαιοσύνη ετοιμάζουν οι ιδιώτες Γερμανοί ομολογιούχοι, διεκδικώντας την ελληνική περιουσία στη Γερμανία, ως αποζημίωση για το «κούρεμα» των ομολόγων τους, τα οποία εντάχθηκαν στη διαδικασία του PSI. Αν κερδίσουν στη δίκη, μπορούν ενδεχομένως να κατασχέσουν την ελληνική πρεσβεία ή άλλα ελληνικά διπλωματικά κτήρια.
Σύμφωνα με την «Deutsche Welle», πρόκειται για 110 μικροεπενδυτές....
-κατόχους ελληνικών ομολόγων, που, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, με το «κούρεμα» έχασαν σχεδόν το 90% της επένδυσής τους.
Μάλιστα, στρέφονται και κατά γερμανικών τραπεζών, στις οποίες προσάπτουν ότι «τους συμβούλευσαν λανθασμένα», όταν τους είχαν συστήσει να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό Δημόσιο είναι πολύ συγκεκριμένοι: «Τους έφαγε τα λεφτά»!
«Θα καταθέσουμε τις μηνύσεις σε 6 με 8 εβδομάδες. Προς το παρόν συγκεντρώνουμε υπογραφές για ομαδική αγωγή διεκδίκησης των χρημάτων» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Ματίας Γκρέπερ, μέλος του δικηγορικού γραφείου Γκρέπερ-Κέπκε που εκπροσωπεί μεγάλο αριθμό ιδιωτών επενδυτών.
«Αν μας δώσει δίκιο το δικαστήριο, τότε φυσικά και θα διεκδικήσουμε αποζημίωση από την περιουσία της Ελλάδας εδώ στη Γερμανία» συμπληρώνει ο κ. Γκρέπερ που εκπροσωπεί ομολογιούχους από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Πολωνία.
Όπως λέει ο ίδιος, οι περισσότεροι επενδυτές που εκπροσωπεί κατέχουν ομόλογα αξίας 100.000 έως 500.000 ευρώ. «Εκπροσωπούμε, όμως, και πολλούς μεμονωμένους επενδυτές που έχουν ομόλογα εκατομμυρίων, άλλος ένα εκατομμύριο, άλλος τρία κι επίσης έχουμε ιδιώτες με ομόλογα 10 εκατομμυρίων» πρόσθεσε.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι οι δικαστικές προσφυγές θα στραφούν και κατά του γερμανικού κράτους, αφού «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε μιλήσει για εμπιστοσύνη απέναντι στα ελληνικά ομόλογα και είχε ενθαρρύνει ιδιώτες να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα για να στηρίξουν την Ελλάδα, αποκλείοντας την ίδια στιγμή μια χρεοκοπία της Ελλάδας και λέγοντας ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι δεν θα έχαναν τα χρήματά τους, αλλά θα τα έπαιρναν πίσω».
Το φαινόμενο δεν απαντάται όμως μόνον εντός της Γερμανίας. Εκατοντάδες περιπτώσεις θεσμικών επενδυτών ή φυσικών προσώπων σε όλον τον πλανήτη, οι οποίοι αρνήθηκαν να μπουν στο «κούρεμα», προσφεύγουν ο ένας μετά τον άλλον στα δικαστήρια.
Πρόκειται για ομολογιούχους στην Ιαπωνία, τις Η.Π.Α. και τη Βρετανία. Η ταχεία απονομή δικαιοσύνης τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό υπολογίζουν ότι θα τους επιτρέψει εντός τριετίας να αρχίσουν οι κατασχέσεις!
Στο ίδιο μήκος κύματος, όμως, κινούνται και οι Έλληνες ιδιώτες, οι οποίοι οργανώνονται σε σύλλογο για να διεκδικήσουν πίσω ολόκληρα τα ομόλογά τους. Την αποζημίωση των Ελλήνων μικροομολογιούχων είχε αποκλείσει τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προσπαθεί να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποζημίωσης.
Πρωτοβουλίες εν ευθέτω χρόνω εξήγγειλε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, αρνούμενος ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες, επικαλούμενος νομικά κωλύματα.
Zougla.gr

1 σχόλιο:

  1. Ας πανε στους υπουργους στους βουλευτες στους δημαρχους εχουν μπολικοι περιουσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.