Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Συστράτευση και αγώνας τα ζητούμενα για το Νοσοκομείο Κιλκίς

Το ότι η κατάσταση του Νοσοκομείου Κιλκίς είναι τραγική και το ότι το ίδρυμα έχει περιέλθει κοινώς και λαϊκώς σε... μαύρα χάλια τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τα τελευταία δύο, είναι γνωστό από τις δυναμικές κινητοποιήσεις κατά καιρούς των εργαζομένων και των  ιατρών του. Το ίδιο γνωστά είναι και τα προβλήματά του υποβαθμίζουν τη λειτουργία του αλλά και απαξιώνουν  την όποια θέληση και μεράκι των εργαζομένων να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στο συνάνθρωπό τους: υποχρηματοδότηση, έλλειψη υλικών και φαρμάκων, υποστελέχωση κλινικών λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης του ιατρικού προσωπικού, αδυναμία κάλυψης των εφημεριών του μήνα σε κάποιες κλινικές, έλλειψη ειδικοτήτων, μέχρι και χειρουργεία χωρίς θέρμανση.
Επίσης γνωστές είναι και οι επιπτώσεις που επιφέρει στην τοπική κοινωνία η κακή λειτουργία του Νοσοκομείου Κιλκίς: αδυναμία εξυπηρέτησης των ανασφάλιστων  και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η μη εξυπηρέτηση πολλών ασθενών και η μεταφορά τους σε γειτονικά νοσοκομεία, διαδικασία που τους βάζει σε κόπο και ταλαιπωρία, κ.α.
Και κοντά σε όλα αυτά, γνωστό και αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι όλα αυτά επιδεινώνονται από τις επιταγές του μνημονίου που μεταξύ άλλων έχει βάλει στο μάτι και τη δημόσια και δωρεάν υγεία.
Και παρά τη γνώση όλων ότι το ίδρυμα καταρρέει, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη ότι η υπόθεση με κωδικό όνομα "Νοσοκομείο Κιλκίς" πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των πολιτών, δεν κινείται τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση... Αυτό αποδείχθηκε και στη χθεσινή συγκέντρωση – συζήτηση για τα προβλήματα του Ιδρύματος, που διοργάνωσαν οι εργαζόμενοι το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς. Πέραν των ίδιων των εργαζομένων, κάποιων εκπροσώπων τοπικών φορέων (Επιμελητήριο, Μητρόπολη), κομμάτων (ΣΥΝ, ΔΗΜΑΡ) και ελαχίστων πολιτών ουδείς άλλος εμφανίστηκε στη συγκέντρωση. Το γιατί και το ποιος φταίει σίγουρα δεν θα βοηθήσει την πορεία. Αντ΄αυτού θα πρέπει επιτέλους, αν θέλουμε πραγματικά να συνεχίσει να λειτουργήσει το ίδρυμα που χτίστηκε λιθαράκι λιθαράκι από τους πρόγονούς μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες, συντονισμένοι σε έναν κοινό αγώνα.
Την αρχή την έκανε χθες ο Χρήστος Σπίγγος ως εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ ο οποίος πρότεινε το εξής: Οι οικονομικές υπηρεσίες του ιδρύματος να προχωρήσουν στη σύνταξη μιας στοιχειώδους μελέτης, η οποία να παρουσιάζει σε οικονομικά μεγέθη τις ανάγκες του Νοσοκομείου σε θέματα προσωπικού, υλικών, κλινικών κ.ο.κ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δηλαδή να δημιουργήσει ένα διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο αργότερα θα κληθούν όλοι οι πολίτες να το υπογράψουν.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Κιλκίς Περικλής Κολότσιος δήλωσε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων, παρόλο που όπως είπε ο δήμος μπορεί να προβεί σε περιορισμένες ενέργειες.
Εντύπωση τέλος έκανε η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Κιλκίς κ. Εμμανουήλ (με ιδιαίτερη πολιτικοποιημένη χροιά), που κατέληξε στο ότι η Μητρόπολη μπορεί και επιθυμεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο θέμα της ενημέρωσης και την κινητοποίησης των πολιτών, όπως εξάλλου έπραξε κατά τα λεγόμενά του για το θέμα των μεταλλείων.


2 σχόλια:

  1. Είναι γνωστό ότι το Νοσοκομείο Κιλκίς υποβαθμίζεται συνεχώς , το τελευταίο διάστημα , εξ' αιτίας της μνημονιακής πολιτικής και των αποφάσεων που ψήφισαν τα δύο μεγάλα κόμματα . Πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν χρέος να ξεσηκωθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα τους στη δημόσια και δωρεάν υγεία . Μπροστά στον αγώνα αυτό θα πρέπει να είναι όλοι οι τοπικοί φορείς ( Περιφέρεια , Δήμος , Σωματεία , Σύλλογοι κ.α. ) ενωμένοι με προτάσεις , στέλνοντας ισχυρά μηνύματα στη κενρική εξουσία , ώστε να σταματήσει η εξαθλίωση και υποβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας . Χθες έλλειπαν πολλοί !! Το Σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς ίσως χρειάζεται πιό δυναμική παρουσία με γραπτές ενημερώσεις, αποφάσεις , ψηφίσματα και άλλες νόμιμες ενέργειες που θα αφυπνήσουν συνειδήσεις. ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κιλκίς δεν ανησυχεί ; δεν ενδιαφέρεται ; τι έχει κάνει μέχρι σήμερα , για τα χάλια του Νοσοκομείου ; Αλοίμονο σε όσους παίζουν με την υγεία του κόσμου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.