Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Διήμερο αφιέρωμα σε ταινίες με θέμα την αναπηρία από την Κινηματογραφική Λέσχη ΚΙλκίς

Η Κινηματογραφική Λέσχη Κιλκίς «Ανοικτή Οθόνη» παρουσιάζει σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ από την Αθήνα «emotion pictures» δύο ημέρες προβολής ταινιών με ήρωες άτομα με αναπηρία και θάρρος, ιδιαιτερότητες και ξεχωριστά ταλέντα, δυσκολίες και πάθος για τη ζωή. Τα φιλμ είναι ελληνικές και ξένες παραγωγές, φιλμαρισμένα με ευαισθησία και τόλμη και όλο το 2ήμερο που τα περιλαμβάνει είναι η απόδοση τιμής της Κιν/κής Λέσχης Κιλκίς στα άτομα με αναπηρία και την αγάπη που παίρνουν από τις οικογένειές τους με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (3 Δεκέμβρη κάθε χρόνο). 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Ημέρα 1η-3/12-ώρα 8μμ
-Αναζητώντας το ρυθμό, 12΄-Αγγλία, 2009

Born Without a Beat: The Journey of a Deaf RaverΌλιβερ Ράιλι-Σμιθ Σύνοψη: Η Λένι λατρεύει τη μουσική και το χορό, αλλά λόγω της κώφωσής της αισθανόταν πάντοτε άβολα όταν έμπαινε σε κάποιο κλαμπ. Τώρα ταξιδεύει στην Ολλανδία, για να παρευρεθεί σ’ ένα ρέιβ πάρτι για κωφούς. Σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με δονούμενη πίστα, κωφούς χορευτές και έναν ντι-τζέι που «μιξάρει», εκτός από τη μουσική, και αρώματα, η Λένι μπορεί πλέον, μαζί με αντίστοιχους κωφούς κλάμπερς, να ζήσει το όνειρό της.

-Η φάκα, 23΄-Ελλάδα, 2009
The Trap-Μαρίνα Δανέζη

Σύνοψη: Όταν ανυποψίαστος πιαστείς στη Φάκα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι έφτασε το τέλος. Η Φάκα αποτελεί μα ταινία τεκμηρίωσης για την αποκατάσταση των αναπήρων (και όχι μόνο). Ψυχιατρεία-αποθήκες ανθρώπων και ξενώνες που βρίσκονται σε κίνδυνο στην χριστουγεννιάτικη Αθήνα του 2009. Ο Διονύσης είναι 34 χρόνων και ζει με τη μητέρα του. Είναι τετραπληγικός και έχει ελαφρά νοητική καθυστέρηση. Αγαπά τις κυριακάτικες βόλτες, το τραγούδι, να μιλά στο τηλέφωνο και να πίνει κρυφά κόκα κόλα! Το μέλλον του είναι αβέβαιο. Όπως λέει και ο ίδιος: «Είναι πάρα πολύ δύσκολα στη σημερινή κοινωνία που ζούμε. Καλά, οι γονείς μας θα φύγουνε, αλλά εμείς, τα παιδιά, τι έχουμε να δούμε;».

-Χτυπημένος από νάρκη, 30΄-Ιράν, 2007
Something like my eyes (Mine)-Χουσάν Μιρζέ

Σύνοψη: Ένα αγόρι μάχεται να επανακτήσει τη θέση του στη ζωή μετά από ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη όταν ήταν στην πρώτη δημοτικού. Μια νάρκη που εξερράγη στα χέρια του τον άφησε τυφλό και με ακρωτηριασμένα χέρια. Σήμερα, έξι χρόνια αργότερα, είναι ο καλύτερος μαθητής του σχολείου και έχει μάθει να διαβάζει το αλφάβητο Μπρέιλ χρησιμοποιώντας τα χείλη του. Η λατρευτή του γιαγιά και ο αγαπημένος του δάσκαλος τον βοηθούν να επιβιώσει και να βλέπει τη ζωή με θετικό τρόπο. Μια πολύ ευαίσθητη ταινία γύρω από την αστείρευτη επιθυμία για ζωή, ακόμη και κάτω απ’ τις δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης.

-Απαγορευμένες πράξεις, 12΄-ΗΠΑ, 2006
Forbidden Acts-Τοντ Χέρμαν

Σύνοψη: Ο σκηνοθέτης Τοντ Χέρμαν παρουσιάζει με εξαιρετικά λυρικό τρόπο τρία ποιήματα του μαύρου συγγραφέα με αναπηρία Λίροϊ Μουρ. Η κινηματογραφική δεινότητα του Herman συνδυάζεται έξοχα με την ποίηση του Mουρ, επιτυγχάνοντας ένα εύστοχο σχόλιο πάνω στην εικόνα του ανάπηρου σώματος και της σεξουαλικότητάς του. Μέσω μιας οπτικοποιημένης ποιητικής προσέγγισης, ο Μουρ ασκεί κριτική πάνω στα κοινωνικά στερεότυπα, που δεν επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να εκφράσουν ελεύθερα τις βαθύτερες ερωτικές τους επιθυμίες. Μια δυνατή ταινία, που χωρίς αμφιβολία βλέπει πολύ μακρύτερα απ’ τα δυσδιάκριτα σύνορα αναπηρίας και σεξουαλικότητας.

Ημέρα 2η -4/12-ώρα 8μμ
-Μόνο με την αφή,15΄-Πολωνία, 2007
Tactility-Τζούλια Κόλμπεργκερ

Σύνοψη: Η Βανέσα, μια νεαρή μητέρα, προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να δώσει ζωή στα δυο μωρά παιδιά της, που γεννήθηκαν με αναπηρία. Ο μικρός Ιγνάσιο και ο αδερφός του δεν μπορούν να δουν και ν’ ακούσουν, και αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κίνηση. Οι γονείς τους, ωστόσο, επιλέγουν να δουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής και με περίσσιες δόσεις αγάπης μεταμορφώνουν τους γιους τους σε δυο ευτυχισμένα παιδιά. Μια εξαιρετικά ευαίσθητη ταινία από την Πολωνία, ύμνος στη ζωή.

-Αντουάν, 78΄-Καναδάς, 2008
Antoine-Λάουρα Μπάρ
ι
Σύνοψη: Η αληθινή-φανταστική ζωή του Αντουάν, ενός πεντάχρονου τυφλού αγοριού που είναι εξαιρετικά δραστήριος, κάνει τον ντετέκτιβ, μπορεί και παίρνει μόνος του αποφάσεις, έχει τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή και λατρεύει τις τηλεφωνικές συνομιλίες. Κατά τη διάρκεια δύο χρόνων χρησιμοποιεί ένα μίνι μικρόφωνο κινηματογραφικού συνεργείου, ώστε να μπορεί να καταγράφει τους ήχους του περιβάλλοντός του. Μ’ αυτόν τον τρόπο, γίνεται ο ηχολήπτης και συνδημιουργός στο σάουντρακ αυτής της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.