Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Η εκδρομή της ΤΕΧΝΗΣ στην Ευρυτανία

Όποιος δε γνώρισε από κοντά τις φυσικές ομορφιές της Ευρυτανίας δε γνώρισε τη γοητεία του ελληνικού ορεινού τοπίου. ‘’Κοσμογονία τοπίου…’’ αποκαλεί χαρακτηριστικά τη φύση της περιοχής ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, που είναι Ευρυτάνας.
Οι ορεινοί όγκοι του Τυμφρηστού, της Καλιακούδας, της Χελιδόνας, οι ποταμοί Αχελώος, Αγραφιώτης, Ταυρωπός, Καρπενησιώτης, Τρικεριώτης, Κρικελλοπόταμος, η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, οι χαράδρες, τα φαράγγια, τα πλούσια σε βλάστηση δάση, που είναι χάρμα του ιδέσθαι όταν αλλάζουν χρώμα το Φθινόπωρο και την Άνοιξη, τα πανέμορφα ορεινά χωριά, που φωλιάζουν θαρρείς στις πλαγιές των βουνών και τα χιονοδρομικά κέντρα συνθέτουν την απίστευτα ωραία εικόνα της Ευρυτανίας.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, που σχηματίστηκε από τη συμβολή των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη και Ταυρωπού. Η δημιουργία της άλλαξε τη μορφή της περιοχής, την πανίδα και χλωρίδα του τόπου. Το μεγάλο αυτό υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ είναι από τα σημαντικότερα της Ευρώπης και το μεγαλύτερο του Ελλαδικού χώρου.
Οι ιστορικοί τόποι της Ευρυτανίας, Βίνιανη, Κορυσχάδες, Κεφαλόβρυσο κ.ά μας φέρνουν στο νου τους αγώνες του έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία. Ήρωες του 1821, Γ. Καραϊσκάκης, Μ. Μπότσαρης, Κατσαντώνης κ.ά. αλλά και από τη νεώτερη ιστορία της αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών Έλληνες όπως ο Βελουχιώτης και ο δικός μας Κ. Γαβριηλίδης έδρασαν στην περιοχή της Ευρυτανίας.
Θρησκευτικοί τόποι, όπως το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας, είναι ένας άλλος πόλος έλξης επισκεπτών - προσκυνητών της Ευρυτανίας.
Τα κάστανα, τα καρύδια, το μέλι, τα βότανα που βρίσκει κανείς σε όλα τα χωριά είναι μοναδικά, ιδιαίτερης γεύσης και μυρωδιάς.
Με αυτές τις εντυπώσεις γύρισαν από το τριήμερο ταξίδι τους (28 έως 30-10-11) οι φίλοι και τα μέλη της ΤΕΧΝΗΣ που συμμετείχαν σ΄ αυτό. Είχαν δε την έντονη αίσθηση ότι μια δεύτερη επίσκεψη στην Ευρυτανία θα τους έδινε την ευκαιρία να ανακαλύψουν και άλλα πολλά καινούργια πράγματα, γιατί η Ευρυτανία είναι όντως ο μοναδικός τόπος στον Ελλαδικό χώρο που συγκεντρώνει τόσο πολλά σε ιστορία, φυσικό περιβάλλον και θρησκευτική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου