Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Ψήφισμα για την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) εξέδωσε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος στη Θεσσαλονίκη.
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
«Η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών αποτελεί το ισχυρότερο επιστημονικό-ερευνητικό κέντρο της χώρας, ειδικευμένο στο Μακεδονικό ζήτημα και στα Βαλκάνια.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας αναγνωρίζει τον κορυφαίο επιστημονικό και εθνικό ρόλο που επιτελεί η ΕΜΣ, συνεργαζόμενη προς τούτο με τα Βουλγαρικά Κρατικά Αρχεία, το αρχείο της Γιουγκοσλαβίας, τα Κρατικά Αρχεία της Γερμανίας, τα Οθωμανικά Αρχεία του Πρωθυπουργού της Τουρκίας και το Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας λαμβάνοντας υπόψη:
Ότι η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, μη κερδοσκοπικό σωματείο 920 επιφανών Θεσσαλονικέων, αποτελεί το ισχυρότερο επιστημονικό κέντρο της χώρας, εξειδικευμένο στο Μακεδονικό Ζήτημα και στα Βαλκάνια.
Ότι το σύνολο των επιστημονικών εκδόσεών της από το 1939 υπερβαίνει τις 250, τις οποίες αναρτά στο Διαδίκτυο με δωρεάν πρόσβαση σε όλους
Ότι όλες οι εκδόσεις της αποστέλλονται δωρεάν στην πολιτική ηγεσία, σε όλες τις Βιβλιοθήκες της χώρας και σε Δήμους, Μητροπόλεις και οργανώσεις της Μακεδονίας, εφέτος δε δωρήθηκαν 4.638 αντίτυπα εκδόσεών της σε 55 Βιβλιοθήκες.
Ότι η ΕΜΣ είναι αυτοδύναμη οικονομικά, δεν χρηματοδοτείται από κρατικά κονδύλια, παρ’ αποκλειστικά τα μισθωμένα ακίνητά της χρηματοδοτούν τον κοινωφελή εθνικό σκοπό της, τα οποία είτε της κληροδότησαν Μακεδόνες ευεργέτες είτε ανεγέρθησαν με υψηλές χορηγίες και συνεισφορές όλων των Βορειοελλαδιτών.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας θεωρεί άδικη, άστοχη και επικίνδυνη την ισοπεδωτική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης που πλήττει καίρια την ΕΜΣ, αφού σε εφαρμογή αυτής:
α) φορολογήθηκαν το 2009 όλα τα μισθώματά της και
β) φορολογήθηκε με το «έκτακτο τέλος ακινήτων» για όλα τα ακίνητά της, με αποτέλεσμα να της αφαιρούν ετησίως 126.971 ευρώ, αδιαφορώντας για το ότι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οφείλει στην ΕΜΣ μισθώματα 243.000 ευρώ, την οποία όμως υποχρεώνει να πληρώσει φόρο 20% (68.600 ευρώ) για το κτίριο του θεάτρου της, συνολικού εμβαδού 11.000 τ.μ., ενώ ταυτόχρονα μειώνει συνολικά 55.139 ευρώ το συμβατικό μίσθωμά του από 1.9.2011 (άρθρο 21 του Ν. 4002/22.8.11).
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της φορολόγησης της ΕΜΣ και να ενισχύσει με κάθε τρόπο το επιστημονικό και εθνικό έργο της, ιδιαίτερα σήμερα που με δεδομένη την οικονομική κρίση τα εθνικά θέματα απαιτούν επαγρύπνηση από όλους και πρωτίστως από την Πολιτεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.