Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Οι χαιρετισμοί του Τ. Αμανατίδη και του Χ. Κορράλες για το Φεστιβάλ

Με αφορμή την ουσιαστική έναρξη χθες Παρασκευή και την τυπική αύριο Κυριακή, του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς, δημοσιεύουμε σήμερα τους χαιρετισμούς του προέδρου του ΟΠΟΝΓΑ, Τάσου Αμανατίδη, και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Χουάνκο Χορράλες.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού του δήμου, σημειώνει:
"Η παντομίμα είναι μία πανάρχαια υποκριτική τέχνη, που έχει ενσωματωθεί στις πολιτιστικές παραδόσεις πολλών λαών.Πολύ μεταγενέστερη αυτής η τέχνη του κουκλοθεάτρου δημιούργησε και αυτή την δική της ιστορία και παράδοση, έχοντας ριζώσει και στον τόπο μας ως μέσον ψυχαγωγίας μικρών και μεγάλων.Οι δύο αυτές Τέχνες ενσωματώθηκαν στη δική μας πολιτιστική κουλτούρα, προσφέροντας σ αυτήν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αλλά και έχοντας δεχθεί σημαντικές επιρροές και επιδράσεις από αυτήν.Συγχρόνως απετέλεσαν άξονα γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκαν και άλλα είδη Τέχνης, με τα δικά τους ιδιαίτερα γνωρίσματα, που προσφέρουν κεντρίσματα δημιουργικής επένδυσης του πνεύματος, αλλά και ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα σε ανθρώπους, κοινωνίες, φυλές, έθνη και λαούς.
Υπό το πρίσμα αυτό, το διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, από εκείνους που υπηρετούν την υπόθεση της πολιτιστικής ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής κάθε τόπου, ενώ συμβάλλουν στην ευρύτατη εντός και εκτός των ορίων της χώρας προβολή του.Αυτό έχει αποδειχθεί εμπράκτως στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του, έχοντας ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας διοργάνωσης διεθνών προδιαγραφών και έχοντας αγκαλιαστεί όχι μόνον από τον παιδικό πληθυσμό, αλλά από όλη την κοινωνία του Κιλκίς και όχι μόνο.
Η φετινή δέκατη τρίτη διοργάνωση συμπίπτει με την δυσμενέστερη μεταπολεμική οικονομική συγκυρία για τον τόπο μας. Είναι δε λογικό η κρίση αυτή να είχε επιπτώσεις όσον αφορά στο κόστος κάποιων επιλογών.Ωστόσο, η ένταξη της διοργάνωσης στο ΕΣΠΑ απομάκρυνε τις σκέψεις να υπάρξουν εκπτώσεις στην ποιότητά της μορφής της.Αντιθέτως, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για τις καλύτερες δυνατές επιλογές, που να συνδυάζουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ποιότητα με το κόστος.Έτσι, το ταξίδι του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας θα συνεχισθεί με τον ίδιο προορισμό: Να προβάλλει τον τόπο μας καθιστώντας τον επί δύο εβδομάδες επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος και να προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία σε μικρούς και μεγάλους, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον για όλα όσα σχετίζονται με τις δύο αυτές Τέχνες.
"
Απ` την πλευρά του, ο κ. Κορράλες υπογραμμίζει:
"Στα 13..... “σκάει η εφηβεία”, και τα πάντα αρχίζουν να βράζουν μέσα μας. Είναι η περίοδος των μεγάλων ανακαλύψεων. Και εμείς, όπως όλοι οι δεκατριάχρονοι, απογειωνόμαστε, πετάμε στον ουρανό των προκλήσεων. Οργανωτικά, δεσμευόμαστε σε νέους τρόπους διαχείρισης και νέες συμφωνίες, που μας καθοδηγούν σε μια αναγκαία ενηλικίωση. (το ταξίδι προς την ωριμότητα) Γνωστικά... έναν κόσμο από καινούριες συνεργασίες, διαπραγματεύσεις και ασυνήθιστες εμπειρίες. (....) Καινούριες ιδέες πραγματοποιούνται. Νέα όρια τίθενται. Το 2011 (και πάλι το 11, εκείνο το μαγικό νούμερο που εκφράζει το άπειρο...),είναι μια χρόνια με πολλές αλλαγές, ανοίγματα και επιβεβαιώσεις. Ανοίγματα προς τον έξω κόσμο του κουκλοθεάτρου: συμμετείχαμε με επιτυχία στα φεστιβάλ των Ιεροσολύμων, του Κέιπ Τάουν και του Μπιλμπάο. Ανοίξαμε τα σύνορα για τους ελληνικούς θιάσους και τα έργα τους και βάλαμε το σπόρο και την διάθεση για μελλοντικές και εφικτές συνεργασίες. Και ένα κοίταγμα προς τα μέσα, για να δυναμώνουμε την ύπαρξη μας: Ξεκινάμε πρωτοποριακές συνεργασίες με τους τοπικούς συλλόγους του Κιλκίς. Το έφηβο φεστιβάλ μας, εξελίσσεται κοινωνικά, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ως φορέα που δουλεύει για το κοινό. Ένας φορέας που προσφέρει ψυχαγωγία και εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε με θετική διάθεση τα κοινωνικά θέματα μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό. Καλός ήρθατε, καλοί μου φίλοι, στην ελληνική γιορτή του κουκλοθεάτρου και της παντομίμας!! ....και σας εύχομαι... διασκεδαστικές ανακαλύψεις."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.