Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν συνιστώνται ψεκασμοί για σκουλήκι στο βαμβάκι

Στις βαμβακοφυτείες του νομού μας δεν συνιστώνται γενικά ψεκασμοί για το πράσινο σκουλήκι. Μόνο στην περιοχή Γουμένισσας – Πολυπέτρου, πρέπει να διενεργηθεί ψεκασμός, εφόσον παρατηρηθεί προσβολή στα καρύδια πάνω από τα όρια και έχουμε πράσινα καρύδια 2-3 βδομάδων. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Θεσ/νίκης, μετά από την ανάλυση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τους ελέγχους στις παγίδες σε βαμβακοκαλλιέργειες του νομού, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών από επιτόπιους ελέγχους για την ύπαρξη πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:

ΑΠΟΦΥΛΛΩΣΗ
Συνιστάται αποφύλλωση με τα εγκεκριμένα φυτορρυθμιστικά σκευάσματα, όταν το ποσοστό των ανοιγμένων καρυδιών είναι 40-50 %.
Σε αγροκτήματα που παρουσιάζουν οψιμότητα στην ωρίμανση, συνιστάται πρωιμότερη εφαρμογή.
Πρωϊμότερη εφαρμογή συνιστάται επίσης και σε κτήματα όπου σημειώθηκε προσβολή από ρόδινο.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 
          Η μηχανική συγκομιδή του σύσπορου βαμβακιού να πραγματοποιείται όταν αυτό δεν είναι υγρό. Όχι συγκομιδή, αμέσως μετά τη βροχή ή την νύχτα ή νωρίς το πρωί με δροσιά.
           Μετά τη συγκομιδή να πραγματοποιηθεί στελεχοκοπή και ψιλοθρυμματισμός των υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων και οπωσδήποτε ενσωμάτωση με όργωμα/φρεζάρισμα (προσοχή η χρήση υπεδαφοκαλλιεργητή/ρίπερ, δεν ενσωματώνει τα υπολείμματα και δεν καταστρέφει τις προς διαχείμαση μορφές του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού). 
          Επισημαίνεται στους βαμβακαλλιεργητές να μην κάνουν περιττούς ψεκασμούς όταν οι πληθυσμοί είναι πολύ μικροί γιατί έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Τα εντομοκτόνα που θα χρησιμοποιηθούν να είναι εγκεκριμένα, ήπια φιλικά προς στο περιβάλλον, ώστε να προστατευθούν τα ωφέλιμα έντομα. Οι παραγωγοί καλό είναι να αποφεύγουν τα ευρέως φάσματος εντομοκτόνα και να χρησιμοποιούν εκλεκτικά. Υπενθυμίζεται στους καταστηματάρχες ότι οι ψεκασμοί θα γίνονται μόνο με εγκεκριμένα φάρμακα.
          Οι βαμβακοπαραγωγοί να  προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή ψεκασμού. Οι μελισσοκόμοι απαραιτήτως να γράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και την διεύθυνσή τους ώστε να είναι έγκαιρη η ειδοποίησή τους.

Κατάλληλα αγροχημικά:
Αγροχημικό
Πράσινο σκουλήκι
Ρόδινο σκουλήκι
Bacillus thuringiensis
+
+
beta-cyfluthrin
+
+
chloropyrifos
+
+
chloropyrifos - methyl
+
+
cyfluthrin
+
+
cypermethrin
+
+
deltamethrin
+
+
diflubenzuron
+

esfenvalerate
+
+
l-cyhalothrin
+
+
spinosad
+

t-fluvalinate
+
+
zeta-cypermethrin
+
+
gossyplure

+

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Τα αγροχημικά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.