Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

F.C. BARCELONA Ότι πιο ολοκληρωμένο ποδοσφαιρικά αντίκρισε από την ύπαρξή της η ανθρωπότητα


Επιμέλεια αφιερώματος:  Δημήτρης Αβραμίδης
Η πρώτη μου επίσκεψη στην μητρόπολη της Καταλονίας πραγματοποιήθηκε στην πενταήμερη εκδρομή της Γ Λυκείου τον Μάιο του 1986. Τελειόφοιτος του Ελληνικού Λυκείου του Βielefeld επισκέπτομαι την υπέροχη αυτή μεσογειακού ταπεραμέντου Ισπανική πόλη.  
Δυστυχώς δεν μας επιτράπηκε να επισκεφτούμε ούτε το στάδιο, ούτε το μουσείο της μεγάλης μπλαουγκράνα παρ όλα τα σοβαρά επιχειρήματα  που τέθηκαν στους συνοδούς μας ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή μας η μοναδική επιθυμία.  Άπιαστο όνειρο για την εποχή εκείνη. Σουβενίρ η στολή της τοπικής ομάδας την οποία απέκτησα με τις κάθετες κυανέριθρες χαρακτηριστικές ρίγες της εταιρίας Μeiba, συλλεκτικό κομμάτι σήμερα, με παραστατικό σήμα στο μέρος της καρδιάς, συμβολίζει την περίτρανη ιστορία του πολύπαθου αυτού τόπου. Η υπόσχεσή μου ότι στον τόπο αυτό θα επιστρέψω δεν κατόρθωσε να υλοποιηθεί, πιθανότατα να πραγματοποιηθεί σύντομα.
To 1900 η περιοχή αριθμούσε περίπου 3 εκατομήρια, το 1978 πλησίαζε τα 6 και σήμερα τα 8 εκατομήρια πληθυσμό. 


Ταυτότητα
Ημερομηνία Ιδρύσεως:  29 Νοεμβρίου 1899
Διεύθυνση: Avenida Aristides Μaillol s/n,
E-08028 Barcelona
Tηλ.: 00034 -902 - 18 99 00
Fax:  0034 - 93 -4 96 37 67
E.Y.: 29.11.1899
Πρόεδρος:  Sandro Roselli I Feliu
Προπονητής:  Josep Guardiola
Έδρα:  Camp Nou 98.772
Mέλη 175 000
Αξία ομάδας 554 Μio

Αθλήματα που καλλιεργεί ο σύλλογος
Ποδόσφαιρο, Φούτσαλ, Καλαθοσφαίριση, Μπέιζμπολ, Χειροσφαίριση, Πετοσφαίριση, Χόκεϋ πάγου, Χόκεϊ παιδιάς, Στίβο, Καλυτεχνικό πατινάζ, Καλαθοσφαίριση με αναπηρικό καρότσι.

Ιστορικά
1932 Η Καταλονία αποκτά ένα στάτους αυτονομίας
1939 Καθολική κυριαρχία της Καταλονίας από τις δυνάμεις του Φράνκο και λήξη του εμφυλίου.
1957 H Mπαρτσελόνα εισέρχεται στο Estadi Camp Nou στο Les Corts. Η χωρητικότητα του νέου σταδίου αρχικά τοποθετείται στις 90 000 φιλάθλους.
1975 Θάνατος του Franco
1978 H Καταλονία αποκτά και πάλι μια Δημοκρατική διακυβέρνηση
1979 H Ισπανία  αποκτά την πλήρη αυτονομία της
2010 Αναγόρευση του Cruyff ως επίτιμου προέδρου. Ο γενικός Διευθυντής Joan Oliver τονίζει ότι με τον τίτλο αυτό αναγνωρίζονται όχι μόνο οι αθλητικές διακρίσεις αλλά ο Ολλανδός ως «πνευματικός πατέρας» της σύγχρονης ομάδας και του τρόπου παιχνιδιού της.

Διακρίσεις
21Χ Πρωταθλήτρια, τελευταία το 2011
25Χ Κυπελλούχος, τελευταία  το 2009
5Χ Νταμπλ, τελευταία  το 2009
4Χ Κύπελλο πρωταθλητριών CL:  1992, 2006, 2009, 2011

4Χ Ευρωπαϊκό Κύπελλο  1979, 1982, 1989, 1997
3X κυπελλούχος UEFA 1958, 1960, 1966
3Χ Σούπερκαπ 1992, 1997, 2009
1Χ Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομάδας 2009
54Χ συμμετοχές σε ευρωπαϊκά κύπελλα
20Χ Κύπελλο πρωταθλητριών
13X Ευρωπαϊκό Κύπελλο 
21X κύπελλo UEFA
 
Ομάδα
Τερματοφύλακες: 
13 Pinto Jose, 1 Victor Valdes

Aμυντικοί: 
22 Abidal Eric, 21 Adriano, 2 Dani Alves, 19 Maxwell, 18 Millito Gabriel, 3 Pique Gerard, 5 Puyol Carles, 33 Sergi Gomez

Κεντρόοι:
16 Busquets Sergio, 8 Iniesta Andres, 20 Jeffren, 15 Keita Seydou, 14 Mascherano Javier, 37 Oriol Romeu, 30 Thiago Alcantara, 6 Xavi

Eπιθετικοί:
11 Bojan, 34 dos Santos Jonathan, 10 Messi Lionel, 17 Pedro, 7 Villa David

Oμαδικότητα - μετεξέλιξη του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου
Αναμφισβήτητα αυτός ο τρόπος δουλειάς είναι αξεπέραστος. Τον Νοέμβριο του 2009 νικώντας και κατατροπώνοντας την μεγάλη Ρεάλ στην έδρα της με το εξευτελιστικό σκορ 5:0 έδειξε δείγματα γραφή υπερομάδας.

Τμήματα υποδομής La Masia - ποιοτική δουλειά
Από το 1979 εκπαιδεύονται νεαροί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές με προοπτικές. Η φιλοσοφία του συλλόγου υλοποιείται αυστηρά δίχως παρεκκλίσεις. Οι εκπαιδευτές διαθέτουν δημιουργικότητα και ευελιξία ώστε να προάγουν ποδοσφαιριστές. Προπονούνται αποκλειστικά με την μπάλα, βάση του ολλανδικού μοντέλου 4-3-3. Όποιος είναι υπέρ του αμυντικού ποδοσφαίρου ξεκόβεται από το προπονητικό τίμ.

Τίτλοι - τύπος

Τα Νέα: 
Η απόλυτη γοητεία. Ομάδα Κύπελλο από ασήμι, καρδιά από ατσάλι. Παγκόσμια υπόκλιση. Αυτή η Μ. είναι απλά ασυναγώνιστη.

Ελ Παϊς: 
Η Μπαρτσελόνα άγγιξε τον Παράδεισο».

The San:
Πετούν σαν πεταλούδες και τσιμπούν σαν σφήκες

Γκαζέτα Ντέλο Σπορτ:
Αυτό το σύνολο είναι ότι καλύτερο έχει αναδείξει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Τhe Sunday Times:
Η Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε τη φήμη της καλύτερης ομάδας στον κόσμο, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Τρίτη φορά σε πέντε χρόνια αφού σάρωσε στο πέρασμά της τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε έναν συγκλονιστικό τελικό.

Μarca:
Aυτή η ομάδα είναι ένα έργο τέχνης. Ολόκληρος ο πλανήτης γίνεται ένα μπροστά στην καλύτερη ομάδα του κόσμου.

AS:
Επαληθεύεται λοιπόν το γεγονός ότι υπάρχει τελειότητα.

Frankfurter Allgemeine:
Ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο 2009 που θυμίζει Ολλανδικές καταβολές του παιχνιδιού της μπάρτσας: Ο θρίαμβος από όσους καταλαβαίνουν από ποδόσφαιρο. Νικητές το παιχνίδι, το ασφαλές παιχνίδι συνδυασμών, η αστραφτερή τεχνική, η τακτική εξυπνάδα και η χαρά στο ποδόσφαιρο

Guardian Εl Clasico:
Mεγαλύτερη Show επί γης

Δηλώσεις

Σάντρο Ροσέλ - πρόεδρος: 
Τις αρχές που διδάσκονται οι ποδοσφαιριστές στη σχολή της Μπαρτσελόνα, τη Μασία, απεικόνισε η κίνηση του Πουγιόλ προς τον Αμπιτάλ… Με αυτές τις αρχές αντιλαμβάνεσαι πως είσαι διαφορετικός. 

Γκουαρντιόλα - προπονητής:  
Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχω παίκτες με τέτοιο ήθος. Ένας προπονητής εξαρτάται από τους παίκτες. Όταν παίζεις τέτοιο ποδόσφαιρο χρειάζεσαι τέτοιους παίκτες. Ενώ το 2009 πριν τον τελικό του Champions League δήλωνε ότι η απολαβή μου είναι μόνο ότι έχω καλούς ποδοσφαιριστές, μετά την κατάκτηση του τίτλου το 2011 χαρακτήριζε ως προνόμιο να εργάζεσαι με αυτούς τους ποδοσφαιριστές. 

Άλεξ Φέργκιουσον:
Αυτή η ομάδα είναι η  καλύτερη που έχω αντιμετωπίσει ποτέ στην καριέρα μου. Δεν είναι  εύκολο όταν έχεις νικηθεί κατά κράτος. Κανείς δεν μας έχει αντιμετωπίσει με τον τρόπο που το έκανε η Μπάρτσα. Η Μ. δεν είναι αυτό που βλέπεις αλλά αυτό που δεν βλέπεις.   

Νασμής Γ.:
Η Μ. μοιάζει με τον Αϊνστάιν. Όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν την ξέρει. Για δύο εβδομάδες ο Φέργκιουσον πάλευε με τους παίκτες του στο προπονητικό κέντρο του Κάρινκτον να την αποκωδικοποιήσει. Πίστεψε ότι τα κατάφερε όταν ισοφάρισε ο Ρούνι. Χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για να συνειδητοποιήσει πως απέναντί του δεν είχε μια ομάδα αλλά έναν χαμαιλέοντα.

Hitzfeld O.:
Το εξυπνότερο τίμ όλων των εποχών, μια χρυσή εποχή που θα χαρακτηρίσει την διοργάνωση και στα επόμενα έτη. Δεν γνωρίζω πότε θα εμφανιστεί ένα παρόμοιο τιμ με αυτήν την τεχνική τελειότητα. Για μένα η Μπάρτσα του 2011 ήταν το καλύτερο τιμ όλων των εποχών διασκεδάζοντας - γιορτάζοντας ποδόσφαιρο παρέχοντας την ύψιστη ποδοσφαιρική τέχνη.

Μessi L.:
Όταν του απονεμήθη η χρυσή μπάλα δήλωνε ότι, χρειάζονταν τόσες κόπιες της χρυσής μπάλας μία για τον κάθε ποδοσφαιριστή της ομάδας του.

Iniesta A.:
Είμαστε πολλοί καλύτεροι από το 2009

Αμπιντάλ Ε.: 
«Αυτή η ομάδα είναι κάτι περισσότερο από οικογένεια.. Σήμερα το είδαμε και το νιώσαμε όλοι» 

Bommel M.:
Αναφορικά  στην πλήρη του απελπισία και απογοήτευση κατόπιν μιας οδυνηρής ήττας: Όταν αντιμετωπίζεις την Μ. δεν μπορείς καν να πλησιάσεις τον παίκτη. Ήθελα να βαρέσω, ο Ze Roberto το ίδιο. Όμως κρατούσαν το γήπεδο τόσο πλατύ ώστε ότι και αν κάναμε να μην μπορούμε να τους βρούμε. Η φιλοσοφία της Μ. εμπεριέχει την αποφυγή της μονομαχίας, μονομαχίες σημαίνουν απώλεια χρόνου, έρχεται σε αντίθεση με την φιλοσοφία του πολύ γρήγορου ποδοσφαίρου και αυξάνουν τις πιθανότητες τραυματισμών.      

Στατιστικά τελικού
7 ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής της Λα Μασία, κατοχή μπάλας 64%, Μεταβιβάσεις - πάσες 777 επιτυχημένες 90%, Μάντσεστερ 357 80%, Ντρίπλες του Μέσσι 15 εκ των οποίων οι 10 πετυχημένες. Απόσταση που διένυσε ο Τσάβι 11,95 χιλ., M.O. Mέσος όρος ηλικίας 27,8, κερδισμένες μονομαχίες 53%, περισσότερες επαφές με την μπάλα Xavi 164 - Rooney 56.

Στατιστικά 2010-2011
Κατοχή μπάλας 73,6%, μεταβιβάσεις επιτυχημένες 89,6%, Βαθμοί ανά αγώνα 2,51, γκολ ανά αγώνα 2,5, σουτ ανα αγώνα 15,8, σουτ για γκολ 6,3, γκολ παθητικό ανά αγώνα 0,5, κερδισμένες μονομαχίες 52,3,

Μήνυμα τελικού
Το ποδόσφαιρο σου επιστρέφει ότι του δίνεις
Φιλοσοφία, η ίδια η μπάλα. Αποτελεί το αντικείμενο του πόθου, είναι κυνήγι του ζηλιάρη εραστή. Η απουσία από τα πόδια των παικτών αποτελεί μέγιστο αμάρτημα. Και όταν την έχει στην κατοχή της μια ομάδα, η άλλη δεν παίζει, απλά παρακολουθεί. Η τελειότητα της απλότητας και το αντίστροφο.

Οργάνωση των δομών - προπονητική
Xχαρακτηριστική είναι η επιρροή που άσκησε το ολλανδικό ποδόσφαιρο στον σύλλογο κυρίως η φιμησμένη σχολή του Αjax. Προπονητές που άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα Rinus Michels, προσελήφθηκε το 1970, ο πρώτος θιασώτης του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου - Τotale Fussball, ο Johan Cruyff υπογράφει δελτίο ποδοσφαιριστή το 1973 ενώ  το καλοκαίρι του 1988, δέκα χρόνια αφ ότου σταμάτησε την λαμπρή ποδοσφαιρική του καριέρα χρίζεται συνεχιστής του προκατόχου και δασκάλου μέντορά του, έχοντάς τον ως πνευματικό πατέρα. Στην συνέχεια ο Luis Van Gaal γνωστός κυρίως από την σε βάθος δουλεία του στον ξακουστό Αίαντα, πολλοί άλλοι όπως ο Frank Rijkaard έως το 2008. Ο νυν τοπικός καταλανός Guardiola Josep έχοντας ως ποδοσφαιριστής καταξιωμένους προπονητές,   αποτελούν μια ανεπανάληπτη συνέχεια με σταθερά για την επιτυχία βήματα.
Κατά τις δηλώσεις του Cruyff ο Μichels υπήρξε ο πρώτος του και μοναδικός προπονητής ποδοσφαίρου. Υπήρξε ένας τελειομανής. Εργαζόταν πάνω σε μια τακτική τόσο χρόνο ώσπου να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με την καθοδήγησή του γίναμε μια μηχανή παραγωγής ποδοσφαίρου (1).
Στα 20 χρόνια μεταξύ των ετών 1998 έως το 2008 για περισσότερα από 16 έτη προπονητές ήταν Ολλανδοί. Μια οργανωμένη και  ολοκληρωμένη Σχολή ποδοσφαίρου!

Το παράδειγμά στην χώρα μου
Την δεκαετία του ΄80 επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από 8 χρόνια και ολοκληρώνοντας τα μαθητικά μου χρόνια στην Γερμανία διαπίστωσα ποδοσφαιρικά ικανοποιητική κατάσταση στην γενική διαχείριση της προπονητικής. Παρακολουθώντας προπονητές της περιφέρειας, όπως τον Ολλανδό  Τ. Λίμπρεχς, τον Ε. Γκέραντ στην ομάδα του Ηρακλείου ΟΦΗ, διαπιστώνεται σήμερα ότι δεν υπήρξε η  αναμενόμενη εξέλιξη.
Πολλές είναι οι αιτίες αυτής της στασιμότητας - οπισθοδρόμησης. Οπωσδήποτε θα πρέπει να επισημανθεί ο οργανωτικός, διαχειριστικός και παραγοντικός τομέας και η γενικότερη στελέχωση των συλλόγων με καταρτισμένους στο είδος τους επαγγελματίες και γενικότερα γνώστες του αντικειμένου που υπηρετούν

Ο επίλογος
Σήμερα η Βαρκελώνη είναι μια πόλη που προσελκύει την νεολαία της Ευρώπης που έχει ανησυχίες για επιτυχία και διάκριση για σπουδές, εργασία, διαβίωση. Η Μπαρτσελόνα είναι ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος που εκλαμβάνεται όπως κανείς άλλος σε αυτόν τον κόσμο ως μέρος της αγωνιστικότητας για Δημοκρατία. (1)  Σελ. 212)

H μεζούρα σε όλα είναι η Ισπανία
Der mass aller Dinge ist Spanien
 (J. Loew ομοσπονδιακός προπονητής Γερμανίας 6.2011)




Βιβλιογραφία - Πηγές
Barca ή η τέχνη του όμορφου παιχνιδιού, Schulze Marmeling Dietrich, Die Werkstatt 5.2010
(1 ) Σ. 86, 119, 142,181,188,195,202,203,206, 212, 214-220.
Kicker Sonderheft 2010/11 S. 43, 86, 125
Kicker Νr. 44. 30.5.2011, S. 22,25
Sportbild 6.2011, S. 55
Bild 15.4.2011
Τα Νέα - Ομάδα:  30.5.2011, Σ. 24-29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.