Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ένας Γερμανός φιλέλληνας δρομέας, που τιμά τον νομό και την πατρίδα μας

Επιμέλεια αφιερώματος:  Δημήτρης Αβραμίδης

Όνοματεπώνυμο:   Albert Werner
Hμερομηνία Γεννήσεως:  28.12.1942  
Tόπος Γέννησης:  Βιέννη - Αυστρία
Τόπος διαμονής Γερμανία:  Winterbach - Baden Wurttemberg
Τόπος διαμονής Ελλάδα:  Καστανιές Ν. Κιλκίς
Αθλητής ποδοσφαίρου:  1958  έως  1963
Αθλητής αποστάσεων από το 1988

Ποδοσφαιριστής
Η αθλητική του σταδιοδρομία σε επίπεδο συλλόγου ξεκινάει στην Α Jugend στο Ostrach του Kreis Sigmaringen στην περιοχή του Bodensee της Baden Wurttemberg.
Για πέντε αγωνιστικές περιόδου συμμετέχει στην πρώτη 1. ανδρική ομάδα του FV Saulgau, γνωστή και από την θητεία του Μario Gomez επιθετικού ποδοσφαιριστή που σήμερα αγωνίζεται στην F.C. Bayern Muenchen ως πρώτος σκόρερ της Bundesliga την σαιζόν που έκλεισε 2010-2011.
Την αγωνιστική περίοδο 1962/ 63 ένας σοβαρός τραυματισμός θα τον κρατήσει έξω από τα γήπεδα. Η διάγνωση θα δείξει Οστεομυελίτιδα δεξιού γονάτου όπου παίρνει την απόφαση να αποσυρθεί από το άθλημα που αγάπησε αγωνιζόμενος στην θέση του κεντρικού αμυντικού - Λίμπερο.

Μια νέα αρχή, υγεία και νόημα ζωής
Στο μεσοδιάστημα θα μεσολαβήσουν 25 περίπου έτη αθλητικής απραξίας και αναζήτησης, έως ότου η ζωή του ανήσυχου Άλμπερτ θα πάρει νόημα τον Φεβρουάριο του 1988. Αυτήν την χρονική στιγμή η ζυγαριά δείχνει το υπερβολικό γι΄ αυτόν νούμερο των 110 κιλών.
Είναι η στιγμή που αποφασίζει να επισκεφθεί και λάβει γνώση ειδικού, οικογενειακού γιατρού τον οποίο παρακαλεί να τον παρακολουθήσει  και να τον καθοδηγήσει.
Ακολουθούν παροτρύνσεις του επιβλέποντα να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς κι ένα πρόγραμμα γύμνασης προτείνοντάς τον αρχικά να ενταχθεί σε μια ομάδα δρομέων της περιοχής του, που σε τακτά χρονικά διαστήματα συναντιόνται ως γκρουπ αρχικά μια φορά την εβδομάδα.
Τρέχοντας αρχικά μικρομεσαίες αποστάσεις 6 και 7 περίπου χιλιομέτρων την εβδομάδα χρονικό διάστημα έξι μηνών έχει απώλεια βάρους 40 ολόκληρων κιλών.
Πλέον ζυγίζει 70 κιλά.
Στο επόμενό του βήμα συμπεριλαμβάνει τακτικότερες προπονήσεις 3-4 την εβδομάδα και στην συνέχεια παίρνει μέρος σε λαϊκούς δρόμους όπου θα σημειώσει και άλλη απώλεια σωματικού βάρους φτάνοντας τελικά τα 60.
Εγγράφεται στον σύλλογο EK Schwaikheim την πασίγνωστή ομάδα δρομέων στην πατρίδα του. Σύντομα παίρνει μέρος σε αγώνες  μεγάλων αποστάσεων Ultralauefe μεγαλύτερους των 44 χιλιομέτρων, σε αγωνιστικούς δρόμους αλλά και σε Μαραθωνίους των 42 χιλιομέτρων.

Αρχή διακρίσεων - πρωταθλητισμός
Ως αθλητής μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων συμμετέχει σε πολυάριθμες εκδηλώσεις. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει μετρημένες ως αποστάσεις υπερβαίνουν τις τρεις φορές τον γύρο της γης που ως γνωστό ο γύρος της γης είναι 42.000 χιλιόμετρα.
  • 166 Μαραθώνιοι δρόμοι στην Γερμανία
  • 10 Μαραθώνιοι δρόμοι στην Ελλάδα
  • Μαραθώνιος Göppingen Γερμανίας 1992: 1η θέση με χρόνο 2:54:00 σε ηλικία 50 ετών.  
  • Λαϊκός δρόμος 100 χιλιομέτρων Köln Bonn 2002: 1η θέση
κατηγορία Βετεράνων, με χρόνο 9 ώρες και 40 λεπτά

  • Δρόμος 50 χιλιομέτρων Felldbach Γερμανίας σε ταρτάν στίβου σε χρόνο 4:0
  • Πρωταθλήματα: 11 συμμετοχές σε διάφορους δρόμους των 100 χιλιομέτρων
  • Δρόμοι 5 έως24 χιλιομέτρων
  • Πρωταθλήματα: 35 Δρόμοι των 50 και άνω χιλιομέτρων
  • Reichenbach / Thueringen  Δρόμος 24ων ωρών: Πρωταθλητής Γερμανίας, απόσταση 197,8 χιλιομέτρων
  • Συμμετοχή σε 18 δρόμους  24 ωρών
  • Σπάρταθλο 2005, διαδρομή 246 χιλιομέτρων σε  31 ώρες με αφετηρία την  Αθήνα διερχόμενος από Κόρινθο, Νεμαία, Τρίπολη με τερματισμό την Σπάρτη
  • Deutschland Lauf 1.220 χιλιομέτρων, διασχίζοντας την ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας από τον Βορρά νήσος Ruegen έως Νότο το Loerrach στα Αυστροελβετικά σύνορα της χώρας σε 17 ημέρες
Πολλές διαδρομές 5 έως 24ων χιλιομέτρων  για να αναφερθούν ενδεικτικά ορισμένες, από τον ατελείωτο κατάλογό των διαδρομών του. Έχω επικεντρωθεί λέει στο αθλητισμό τοπικού κυρίως επιπέδου όπου ζω και βιώνω έντονα το κομμάτι αυτό.

Η εκδήλωση δρόμος - Xρυσό για την ολυμπιάδα του 2004
Ήταν μια ξεχωριστή πρωτοβουλία μια ξεχωριστή εμπειρία ζωής για όλους τους συμμετέχοντες συνολικής διάρκειας 24ων ημερών. Ο ίδιος ο κ. Albert συνέβαλε καθοριστικά για να στεφθεί με επιτυχία η όλη διοργάνωση όχι μόνο συμμετέχοντας ο ίδιος ως ενεργός δρομέας αλλά και ηθικοοικονομικά καταβάλλοντας προσωπικά έξοδα συμμετοχής και παρεμβάσεις στο επίπεδο υλοποίησης μιας και ο ίδιος συνέβαλε με ιδέες και ξεχωριστή διάθεση στην τελική διαδρομή της φλόγας. Την ώρα του τερματισμού στο καλυμάρμαρο στάδιο στην Αθήνα όπως μας αφηγείται πέρα από τα ρίγη συγκίνησης που μας διακατείχαν είχα την μεγάλη χαρά να μας υποδεχθεί πλήθος κόσμου αλλά και η σύζυγός μου.
Η ημέρα της εκκίνησης 17 Ιουλίου μάλιστα, έτυχε να συμπίπτει χρονικά με την 40η επαίτιο του γάμου μας.
Η ενθουσιώδη αποστολή διήλθε και από το χωριό Καστανιές όπου και φιλοξενήθηκε με ανάλογες τιμές.
Η εκδήλωση αυτή αρχής γενομένης από τον προγραμματισμό την υποστήριξη μέχρι την υλοποίηση από τους ανθρώπους της ομάδας GFO Gold fur Olympia του Kassel - Korbach, πέρα από την τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους διοργανωτές και όλους τους αρωγούς, σε οικονομικό επίπεδο κόστισε 140.000 ευρώ από τα οποία το ποσό των  90.000 ήταν χορηγία της της γνωστής εταιρίας γαλακτοκομικών προϊόντων Danone Actimel.
Η διαδρομή των 3500 χιλιομέτρων περνώντας από 10 διαφορετικές χώρες πολλές πόλεις και μικρούς οικισμούς, αποτελούμενη από 30 δρομείς συν παιδιά, συνοδευόμενοι από έναν στόλο 70 οχημάτων συν μηχανοκίνητο υποστηρικτικό όχημα ιατρικής φροντίδας με πλήρη εξάρτηση συν απεινιδωτή.
Λίγες μόνο μέρες μετά την άφιξη της αποστολής μας στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε και η επίσημη έναρξη των ολυμπιακών αγώνων.

Χώρος προπόνησης - προετοιμασίας αγώνων
Κατά την περιοδική, τακτική, σχεδόν ημερήσια και κοπιαστική προπόνηση ο κ. Αlbert σε εβδομαδιαία βάση ολοκληρώνει ένα πρόγραμμα που σε απόσταση πλησιάζει τα 250 χιλιόμετρα την εβδομάδα.  Διέρχεται από ένα μεγάλο γεωγραφικό διαμέρισμα - κομμάτι, μέρος του νομού μας, το οποίο έμμεσα με την παρουσία του ανατείνει και αναδεικνύει. Συνήθως στην διαδρομή του, έχοντας ως αφετηρία πάντα τις Καστανιές, διαπερνά οικισμούς, πλατείες και αξιοθέατα όπως για παράδειγμα το Π. Γυναικόκαστρο, Δαφνοχώρι, Μεσιανό, Λεβεντοχώρι, Κιλκίς, Λόφος - Ιερά Μονή Αϊ Γιώργη, Ξυρόβρυση, Πλαγιά, Χέρσο, Μ. Στέρνα, Ελευθεροχώρι, Ηλιόλουστο, Μιχαλίτσι, Βαλτούδι, Χωρίγι, περιοχή μεγάλη πέτρα, Βαπτιστή, Κυριακεϊκα, Μ. Βρύση, Μεταλλικό, Σταυροχώρι, Ελευθεροχώρι κ.α.   
Όταν τυχαίνει να βρίσκεται εκτός π.χ. παραθέριση ή οικογενειακή εξόρμηση συνηθίζει να συνδυάζει την κινητική του δραστηριότητα με τα υπάρχοντα προνόμια που κάθε φορά ο τόπος του προσφέρει, π.χ. συνδυασμός με κολύμπι ή και περπάτημα.
Το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιεί και το ποδήλατό του για αρκετές διαδρομές, επίσης προπονείται και σε εργομετρικό ποδήλατο όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει. Είναι μέλος σε γυμναστήριο της πόλης του Κιλκίς όπου και συμπληρώνει την προετοιμασία του.
Δεν λησμονεί να συμμετέχει σε λαϊκούς δρόμους, θεωρώντας ότι αυτό είναι τιμή για το ίδιο και τις αλτρουιστικές ιδέες που πρεσβεύει.

Πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα βρίσκεται μια πολύ δυνατή γυναίκα
Η συμβολή της συζύγου όλα αυτά τα χρόνια είναι καθοριστική αναφέρει, εξακολουθεί να είναι ανελλιπώς η καλύτερη υποστηρικτής της επίπονης προσπάθειάς μου από τον τομέα που αφορά την διατροφή έως την ηθική συμπαράσταση.

Λάτρης της ιστορίας του τόπου, θαυμαστής της κουλτούρας ως στάση ζωής
Στους Πάργα τον Μάιο συναντά 2 ποδηλάτες που βρίσκονται καθ΄ οδόν για την πραγματοποίηση του γύρω του κόσμου. Τους φωτογραφίζει με απεριόριστο θαυμασμό εκφράζοντάς τους την απεριόριστη του ευγνωμοσύνη.
Στον Ζάλογγο σε ένα ταξίδι που πραγματοποιεί ο σύλλογος γυναικών Καστανιών παροτρύνει τους ταξιδιώτες συμπολίτες μας να κρατηθεί από κοινού ενός λεπτού σιγή, στις Καστανιές με προσωπική πρωτοβουλία συμμετέχει στον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου. Προβληματίζεται ιδιαίτερα για την έλλειψη ενδιαφερόντων των νέων του τόπου μας. Είναι μέλος της ομάδας Έψιλον, έχει πρότεινε επανηλημένα την καθιέρωση λαϊκού δρόμου στον νομό μας. Προσεχώς προγραμματίζει και ονειρεύεται με φίλους του χώρου και αρμοδίους, λαϊκό δρόμο με αφετηρία την πόλη του Κιλκίς και τερματισμό το Ωραιόκαστρο.

Ο επίλογος
Διανύοντας το 69ο έτος της ηλικίας του σήμερα, ζει ειρηνικά με την σύζυγό του στις Καστανιές του Νομού Κιλκίς όπου τον επισκέφθηκα, πρόθυμο να δώσει όποια πληροφορία και για οποιοδήποτε θέμα.
Η γνωριμία με την σύζυγό του Σουλτάνα Βουλγαροπούλου, από το όμορφο οικισμό του Δήμου Κιλκίς τις Καστανιές το 1963 στο εργοστάσιο τηλεοράσεων  της Wega όπου απασχολούνταν. Θα αποκτήσουν δύο κόρες την Gisela και την Margarete Είναι παππούς τριών εγγονιών, ενός αγοριού και δύο κοριτσιών.
Τελειώνοντας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνομιλίες μου που προσεγγίζουν την συνέντευξη, μου διηγείται μια σύντομη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική εκδοχή κατά την οποία η Βασίλισσα της Αγγλίας, γύρω στο 1912, αποφασίζει στα 38 χιλιόμετρα του  Μαραθωνίου να προστεθούν άλλα 4, έτσι ώστε η διαδρομή να περνά - διέρχεται κάτω από το μπαλκόνι των ανακτόρων της.. Από εκείνη την πρωτοβουλία, η διαδρομή έχει παραμείνει ως τις μέρες μας η ίδια σε απόσταση.

Ένα άνθρωπος κόσμημα,
ευτύχημα που ζει ανάμεσά μας!!!















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.