Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΤΕΧΝΗ ΚΙΛΚΙΣ 16ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός ‘’Κούρος Ευρωπού’’ Απονομή Βραβείων και Επαίνων

Το βράδυ του Σαββάτου, 25 Ιουνίου 2011, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς έγινε η απονομή των Βραβείων και Επαίνων στους διακριθέντες δημιουργούς του 16ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού ‘’Κούρος Ευρωπού’’, που προκήρυξε η ΤΕΧΝΗ του Κιλκίς.
Της απονομής προηγήθηκε αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, με την αφορμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του νομπελίστα Έλληνα ποιητή, με τον εύγλωττο τίτλο ‘’η γλώσσα που μιλώ δεν έχει αλφάβητο’’.
Την αναφορά στον ποιητή και το έργο του έκανε η καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κ. Αφροδίτη Σιβετίδου. Αποσπάσματα από το έργο του ποιητή απέδωσαν με άψογο τρόπο και δεινότητα επαγγελματιών, τα μέλη της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ Σοφία Κεσίδου, Θεόφιλος Γουλτίδης, Γεωργία Δουλκερίδου, Ιωάννα Ρούσσου, Γιάννης Αθανασιάδης και Ελένη Λιαρετίδου.
Ήταν μια βραδιά ονειρική, μαγευτική, μυσταγωγική, γεμάτη ποίηση, ουσία, ποιότητα και Ελλάδα. Τιμήθηκε και υμνήθηκε ο υμνητής του Αιγαίου, ο λάτρης της Ελλάδας, της ομορφιάς της Φύσης της και του ‘’είναι’’ της Οδυσσέας Ελύτης.
Η εισήγηση της κ. Αφροδίτης Σιβετίδου ήταν μεστή περιεχομένου και πλήρης νοημάτων. Ο λόγος της πυκνός, ουσιαστικός, ποιοτικός, γλαφυρός, ποιητικός.
Η συνοδευτική των κειμένων μουσική και οι προβαλλόμενες εικόνες έδιναν μιαν άλλη διάσταση στο λόγο και ένα τέλειο εικαστικό αποτέλεσμα, υποβλητικό, που κατάφερναν να μεταφέρουν τους παρευρισκόμενους σε έναν κόσμο φανταστικό, ονειρικό.
Η σκηνοθετική επιμέλεια ήταν του Παύλου Δανελάτου. Κυρίαρχο, ωστόσο, στοιχείο ήταν ο λόγος του Ελύτη, που διαχέονταν σε όλη την αίθουσα και άγγιξε και τον πιο απαιτητικό και δύσκολο δέκτη. Προκαλούσε ρίγη συγκίνησης και θαυμασμό για τον ποιητή που τίμησε και ύμνησε, όσο λίγοι, την Ελλάδα με το έργο του.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης σχολιάστηκε και ακούστηκε, από τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, η ποίηση των διακριθέντων δημιουργών στο 16ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό ‘’Κούρος Ευρωπού’’.
Η αναφορά ήταν λεπτομερειακή και προσεγμένη, ενδεικτική της σοβαρής και σχολαστικής δουλειάς που προηγήθηκε. Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής ήταν:
Ζωή Σαμαρά, καθηγήτρια Α.Π.Θ., πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής
Δημήτρης Γουνελάς, καθηγητής Α.Π.Θ., Νεοελληνιστής
Κική Δόγια Πλόχουρα, φιλόλογος
Χρήστος Ίντος, εκπαιδευτικός
Σόνια Λευκίδου, φιλόλογος
Μαρία Λιτσαρδάκη, επίκουρη καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Αφροδίτη Σιβετίδου, καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Δόθηκαν 2 πρώτα, 2 δεύτερα και 2 τρίτα βραβεία και 3 έπαινοι. Το επίπεδο των δημιουργιών ήταν υψηλό και οι ποιητές σεμνοί, ποιοτικοί και ουσιαστικοί:
1ο Βραβείο
Στον Αθανάσιο Κουτσογιάννη, με το ψευδώνυμο ‘’Νεοχωρίτης’’, από τη Θεσσαλονίκη
Στον Παναγιώτη Γκαρμίρη, με το ψευδώνυμο ‘’Άδμητος’’, από τη Θεσσαλονίκη
2ο Βραβείο
Στη Μαρία Παχίτη, με το ψευδώνυμο ‘’Συλλέκτης Εμπειριών’’, από τη Λευκωσία Κύπρου
Στο Γεώργιο Νικολόπουλο, με το ψευδώνυμο ‘’Ικέτιδες’’, από τη Γλυφάδα - Αθήνα
3ο Βραβείο
Στο Χάρη Μελιτά, με το ψευδώνυμο ‘’Καλλίμαχος’’, από την Αθήνα
Στον Κώστα Λούστα, με το ψευδώνυμο ‘’Μοσκιός’’, από τη Θεσσαλονίκη
Έπαινοι
Στην Ελένη Αρτεμίου - Φωτιάδου, με το ψευδώνυμο ‘’Άρης Αιωνίτης’’, από τη Λάρνακα Κύπρου
Στη Ευθυμία Χαραντώνη Μπαγανά, με το ψευδώνυμο ‘’Ιάσων Μανιάς’’, από την Έδεσσα
Στο Δημήτρη Γαλάνη, με το ψευδώνυμο ‘’Τάκης Δωματιώτης’’, από τη Θεσσαλονίκη
Παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Δημ. Τσαντάκης, ο πρόεδρος του Ο.ΠΟ.Ν.Γ.Α. κ. Αναστ. Αμανατίδης, ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς κ. Παύλος Θωμαΐδης και πλήθος κόσμου. Τη βραδιά έκλεισε η πρόεδρος της ΤΕΧΝΗΣ κ. Κική Παπαδοπούλου, ανανεώνοντας το ραντεβού με τους ποιητές για το 2012. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.