Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας

Χρέη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Β. Μπαλάσκας στη τελευταία συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, το συνολικό χρέος του νέου Δήμου Κιλκίς φτάνει στα 15,3 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για το άθροισμα των χρεών των 7 συνιστωσών δήμων, που βέβαια φορτώθηκαν στον νέο. Ο οποίος καλείται να τα…ξεφορτωθεί εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Πάντως, μεγάλο μέρος αυτών των χρεών είναι διακανονισμένο καθότι αφορούν σε δάνεια απ’ το Ταμείο Παρακαταθηκών. Άρα, θα πρέπει να πληρώνονται μονάχα οι δόσεις. Θα πληρώνονται;

Κινητοποίηση
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς προέβη προχθές Τετάρτη σε κινητοποίηση καλώντας τα καταστήματα να κατεβάσουν τα ρολά για μια μέρα «για να μην κλείσουν για πάντα».
Όμως δεν έμεινε μονάχα σ’ αυτήν την, συνηθισμένου τρόπου, διαμαρτυρία. Προέβη και σ’ άλλες δύο πρωτότυπες. Κάλεσε τα καταστήματα να ‘χουν κλειστά τα φώτα κατά τη διάρκεια του τριήμερου 23-25 Φεβρουαρίου, και διοργάνωσε αιμοδοσία με σύνθημα «Δίνουμε Λίγο απ’ το Αίμα μας».
Έτσι κι αλλιώς, η οικονομική αιμορραγία του εμποροεπαγγελματικού κόσμου έχει ξεκινήσει από καιρό και σωτηρία δεν φαίνεται να υπάρχει. Ας δώσουμε τουλάχιστον λίγο φυσικό αίμα μπας και σωθεί κανένας συνάνθρωπος. 

Απογραφή
Πέρασε η δεκαετία από την τελευταία απογραφή του πληθυσμού και ήλθε η ώρα για τη νέα. Η οποία θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Μαρτίου. Οπότε, θα ξαναμετρηθούμε να δούμε πόσοι είμαστε.
Θυμίζουμε ότι πριν 10 χρόνια βρεθήκαμε στο νομό 86.424 ψυχές, με τις κυριότερες πόλεις να’ χουν τον εξής πληθυσμό: Κιλκίς 17.744, Πολύκαστρο 6.485, Γουμένισσα 4.030, Αξιούπολη 3.078, Εύρωπος 2.398.
Όσον αφορά τους δήμους, κατά σειρά μεγέθους είχαν τους εξής πληθυσμούς: Κιλκίς 24.874, Πολυκάστρου 12.299, Γαλλικού 7.095, Πικρολίμνης 7.019, Γουμένισσας 6.677, Αξιούπολης 6.320, Κρουσίων 6.319, Ευρωπού 5.971, Χέρσου 4.237, Μουριών 3.206 και Δοϊράνης 2.000.

Διαχειριστικά
Αλήθεια, αν όλα με την περίφημη άσκηση της 71ης Ταξιαρχίας στην Αργυρούπολη, ήταν «ωραία και καλά», γιατί ο υφυπουργός Εθ. Άμυνας, Π. Μπεγλίτης λέει στη σχετική δήλωσή του ότι το υπουργείο «έδωσε οδηγίες για την καλύτερη επιχειρησιακή και επικοινωνιακή διαχείριση παρομοίων θεμάτων στο μέλλον»;
Κι άντε, για το «επικοινωνιακό» να το καταλάβουμε. Μπορεί το υπουργείο να εννοούσε «μη βγάζετε μόνοι σας βίντεο». Το «καλύτερη επιχειρησιακή διαχείριση», τι σημαίνει; Έλα, ντε!

Παρών
«Είμαι παρών» βροντοφώναξε ο Θ. Πασσαλίδης, μιλώντας την περασμένη Κυριακή, στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτάς του. Κι έφερε ως παραδείγματα, τις καθημερινές σχεδόν περιοδείες του σε οικισμούς του νομού και σ’ όλες τις εκδηλώσεις, ενώ δεν παρέλειψε να σταθεί και στη παρουσία του στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ν.Δ. στην Αθήνα.
Εσαεί παρών και μάχιμος, ο Θόδωρος!

Επιστροφή
Ασφαλώς, είναι πολύ σημαντική είδηση για το Κιλκίς, η επιστροφή όλου του παλαιοντολογικού θησαυρού, που έχει ανακαλυφθεί στο Σπήλαιό του. Πρόκειται για οστά διαφόρων ειδών ζώων, που έζησαν στην περιοχή, μέχρι και 15 χιλ. χρόνια πριν από εμάς, και που φυλάσσονται χρόνια τώρα στην Γεωλογική Σχολή του Α.Π.Θ.
Όπως συμφώνησαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής, Ευαγγελία Τσουκαλά, κι ο δήμαρχος Β. Μπαλάσκας, τα ευρήματα θα εκτίθενται, άμα τη επιστροφή τους, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος αναζητείται.
Κι αυτή θα ‘ναι η επιστροφή των δικών μας «ελγινείων»!

Συγκεντρώσεις
Σωστές κινήσεις απ’ τη πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς, Β. Ποζίδου: Ξεκίνησε συγκεντρώσεις κατοίκων οικισμών, με στόχο να εξεταστούν προβλήματα και να προταθούν λύσεις. Ήδη έγιναν οι δυο πρώτες συγκεντρώσεις (σε Μεταλλικό και Κολχίδα) κι έπονται οι επόμενες.
Μόνο, που θα πρέπει να εξασφαλίζεται η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων, απ’ όλες τις πλευρές. Το γεγονός π.χ. ότι στη συγκέντρωση του Μεταλλικού συμμετείχε κι ο Ντ. Ευθυμιάδης της μειοψηφίας, ήταν ασφαλώς θετικό.

Σύσκεψη
Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας στον Δήμο Κιλκίς, ήταν από μόνο του θετικό. Τ’ ότι συμμετείχε σ’ αυτήν ο έως τώρα καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού, Χουάνκο Κοράλες, ήταν ακόμα θετικότερο. Επειδή, αυτό σημαίνει ότι η νέα διοίκηση του δήμου θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τον άνθρωπο, στον οποίο οφείλεται κατά μέγα μέρος η επιτυχία του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια.
Νομίζουμε, όμως, ότι σ’ αυτές τις συσκέψεις θα έπρεπε να καλούνται κι άνθρωποι όπως ο Χρ. Σπίγκος, για να καταθέτουν την εμπειρία και τις απόψεις τους, που σίγουρα είναι πολύτιμες. Βλέπετε, Φεστιβάλ και Σπίγκος είναι….έννοιες συνυφασμένες, όπως και να το κάνουμε!

Βαποράκι
Ήταν 22 χρόνων όταν γεννήθηκε ο γιος του. Και τώρα, 12 χρόνια μετά, καταζητείται για εμπορία ναρκωτικών ενώ το ίδιο το παιδί του συνελήφθη να πουλάει σε προσποιούμενο πελάτη-αστυνομικό 2,1 γραμ. ηρωίνης.
Μια από τις τραγικές ιστορίες, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όταν η Αστυνομία παρεμβαίνει. Όπως στην περίπτωση αυτή, που οι αστυνομικοί του Κιλκίς συνέλαβαν στη Ν. Μαγνησία Θεσσαλονίκης τον 12χρονο κι έναν 36χρονο ημεδαπό, οι οποίοι κατείχαν για εμπορία ποσότητες ηρωίνης και χαπιών.
…δωδεκάχρονα «βαποράκια» ναρκωτικών. Κάτι σαν αμερικάνικη ταινία….

Συνέδριο
Ξεκινά σήμερα Παρασκευή το διήμερο συνέδριο για την ανάπτυξη του νομού, που διοργανώνει το Επιμελητήριο Κιλκίς. μεταξύ αυτών που προσκλήθηκαν κι αναμένεται να παραστούν είναι, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ο περιφερειάρχης Παν. Ψωμιάδης κι ο τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας.
Οι παρεμβάσεις των ανωτέρω, μαζί με τις υπόλοιπες που προβλέπει το πρόγραμμα (βουλευτών, προέδρων φορέων όπως ο Χρ. Πολυζωγόπουλος της ΓΣΕΕ κ.α.) αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον. Μαζί με τ’ αποτελέσματα του συνεδρίου, βεβαίως.

Ιστορικά
Καλή η ιδέα των Σανταίων να προτείνουν να ονομαστεί ο οικισμός «ιστορική έδρα του Δήμου Κιλκίς» (κατά το παράδειγμα της Γουμένισσας στον Δήμο Παιονίας). Έχει όμως ένα μειονέκτημα: Η Σάντα είναι συνδεδεμένη ιστορικά με τον Ποντιακό Ελληνισμό. Πως, λοιπόν, θα μπορούσε να ονομαστεί «ιστορική έδρα» ενός δήμου που δεν αποτελείται μόνο από Πόντιους;
Βλέπουμε τον Θ. Ρωσσόπουλο να προτείνει ως ιστορική έδρα των Θρακιωτών, το Πεδινό!

Το εμπεδώσαμε
Την βασιλόπιτά του έκοψε την περασμένη Κυριακή ο πρώην βουλευτής Θ. Πασσαλίδης, παρουσία πλήθους Κιλκισιωτών κι ορισμένων προσώπων με ιδιαίτερη σημασία! Όπως π.χ. του Γ. Συμπιλίδη. Ο οποίος, μετά την αντίστοιχη παρουσία του στη βασιλόπιτα του Γ. Γεωργαντά, τίμησε και τον πρώην συνάδελφό του.
Καλά, μ’ όλες αυτές τις κινήσεις, το….καραεμπεδώσαμε: Ο Γ. Συμπιλίδης δεν πρόκειται να ‘ναι υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές!

Δουλειά
Μπορεί οι αντιπεριφερειάρχες κι οι περιφ. Σύμβουλοι της πλειοψηφίας (του Π. Ψωμιάδη, δηλαδή) να μην έχουν ακόμα ουσιαστικό αντικείμενο ενασχόλησης, στη μείζονα μειοψηφία όμως έπιασαν δουλειά.
Με πρωτοβουλία του Χρ. Ανθρακίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του τοπικού συνδυασμού του κ. Μπόλαρη, με στόχο την ενημέρωση και την κατάθεση προτάσεων. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν, μάλιστα, και θέσεις του συνδυασμού, που θα κατατεθούν στο αναπτυξιακό συνέδριο του Επιμελητηρίου, σήμερα και αύριο.
Σημειώνουμε ότι ο κ. Ανθρακίδης συμμετέχει σε δύο επιτροπές της Περιφέρειας, στην Οικονομική και στην Αγροτικής Οικονομίας.
Οπότε, με τόσες οικονομικές αρμοδιότητες θα ‘χει πολλά να πει.

Τραίνα
Έκλεισαν, λοιπόν, κι οι δύο τελευταίοι σταθμοί του ΟΣΕ σε Κιλκίς και Πολύκαστρο, όπως ειπώθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις των αντίστοιχων δημ. συμβουλίων. Κι αυτό, προφανώς για λόγους οικονομίας από πλευράς του Οργανισμού. Τους ταλαίπωρους πολίτες, που ψάχνονται, με τα της έκδοσης των εισιτηρίων, που ξεροσταλιάζουν μες’ στο κρύο περιμένοντας το τραίνο, που, που….ποιος τους λογαριάζει;
Βρε, μπας και θα ‘πρεπε να εξαπλωθεί το «Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω» και στα τραίνα; Τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν τα χρησιμοποιούν «τζιπάτοι»!

Πόνος!
Πάνω ακριβώς που άνοιξε η συζήτηση για τις συνενώσεις σχολείων θυμήθηκε ο περιφερειάρχης μας να ζητήσει μ’ επιστολή του προς τον πρωθυπουργό την επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών.
Τυχαίο; Δεν νομίζουμε. Γιατί τόσα χρόνια ως νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο κ. Ψωμιάδης δεν μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα;
Και, μάλιστα, εφέρετο και με διάφορους τρόπους «μπλεγμένος» με την ιστορία αυτή!
Τώρα, λοιπόν, τον έπιασε ο πόνος για τη μεταφορά των μαθητών;
Καλά λέει ο λαός «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί»!

Τζιπάτοι
Ενδιαφέρουσα η άποψη του Γ. Φλωρίδη για το κίνημα «Δεν Πληρώνω», έτσι όπως διατυπώθηκε σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική ΝΕΤ. Λέει, λοιπόν, μεταξύ άλλων ότι το κίνημα δεν είναι υγιές, δεν πρόκειται καν για κίνημα κι είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά. Λέει επίσης ότι «η φτώχεια έχει αξιοπρέπεια, κι ότι τις μπάρες στα διόδια τις σηκώνουν οι «τζιπάτοι», με τα τζίπ των 80 χιλ. ευρώ.
«Καλά κι άγια» όλα αυτά, αλλά πόθεν προκύπτει αυτή η τελευταία διαπίστωση περί «τζιπάτων»; Υπάρχει κάποιο σχετικό στατιστικό στοιχείο από έρευνα που έγινε στα διόδια; Αν, ναι, είναι πολύ εντυπωσιακό, κι όντως θα ‘πρεπε ν’ ασχοληθεί μαζί τους το ΣΔΟΕ κι όχι η αστυνομία, όπως με τη γνωστή του γλαφυρότητα λέει στη συνέντευξη ο πρώην υπουργός….

Παραίτηση
Και ξαφνικά, ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Κιλκίς της Ν.Δ. παραιτήθηκε. Στη σχετική επιστολή του, ο Γ. Καρυπίδης επικαλείται «προσωπικούς λόγους». Όπως κάνουν όλοι που παραιτούνται για…άλλους λόγους!

Άνετη
Περισσότερο από άνετη ήταν η εκλογή της Έλλης Φραγγίδου ως εκπροσώπου των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Κιλκίς, στην διοίκηση της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης: σε σύνολο 53 ψηφισάντων έλαβε 33 σταυρούς.
Σωστή επιλογή, καθότι η Έλλη, και γνώσεις και απόψεις και δυναμισμό διαθέτει…

Συγχωνεύσεις
Μετά τον Δήμο Παιονίας, το θέμα της συνένωσης σχολείων τέθηκε και γι’ αυτόν του Κιλκίς. Ήδη πραγματοποιήθηκε μια σχετική σύσκεψη με δήμαρχο, επικεφαλής δημ. παρατάξεων και διευθυντών της Εκπαίδευσης. Στη συνάντηση επικράτησε θετικό κλίμα απέναντι στις προτάσεις των διευθυντών (Κ. Ραμπίδης και Γ. Κωνσταντινίδης) για συγχωνεύσεις, απ’ τη στιγμή μάλιστα που διαμορφώθηκαν έπειτα από συζητήσεις με γονείς, συλλόγους κ.α.
Το όλο θέμα θα συζητηθεί, βέβαια, σε συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου. Όπου, φοβόμαστε, ότι θα επικρατήσουν άλλες λογικές, με πολιτικές σκοπιμότητες. Κι όχι αν οι συνενώσεις εξυπηρετούν ή όχι πραγματικά προβλήματα της Εκπαίδευσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.