Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ομιλία Σάββα Τσιτουρίδη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Κιλκίς το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ο πρώην Υπουργός κ. Σάββας Τσιτουρίδης έπειτα από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κιλκίς συμμετείχε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Κιλκίς το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 και στην ομιλία του με θέμα «ΓΕΩΡΓΙΑ –ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Κατάσταση και προοπτικές στο Κιλκίς, στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη, στον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 η ΚΑΠ υπήρξε η μόνη ολοκληρωμένη κοινή τομεακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός αυτό την έκανε να απορροφά επί πολλά χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινοτικού προϋπολογισμού (± 75%). Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι λιγότερο από 45%, με καθοδική πορεία και εκτιμάται ότι μετά το 2013 θα μειωθεί. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής και θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της  νέας ΚΑΠ κατά την περίοδο 2014-2020.
Η συζήτηση για την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ για την μετά το 2013 περίοδο και σε επίπεδο υπουργών έχει ήδη ξεκινήσει με πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Νοεμβρίου του 2010
Εκτιμάται ότι οι επιδοτήσεις για την γεωργία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και για όλη την περίοδο από το 2014 έως και το 2020. Το πόσες θα ναι και πως θα διανεμηθούν ανά κράτος, ανά περιφέρεια, ανά προϊόν και ανά αγρότη είναι το θέμα την διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε.
Οι συζητήσεις για την αναθεώρηση που ξεκίνησαν, σχηματικά αναζητούν την εξεύρεση λύσης στη βάση τριών πιθανών σεναρίων:
Το πρώτο σενάριο είναι η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης (status quo)
Το δεύτερο σενάριο βρίσκεται στο άλλο άκρο του πρώτου. Θα χαρακτηριζόταν ως σενάριο της γενικής απορρύθμισης.
Το τρίτο σενάριο θα προέβλεπε αλλαγές τόσο στην κατανομή της στήριξης των γεωργών όσο και στο σχεδιασμό της παροχής της στήριξης, δηλαδή αναμόρφωση σε μεγάλο βαθμό της πολιτικής όπως την γνωρίζουμε μέχρι τώρα.
Εις ότι αφορά την γεωργία και την κτηνοτροφία στο Νομό Κιλκίς. Ένας Νομός με παραγωγές όπως τα δημητριακά, το βαμβάκι, ο αραβόσιτος, τα τεύτλα, τα αμπέλια, τα λίγα πλέον καπνά και η κτηνοτροφία, με το σύνολο περίπου του Νομού να υπάγεται στην διάκριση των μειονεκτικών περιοχών και με μικρή ιδιοκτησία στον αγροτικό τομέα, κατά την περίοδο 2014-2020 εκτιμώ πως με μια ορθολογική διαπραγμάτευση δεν κινδυνεύει πολλά εις ότι αφορά τις επιδοτήσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής, που είναι μια σημαντική παράμετρος του αγροτικού εισοδήματος.
Θα πρέπει όμως να γίνει μια σύντομη επισήμανση και για τις άλλες σημαντικές παραμέτρους που διαμορφώνουν το αγροτικό εισόδημα. Οι άλλες παράμετροι, όπως προαναφέρθηκε, είναι οι εμπορικές τιμές και το κόστος παραγωγής, αφού το αγροτικό εισόδημα διαμορφώνεται σχηματικά από τη θέση [Εμπορική τιμή +επιδοτήσεις- κόστος παραγωγής]. Εις ότι αφορά την εμπορική τιμή και το κόστος παραγωγής πολλά μπορεί και πρέπει να γίνουν. Με ευθύνη όλων. Των αγροτών, των φορέων συλλογικής δράσης (συνεταιριστικές οργανώσεις, ομάδες παραγωγών, εταιρείες), της δημόσιας αρχής (κεντρική διοίκηση, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση). Οι προκλήσεις για όλους  είναι μπροστά. Και η ευθύνη όλων είναι εις ολόκληρον.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.