Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Τα νέα του βουλευτή Στέφανου Παραστατίδη (22/7/2024)

Δελτίο τύπου Στέφανου Παραστατίδη
Προγραμματισμένες συναντήσεις
Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 ο Βουλευτής Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης είχε προγραμματισμένες συναντήσεις στο πολιτικό του γραφείο.

α) με εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μεγάλης Βρύσης, με σκοπό τη συζήτηση της επιστολής διαμαρτυρίας του Συλλόγου για την επικείμενη υποβάθμιση του Δημοτικού σχολείου Μεγάλης Βρύσης. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, παρουσιάστηκαν οι θέσεις και οι απόψεις του συλλόγου, οι κινήσεις στις οποίες προέβησαν και αυτές που θα προβούν, με τον Βουλευτή να διαβεβαιώνει ότι θα δει το ζήτημα άμεσα και θα προχωρήσει σε επαφές, ώστε να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την τοπική μαθητική κοινότητα.


β) με εκπροσώπους του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας του ΓΑΣ Κιλκίς, τμήματος χειροσφαίρισης, η οποία έχει παρουσία στην Handball Premier, τιμώντας το Κιλκίς αγωνιζόμενη στην υψηλότερη κατηγορία της χώρας. Συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα και ζητήματα της αθλητικής ομάδας, έγιναν προτάσεις και τέθηκαν οι βάσεις για συνεχή, μελλοντική στήριξη.

Open Coffee

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη Open Coffee, μια ανοιχτή συνάντηση με θέμα συζήτησης τη νέα νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην εξαήμερη εργασία. Και συζητώντας για την εργασία γενικότερα, ας παραθέσουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας για τον Μάιο του 2024 διαμορφώθηκε στο 10,6%. Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 13,8% και στους άντρες σε 8,1%. Σύμφωνα με το μητρώο της ΔΥΠΑ το σύνολο των εγγεγραμμένων για τον Ιούνιο του 2024 ανήλθε σε 812.958 άτομα. 

Οι άνδρες ανέρχονται σε 262.772 άτομα (ποσοστό 32,2%) και οι γυναίκες σε 551.185 άτομα (ποσοστό 67,8%). Στις ηλικίες 15-24 το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 23,8%. Η Περιφέρεια Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ο οποίος ανέρχεται σε 286.276 άτομα (ποσοστό 35,2%) και 163.095 άτομα (ποσοστό 20,1%) αντίστοιχα. 

Στον Νομό μας όπου, από τη μια, καταγράφονται υψηλά ποσοστά ανεργίας, από την άλλη, υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο της ζήτησης εξειδικευμένης και ανειδίκευτης εργασίας να μην καλύπτεται (ΕΙΔΗΣΕΙΣ https://www.eidisis.gr/apopseis/ta-paradoksa-tis-anergias.html).

Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 το 50% των απασχολούμενων δήλωσε ότι εργάστηκε 40 ως 47 ώρες στην εβδομάδα αναφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό 17,5% δήλωσε ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Η πλειονότητα των απασχολούμενων 77,8% δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες κατά την εβδομάδα αναφοράς.

Στην ανοιχτή συζήτηση συμμετείχε, μετά από πρόσκλησή μας, και ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Τσιγκαρόπουλος Κώστας τον οποίο και ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησης. Πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ένας γόνιμος διάλογος, τοποθετήθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, ακούστηκαν οι θέσεις και απόψεις όλων. Αυτό άλλωστε είναι και η ιδέα της ανοιχτής συνάντησης σε καφέ (Open Coffee). 

Η εισαγωγή αφορούσε τη νέα νομοθετική ρύθμιση για την εξαήμερη εργασία και τα άρθρα της, αναλύθηκε στα χαρακτηριστικά της. Έγινε αναφορά στις συνθήκες εργασίας και στα προνόμια που δίνονται σήμερα στους εργαζόμενους, στην απόδοση της παραγωγικότητας, με παράδειγμα χώρες όπου εφαρμόζεται η τετραήμερη εργασία, εκφράστηκε παράλληλα ο προβληματισμός ως προς την επίτευξη της αύξησης της παραγωγικότητας στην Ελλάδα. 

 Η μεγάλη εικόνα έχει να κάνει με την εργασία και το πού πηγαίνει η εργασία. Υπάρχει μία νέα πραγματικότητα και σε αυτή την νέα πραγματικότητα βλέπουμε ότι δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε. Ανοίγει, έτσι, μία νέα συζήτηση για την εργασία και για τις μορφές της.

Στη συνάντηση κατατέθηκε, επίσης, μια ενδιαφέρουσα πρόταση, για το αν θα μπορούσε να νομοθετηθεί ο συνήγορος του εργαζόμενου, όπως υπάρχει συνήγορος του πολίτη ή του καταναλωτή, με το εργατικό κέντρο να έχει τη διάθεση να συνεισφέρει σε αυτό το κομμάτι. Με τη διάθεση για συνέχιση συνεργασίας αλλά και υλοποίησης κι άλλων μελλοντικών συναντήσεων και δράσεων, έκλεισε το Open Coffee. Να ευχαριστήσουμε όσους συμμετείχαν και κατέθεσαν τη γνώμη και τις απόψεις τους και να διαβεβαιώσουμε ότι ο κύκλος αυτός θα συνεχιστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.