Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Αναβίωση του εθίμου της "Μπάμπως", στον Άσπρο


Ανακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου Άσπρου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άσπρου σας καλεί τη Δευτέρα 8/1/2024 να γιορτάσετε μαζί μας την αναβίωση του εθίμου της "Μπάμπως". Πρόκειται για ένα έθιμο που φέραν οι πρόγονοι μας από τη Βόρεια Θράκη πριν ένα αιώνα και αναβιώνει μέχρι και σήμερα.

Η γιορτή της Μπάμπως είναι μια γιορτή με πολλούς συμβολισμούς που αφορούν την εγκυμοσύνη, τη γέννα, το θαύμα της νέας ζωής και στην οποία τιμάται και αναδεικνύεται ο πολύτιμος ρόλος της Μαμής.

Οι νέες γυναίκες πλένουν τα χέρια της Μπάμπως με νερό και σαπούνι για να έχουν εύκολη γέννα όπως γλιστράει το σαπούνι στο νερό.

Κερνάνε τη Μπάμπω λικέρ και σοκολατάκια.

Η Μπάμπω κρατάει το φλάμπουρο, το λάβαρο της γιορτής και το στολίζει με λουλούδια που συμβολίζουν την ομορφιά και την νεότητα και με καρπούς που συμβολίζουν τη γονιμότητα και τον καρπό της κοιλιάς.

Στο φλάμπουρο κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα που συμβολίζει το γρήγορο αποτέλεσμα δηλαδή τη γέννηση και την καινούργια ζωή.

Η Μπάμπω δίνει ευχές και μοιράζει σε όλες τις γυναίκες γλυκό ψωμί -τσουρέκι για καλή τύχη.

Την εκδήλωση για φέτος θα πλαισιώσουν μουσικά το πρωί ο Βασίλης Μητκούδης και το βράδυ ο Δημήτρης Δραγανιδης καθώς και η ορχήστρα του Γιώργου Γιαντση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.