Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Με τι ασχολείται η Ουρολογία


Του Dr. Πέτρου Θάνου*
Η Ουρολογία είναι ο κλάδος της Ιατρικής επιστήμης που ασχολείται με το ουροποιογεννητικό σύστημα του ανθρώπου, δηλαδή χωρίζεται σε δύο τμήματα, το ένα αφορά το Ουρολογικό σύστημα ενώ το άλλο το γεννητικό.

- Το ουρολογικό σύστημα περιλαμβάνει παθήσεις καλοήθεις ή κακοήθεις που αφορούν τους νεφρούς, τους ουρητήρες και την ουροδόχο κύστη τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα. Στον άντρα περιλαμβάνονται και παθήσεις που αφορούν την ουρήθρα και τον προστάτη αδένα.

- Στο γεννητικό σύστημα η Ουρολογία εμπεριέχει την υποεξειδίκευση η οποία ονομάζεται Ανδρολογία και έχει σχέση με τααναπαραγωγικά όργανα του άντρα.

Η ειδικότητα της Ουρολογίας έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια ραγδαία και σε πάρα πολλά επίπεδα. Αναφερόμαστε τόσο στην γνώση όσο και στην εξέλιξη των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών αλλά και ιατρικών μηχανημάτων που αφορούν την ειδικότητα της ουρολογίας.

Το φάσμα που καλύπτει η ειδικότητα αυτή είναι ευρύτατο για αυτόν ακριβώς τον λόγο παραθέτουμε παρακάτω κάποιες από τις παθήσεις προς ενημέρωση του κοινού.

Λιθίαση του νεφρού ή και του ουρητήρα (πέτρες-κολικός νεφρού)

Φλεγμονές του νεφρού επί παραδείγματι πυελονεφρίτιδα

Καρκίνος του νεφρού

Καρκίνος της ουροδόχου κύστεως

Ουρολοιμώξεις της ουροδόχο κύστεως – κυστίτιδα

Ακράτεια ούρων

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αδένα (διόγκωση του προστάτη)

Καρκίνος του προστάτη αδένα

Φλεγμονές του προστάτη αδένα όπως για παράδειγμα προστατίτιδα

Φλεγμονές της ανδρικής ουρήθρας όπως η ουρηθρίτιδα

Παθήσεις του πέους όπως η φίμωση, ο βραχύς χαλινός, οι κάμψεις του πέους, ο υποσπαδίας, οι φλεγμονές όπως για παράδειγμα είναι η βαλανίτιδα και η βαλανοποσθίτιδα, τα κονδυλώματα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και άλλα

Παθήσεις των όρχεων όπως ο καρκίνος, η κιρσοκήλη, συστροφή του όρχεως, ανελκόμενος και έκτοπος όρχης, κρυψορχία και άλλα.

Φλεγμονές στους όρχεις όπως η ορχίτιδα, φλεγμονές στην επιδιδυμίδα όπως η επιδιδυμίτιδα ή και στα δύο όργανα η ορχεοεπιδιδυμίτιδα.

Ανδρική υπογονιμότητα

Στυτική δυσλειτουργία

Πολλές από τις παραπάνω παθήσεις μπορούν να προληφθούν με την έγκαιρη προσέλευση στον ειδικό ουρολόγο, οποίος θα ενημερώσει ή θα παρέμβει ανάλογα, έχοντας πάντα ως αρχή την άμεση αντιμετώπιση και θεραπεία του ασθενούς όπου αυτή χρειάζεται.

* Dr.Πέτρος Θάνος
Χειρουργός Ουρολόγος & Ανδρολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ
Ερμού 36, 1ος όροφος,Τ.Κ 54623 , Κέντρο,Θεσσαλονίκη
Στοιχεία επικοινωνίας: 2310.278.229 , 6976.673977
Eebsite: drthanos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.